Fokus

Protesti na godišnjici razorne eksplozije u Bejrutu, policija upotrebila suzavac i vodene topove

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2021

-

18:17

Protesti na godišnjici razorne eksplozije u Bejrutu, policija upotrebila suzavac i vodene topove
Protest - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

U bejrutskom kvartu oko zdanja parlamenta Libana danas su održane demonstracije na prvu godišnjicu od razorne eksplozije u Bejrutskoj luci.

Policija je ispaljivala suzavac i koristila vodene topove kako bi razbila demonstracije građana ogorčenih zbog nedostatka pravde za žrtve eksplozije i zbog značajnog pada kvaliteta života.

Demonstranti su bacali kamenje na zdanje parlamenta i pokušavali da preskoče zaštitnu ogradu, a prema pisanju Rojtersa najmanje šestoro ljudi je povređeno.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

U katastrofalnoj eksplozije u luci u Bejrutu poginulo je više od 200 ljudi, a na hiljade je ranjeno.


Godinu dana od eksplozije, izazvane ogromnom količinom amonijum nitrata koji se godinama nesigurno skladištio u luci, niko nije odgovarao, zbog čega su mnogi Libanci revoltirani, piše Rojters.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

Ova eksplozija ocenjena je kao najveća eksplozija, ne računajući nuklearne, koje su ikada zabeležene i osetila se na Kipru udaljenom više od 240 kilometara.

Maronitski patrijarh traži pravdu za sve Libance
 

Najviši libanski hrišćanski velikodostojnik danas je izjavio da čitav libanski narod treba da zna ko je bio umešan u aktivnosti koje su dovele do razorne eksplozije u bejrutskoj luci pre godinu dana.


"Pravda nije samo zahtev porodica žrtava, već svih Libanaca, izjavio je maronitski patrijarh Bešara ButrosAl-Rai tokom službe povodom godišnjice od eksplozije koja je uništila velike delove Bejruta, preneo je Rojters.

Mi želimo da znamo ko je doneo eksploziv, ko je dozvolio njegov istovar, ko je povukao određene količine iz tog tovara i gde su one poslate, dodao je patrijarh.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet