Fokus

Tri najvažnija pitanja na koje će odgovoriti "Super utorak"

Komentari

Autor: USA Today

05/03/2024

-

10:22

Tri najvažnija pitanja na koje će odgovoriti "Super utorak"
AP Photo/Paul Sancya - Copyright AP Photo/Paul Sancya

veličina teksta

Aa Aa

Super utorak, dan u martu kada 15 država i jedna teritorija održavaju svoje primarne izbore, oduvek je imao moć da preoblikuje predsedničku trku.

Ali ove godine, "Super utorak" obećava da će odgovoriti na neka važna i hitna pitanja za birače širom Amerike u već komplikovanom izbornom ciklusu za 2024. godinu, prenosi USA Today.

Naime, republikanska predsednička kandidatkinja Niki Hejli privodi kraju deo svog maratona kroz više država. Ali utorak bi mogao da bude njen poslednji pokušaj da se suprotstavi favoritu među republikancima i bivšem predsedniku Donaldu Trampu u trci za Belu kuću.

Ali, to nije jedina trka koju treba pratiti ove nedelje. Ovo su pitanja na koje ćemo odgovor znati posle "Super utorka".

Šta će Donald Tramp uraditi posle Super utorka?

Otkako je najavio svoju kampanju 2022. godine, nekadašnji predsednik delovao je kao siguran favorit za republikansku predsedničku nominaciju.

I dok "Super utorak" ne može da mu osigura mesto - za nominaciju je potrebno osvojiti najmanje 1.215 delegata, a Tramp će biti spod tog broja čak i ako osvoji sve delegatske glasove - utorak bi mogao znatno da ga približi cilju.

Tanjug AP/Matt Rourke

 

Ali uprkos svojoj popularnosti među konzervativnom bazom, Tramp bi takođe verovatno trebalo da privuće podršku umerenih i nezavisnih birača na opštim izborima.

Delovalo je da započinje taj pomak posle  pobede na prvim stranačkim izborima u Ajovi u januaru:

"Vreme je da se naša zemlja okupi", rekao je Tramp u svom govoru nakon pobede nad protivnicima prvi put tokom kampanje.

"Bilo bi lepo kad bismo mogli zajedno da sredimo svet i rešimo probleme", dodao је on.

Reakcija Donalda Trampa na ishod rezultata posle "Super utorka" ponovo bi mogla da pruži uvid u njegovu kampanju: hoće li se okrenuti desničarskim biračima ili će nastojati da privuće umerene Amerikance?

To bi mogao da bude faktor koji će odlučiti o uspehu ili neuspehu na opštim izborima 2024. godine. Nedavna istraživanja pokazuju da je bivši predsednik neznatno ispred predsednika Džoa Bajdena, svog očekivanog protivnika u novembru. Ali, demokrate se nadaju da će Trumpova polarizujuća ličnost pomoći Bajdenu da osvoji podršku kod birača koji su neodlučni.

"Živimo u abnormalnim političkim vremenima, ali američki narod čine i dalje normalni ljudi. Ako im se pruži izbor između normalnog i ludila, oni će izabrati normalno", rekao je Brus Rid, bliski saradnik Bajdena za New Yorker.

Da li će Niki Hejli odustati?

Bivša guvernerka Južne Karoline više puta je rekla da nema planove da odustane od trke za Belu kuću 2024. godine. Ali "Super utorak" ima potencijal da joj nanese jedan od najtežih udaraca u kampanji i spekulacije o njenim sledećim koracima su porasle.

Da li će se pridružiti dugom spisku republikanaca koji su odustali od trke i podržali Trampa kao kandidata? Ili će Hejli, koju mnogi vide kao umerniju alternativu ponovnom susretu između Bajdena i Trampa, pokrenuti samostalnu kampanju kao "treća stranka"?

Hejli je nastavila da izbegava prvo pitanje i drsko je rekla Fox Newsu u ponedeljak popodne da treba da pitaju Trampa hoće li podržati drugog republikanskog kandidata umesto nje.

Tanjug/AP

 

"Niko ga to nije pitao", rekla je Hejli tokom intervjua. "Pogledajte, konvencija je tek u julu. Ima mnogo vremena."

Takođe se držala svoje prethodne tvrdnje da neće voditi kampanju kao član treće stranke.

"Ja sam konzervativna republikanka. Uvek sam to bila i uvek ću biti", rekla je Hejli Fox Newsu. "Neću voditi kampanju kao član treće stranke, to me ne interesuje".

Tačna očekivanja Niki Hejli od "Super utorka" još nisu jasna, osim da će predstavljati merilo za nastavak svoje kampanje. Međutim, tako nejasan cilj može biti i namerno postavljen s obzirom na to da se očekuje da Tramp ostvari pobedu za pobedom ovog  utorka.

"Učinićemo sve što možemo. Želimo da budemo što konkurentniji", rekla je Hejli za CNN u ponedeljak. "Naravno, imamo određene brojke kojima se nadamo, ali videćemo šta će se desiti".

Kada su je pitali šta bi bilo potrebno da ostane u trci, Hejli je rekla: "Sve dok smo konkurentni".

Ko će proći dalje u trci za kalifornijski Senat?

U utorak će se takođe odrediti koji dva kandidata će proći dalje u žestokoj trci za kalifornijski Senat i ući u opšte izbore. Kalifornija ima sistem najbolja dva kandidata (top-two), što znači da će dva kandidata koji dobiju najviše glasova, bez obzira na stranačku pripadnost, biti na glasačkom listiću u novembru.

Iako će stanovnicima Kalifornije biti ponuđeno 27 kandidata, verovatni favoriti su među troje demokrata - Adam Šif i Kejti Porter i Barbara Li - i jedan republikanac, Stiv Garvi, bivši bejzbol igrač Los Anđeles Dodžersa.

AP Photo/Mike Stewart

 

Kandidati se takmiče za popunu mesta koje je ostalo upražnjeno nakon smrti senatorkе Dajen Fajnstin iz Demokratske stranke.

Istraživanje Instituta za vladajuće studije Univerziteta u Kaliforniji, Berkli, prošle nedelje pokazalo je da Garvi vodi sa dva procenta prednosti nad Šifom, sa rezultatom od 27%. Šif ima 25% podrške ispred Porterove i Li.

Na osnovu poslednjih pokazatelja, Garvi bi mogao da poremeti trku za Senat koja se očekivala kao trostrani sukob među demokratskim kandidatima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet