Fokus

Analitičar britanskog Telegrapha: Ako Kamala preuzme Belu kuću, to će biti noćna mora, ona ima gore rezultate od Bajdena

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Telegraph

15/02/2024

-

17:07

Analitičar britanskog Telegrapha: Ako Kamala preuzme Belu kuću, to će biti noćna mora, ona ima gore rezultate od Bajdena
Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

"Veoma smo srećni što imamo pravog vođu, pravog prijatelja i istorijsku potpredsednicu u Kamali Haris", rekao je Džo Bajden prošle sedmice i dodao: "Ne bismo mogli ovo bez tebe, Kamala".

"Spremna sam da služim", rekla je Haris za Wall Street Journal. "To uopšte nije upitno".

Nije teško dešifrovati šta se događa. Posle još nekoliko užasnih dana u kojima je sve stariji Bajden još jednom dokazao da je njegovo stanje da vodi državu u najmanju ruku diskutabilno, Bela kuća ponovo kalibriše svoju poruku o ponovnom izboru, piše novinar i politički analitičar Fredi Grej za Telegraph.

Plan je, piše Grej, nastaviti promociju teze da je Bajden, usprkos svemu, mentalno i fizički spreman – istovremeno uveravajući Amerikance da je Haris njegova vrlo sposobna zamena, ako 81-godišnji predsednik bude morao da se povuče s dužnosti.

Bajdenu ide loše, njoj još lošije

Problem je što u drugu opciju javnost još manje veruje nego u prvu. Svi znaju da, iako Bajden možda nije sposoban da obavlja najvišu dužnost u zemlji, Haris je još veća katastrofa koja čeka u senci.

Koliko god Bajdenu išlo loše, Haris od 2021. ima lošije rezultate od njega. Kao što je rekao jedan republikanski strateg, "Ona je jedina političarka u Americi koja čini da Bajden izgleda polusposobno".

Predsednik još uvek ima trenutke lucidnosti i duhovitosti, njegova desna ruka - ne. Ona insistira na tome da svako ko ju je video kako radi svoj posao "ode potpuno svestan njene sposobnosti vođenja".

Svakako, prvi deo je istinit: ljudi koji rade s Kamalom Haris odlaze - fluktuacija njenog osoblja je vrlo velika. Haris ima reputaciju nemoguće osobe - preosetljiva, grandiozna i spora u shvatanju.

Tanjug AP/Jacquelyn Martin

 

Ako želite ideju o njenom ‘kapacitetu vođenja‘, pogledajte krizu na američkoj granici. Na početku svoje administracije, Bajden joj je dao zadatak da se nosi s rastućim problemom ilegalne imigracije u Americi. Činilo se da je Haris zamerila što joj je postavljen tako težak problem i zato ga je uglavnom ignorisala, piše Grej.

Pošto je jedan novinar istakao da kao "carica granice" zapravo nije ni bila na granici, odgovorila je: "Nisam bila ni u Evropi".

Konačno je posetila Teksas, i to nakon putovanja u Gvatemalu u kojem je uputila nesuvisli apel migrantima da ostanu u svojim zemljama, samo da bi potom napala agente granične patrole zbog zlostavljanja migranata.

U decembru su ilegalni prelasci granice iz Meksika dosegli mesečne rekorde, Demokrate se bore da reše veliki politički problem u izbornoj godini, a Haris je prešla na za nju manje tešku temu: govori o pretnji koju Donald Tramp predstavlja legalnim abortusima.

Kamali Haris je priajtno samo kad govori o politici identiteta. Tokom svoje karijere kao oružje je koristila svoj položaj žene iz manjine i igrala na karte rase i pola kad god je bila izazvana, tvrdi Grej.

Tokom kovida, osuđivala je inherentni rasizam zdravstvenog sistema koji zanemaruje crnce. Tokom nereda Black Lives Matter, kritikovana je jer je hvalila pokret kao "bitan" i "briljantan", pa je na Twitteru objavila poveznicu na kontroverzni fond za garanciju za uhapšene učesnike protesta.

Demokrate spas traže u Mišel Obami?

Amerikancima je dosta agende o raznolikosti, jednakosti i uključenosti koju Haris predstavlja. Ali demokrate su se zaglavile s Haris - čini se velikim delom zato što su je postavili za potpredsednicu uglavnom iz "istorijskog" razloga jer je prva obojena žena na toj dužnosti, njeno smenjivanje sada bi izazvalo optužbe za rasizam.

Ipak, ne može se zaobići činjenica da je malo verovatno da će Bajden, ako bude ponovno izabran, izdržati drugi mandat. To znači da bi Haris mogla da postane prva žena koja je probila takozvani "stakleni plafon" koji je blokirao Hilari Klinton.

Očajnički se priča o tome da je Mišel Obama regrutovana da zameni dvojac Bajden-Haris pre Nacionalne konvencije Demokratske stranke u avgustu. Ali iz porodice Obama nema naznaka da su voljni da to učine. Dakle, demokrate su se vratile pokušajima rehabilitacije Kamalinog imidža, nečemu što pokušavaju i ne uspevaju da učine gotovo četiri godine.

Godine 2019. u sklopu njene neuspele predsedničke kampanje, njen tadašnji tim osmislio je slogan: "Zato što ste dovoljno dugo čekali na dobar san".

Amerikanci tada nisu glasali za nju, ali četiri godine kasnije cela zemlja – i veći deo Zapada – budi se u noćnoj mori da bi ona vrlo lako mogla biti njihov sledeći vrhovni komandant, zaključuje Grej za Telegraph.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet