Fokus

Niki Hejli izgubila finansijsku podršku, povukli se najveći donatori, ona ipak ne odustaje od trke

Komentari

Autor: Fox News/Euronews Srbija

26/02/2024

-

10:58

Niki Hejli izgubila finansijsku podršku, povukli se najveći donatori, ona ipak ne odustaje od trke
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

AFP Akcija, konzervativno krilo moćne i uticajne grupe Amerikanci za prosperitet, koju finansiraju milijarderi, braća Koh, povukla je finansijsku podršku za predsedničku kampanju Niki Hejli. Vest je prvi objavio Politico u nedelju.

AFP Akcija je podržala Hejli u novembru, pružajući joj značajnu podršku na terenu i u organizaciji.

Ova bogata mreža fiskalno konzervativnih grupa lansirala je kampanju oglasa u ime Hejli u januaru, uključujući flajere, digitalne oglase i TV reklame.

Izgubila na svom terenu

AFP Akcija, koja se obavezala da će potrošiti desetine miliona dolara kako bi pomogla da Republikanska stranka nadmaši bivšeg predsednika Trampa kada su podržali Hejli krajem novembra prošle godine, saopštila je prošlog meseca da će uložiti početnih 27 miliona dolara u ovu novu fazu svoje kontinuirane kampanje.

Vest o odustajanju je usledila nakon što je bivši predsednik Tramp pobedio na republikanskim preliminarnim izborima u rodnoj državi Niki Hejli Južnoj Karolini. 

Tanjug/AP

 

Uprkos porazu i pozivima da napusti trku, Hejli je rekla da to nije "kraj priče" i uputila se u Mičigen pre glasanja koje se održava u toj državi u utorak.

Manje od 24 sata posle njenog poraza u subotu uveče, iz štaba Hejlijeve su saopštili da je prikupljeno milion dolara "samo od podrške građana", prenosi Fox News.

Štab kampanje Niki Hejli tvrdi da prikupljeni novac "pokazuje Hejlinu dugoročnu snagu i privlačnost širokim slojevima američke javnosti".

Na pitanje o gubitku podrške AFP Akcije, Hejli je rekla da nije zabrinuta.

"Hvala na svemu, ja idem dalje"

"Americans for Prosperity su bili neverovatan partner. Oni snažno veruju u slobodu. Veruju u ograničenu vlast. Veruju u sve ono što ja kao konzervativka verujem. Bili su fantastični kroz naš dosadašnji put", rekla je Haley i obećala da će nastaviti borbu "za 70% Amerikanaca koji ne žele novi duel između Trampa i Bajdena".

Sa pobedom na prvom "južnom" republikanskom takmičenju, Tramp je sada osvojio svaki preliminarni izbor ili skupštinski glas na početku republikanskog izbornog kalendara koji se dodeljuje delegatima. Njegovi uspesi ostavljaju malo prostora za manevar Hejli njegovu bivšu ambasadorku pri UN.

Ona, ipak, insistira da će ostati tu uprkos rastućem pritisku da napusti trku i dozvoli Trampu da se potpuno fokusira na demokratskog predsednika Džoa Bajdena, u ponovnom duelu iz 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet