Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika gradi luku u Gazi za primanje humanitarne pomoći

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan

07/03/2024

-

09:01

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika gradi luku u Gazi za primanje humanitarne pomoći
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika gradi luku u Gazi za primanje humanitarne pomoći - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Mohammed Dahman, Courtesy of Maha Abu Kuwaik

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 153 dana. U raketnom napadu jemenskih Huta na komercijalni brod u Adenskom zalivu poginula su tri člana posade, a više ih je povređeno. Ovo je prvi smrtonosni napad te militantne grupe, koja kaže da je to odgovor na agresiju Izraela na Gazu. Napad na brod pod zastavom Barbadosa dodatno eskalira sukob na ključnoj pomorskoj ruti koja povezuje Aziju i Bliski istok sa Evropom, što je poremetilo globalno pomorstvo. Huti koje podržava Iran počeli su napade u novembru, a SAD su u januaru krenule u kampanju vazdušnih napada, koja za sada nije zaustavila napade Huta. U međuvremenu, Hamas je saopštio da će nastaviti pregovore preko posrednika dok ne postignu sporazum o prekidu vatre sa Izraelcima u Pojasu Gaze.

Ključni događaji:

  • Hamas nastavlja pregovore o prekidu vatre sa Izraelcima preko posrednika
  • Stejt department: Prepreke u pregovorima Izraela i Hamasa nisu nepremostive
  • Troje mrtvih u napadu Huta na teretni brod u Adenskom zalivu
  • IDF: Likvidiran komandant Hamasove raketne jedinice
  • Bombardovana džamija u Gazi, najmanje petoro poginulih

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.48 Trudo: Kanada još nije odlučila da li će nastaviti finansiranje UNRWA

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da Otava nije odlučila da li će nastaviti finansiranje Agencije UN za plestinske izbeglice (UNRWA) nakon što je Izrael naveo da je deo osoblja Agencije bio umešan u napade Hamasa 7. oktobra. Ranije ove nedelje Kanadska radiodifuzna korporacija i AP su citirali neimenovane vladine izvore da će Kanada poništiti svoju odluku od 26. januara da pauzira dodatno finansiranje UNRWA, preneo je Rojters.

20.42 UN: Tokom februara Izrael dozvolio četrtinu pomoći

Izraelska vlada je u februaru dala dozvolu za samo četvrtinu planiranih misija Ujedinjenih nacija i humanitarnih partnera da donesu pomoć u severnu Gazu, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

20.02 UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi

Specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri izjavio je danas da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao deo šire ''kampanje izgladnjivanja'' u ratu protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas. U obraćanju pred Savetom UN za ljudska prava, on je rekao da to telo ne čini dovoljno kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

19.32 Izrael uhapsio još 40 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Najmanje 40 Palestinaca uhapšeno je danas u novim izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, navedeno je u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja zatvorenika i Udruženja palestinskih zatvorenika.

Među uhapšenima su četiri žene, od kojih i jedna novinarka, naveli su oni, prenela je Anadolija.

Većina hapšenja dogodila se u gradovima Ramali, Tulkarmu, Nablusu, Dženinu i Kalkilji, navodi se u saopštenju.

18.55 Hamas tvrdi da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve

Delegacija Hamasa napustila je Kairo kako bi se sastala sa svojim liderima radi dodatnih konsultacija, izjavio je danas član političkog biroa Hamasa Husam Badran i istakao da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve ne samo Hamasa već i palestinskog naroda.

Zahtevi uključuju postizanje prekida vatre, omogućavanje raseljenim ljudima da se vrate na sever Gaze svojim kućama, omogućavanje da humanitarna pomoć ide slobodno bez uslova i rekonstrukciju Gaze posle rata, rekao je Husam Badran za Al Džaziru.

18.31 Mediji: SAD će izgraditi luku u Gazi za primanje humanitarne pomoći

Američki predsednik Džo Bajden će večeras u svom govoru o stanju nacije najaviti da će Vojska SAD izgraditi luku u Gazi na obali Sredozemnog za primanje humanitarne pomoći, piše Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Oni su dodali da Hamas odlaže postizanje novog dogovora sa Izraelom o oslobađanju talaca i ne pristaje da oslobodi bolesne i starije osobe, prenosi agencija. Luka, koja bi bila privremena, povećala bi količinu humanitarne pomoći za Palestince, navode neimenovai zvaničnici.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

17.50 Netanijahu: Izrael je u egzistencijalnom ratu koji mora da dobije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je ta država u egzistencijalnom ratu koji mora da dobije. On je na ceremoniji diplomiranja kadeta u oficirskoj školi Izraelskih odbrambenih snaga na jugu Izraela obećao da će Izrael uništiti svoje neprijatelje do potpune pobede, preneo je Tajms of Izrael. On je obećao da će eliminisati Hamas, teroriste, uništiti tunele i goniti počinioce napada 7. oktobra, i istovremano učiniti sve što je u njegovoj moći da locira taoce. 

15.43 Borelj: Izvršiti pritisak na Izrael da omogući pristup humanitarne pomoći Gazi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da je potrebno izvršiti pritisak na izraelsku vladu kako bi se omogućio nesmetan pristup humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze.

profimedia

 

"Svi oni koji su zabrinuti zbog situacije u Gazi trebalo bi da izvrše pritisak na izraelsku vladu da omogući nesmetan pristup humanitarne pomoći i da ne blokira konvoje", naveo je Borelj na društvenoj mreži X.

Dodao je da "druge opcije nisu dovoljne".

"Isporuke vazdušnim putem su dobre, ali nedovoljne. Morski koridori su potrebni, ali za njih treba vremena. A vreme je bitno", poručio je Borelj.

14.50 Bivši šef Šin Beta: Planirali smo napad na Hamas, ali lideri nisu hteli

Bivši šef Šin Beta Nadav Argaman rekao je danas je ta obaveštajna služba godinama planirala iznenadni napad na glavni štab Hamasa, ali da su izraelski politički lideri odbacivali ideju.

"Jahja Sinvar (lider Hamasa) je živ, nažalost, jer Izrael ne želi da se bavi vojnim avanturizmom. Da smo pokrenuli iznenadni napad na Hamas, bili bismo u potpuno drugačijoj situaciji", rekao je Argaman na konferenciji u Tel Avivu, preneo je Times of Israel.

profimedia

 

On je rekao da su ideju o napadu na Hamasov ešalon predlagali i njegov prethodnik, ali i aktuelni šef Šin Beta.

"Joram Koen, šef Šin Beta, izneo je tu ideju preda mnom, i ja, kao šef Šin Beta, iznosio sam tu ideju više puta, a Ronen Bar je nastavio sa time nakon mene", rekao je Argaman.

On je bio šef izraelske domaće obaveštajne agencije u vreme premijera Benjamina Netanijahua od 2016. godine, a bio je šef i nekoliko nedelja u vreme premijera Naftalija Beneta 2021. godine.

13.40 Izrael: Južna Afrika zloupotrebljava Međunarodni sud pravde u korist Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas vlasti Južne Afrike da "zloupotrebljavaju" Međunarodni sud pravde kako bi pomogle palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

"Južna Afrika nastavlja da deluje kao produžena pravna ruka Hamasa u pokušaju da potkopa pravo Izraela da brani sebe i svoje građane i da oslobodi sve taoce", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. Dodaje se da ponovljeni zahtevi za privremenim merama koje je Južna Afrika uputila sudu predstavljaju "još jednu ciničnu zloupotrebu Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je već dva puta odbacio neosnovane pokušaje da se Izraelu uskrati pravo na samoodbranu".

Južnoafričke vlasti zasad nisu reagovale na optužbe Izraela.

12.37 Egipatski zvaničnici: Hamas napustio ragovore u Kairu, razgovori u ćorsokaku

Egipatski zvaničnici saopštili su danas da su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze dospeli u ćorsokak zbog Hamasovog zahteva da se u fazama dođe do kraja rata.

Delegacija te militantne palestinske grupe napustila je Kairo, mesto pregovora, kako bi održala konsultacije, a kako navodi egipatski TV kanal Al-Kahira njuz, razgovori će se nastaviti sledeće nedelje.

Zvaničnici su rekli za AP da je Hamas pristao na glavne uslove sporazuma o prvoj fazi, ali žele garancije da će to dovesti do stalnog prekida vatre, navodi "Tajms of Izrael".

Hamas je poručio da neće pustiti preostale taoce bez totalnog povlačenja izraelske vojske iz Pojasa Gaze, navodi taj izraelski list.

Profimedia

 

Militantna grupa, takođe, zahteva oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, uključujući i one koji su osuđeni za teška krivična dela.

Visoki zvaničnik Hamasa, Abu Zuhri, rekao je da je Izrael "odbacio" sve napore posrednika da se postigne dogovor o prekidu vatre.

08.59 Broj ubijenih u napadu Huta na teretni brod porastao na tri

Broj ubijenih u raketnom napadu pobunjeničkih Huta na teretni brod "True Confidence", u blizini obala Jemena, porastao je na tri, dok su dva člana posade zadobila teže povrede, saopštili su danas vlasnici broda. Oni su dodali da se brod, koji je pogođen u sredu, udaljava od obale, kao i da se prave planovi za njegovo spasavanja, javlja Rojters.

Brod je u vlasništvu Liberije, a plovio je pod zastavom Barbadosa. Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalni komercijalni pomorski transport i prisilili kompanije da se preusmere na duže i skuplje pomorske rute oko Južne Afrike.

AP/AP Photo

 

07.51 Stejt department: Prepreke u pregovorima Izraela i Hamasa nisu nepremostive

Sjedinjene Američke Države i dalje su uverene da prepreke u pregovorima za postizanje privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa nisu nepremostive i da se dogovor može postići, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler. Na redovnom dnevnom brifingu za štampu, Miler je rekao da je Izrael stavio na pregovarački sto ozbiljan predlog koji bi Hamas trebalo da prihvati i angažuje se u dobroj veri oko postizanja dogovora, prenosi Rojters.

07.11 IDF: Likvidiran komandant Hamasove raketne jedinice

Izraelske odbrambene snage (IDF) i izraelska služba unutrašnje bezbednosti Šin Bet saopštili su da je komandant raketne jedinice Hamasa u centralnoj Gazi eliminisan u vazdušnom napadu izraelskog ratnog vazduhoplovstva.

U saopštenju se navodi da je Amar Atija Darviš Aladini bio odgovoran za Hamasova raketna dejstva iz takozvanih centralnih kampova u proteklih nekoliko decenija, a najranije od rata 2008. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju koje prenosi Tajms of Izrael.

IDF i Šin Bet tvrde da je Aladini "igrao centralnu ulogu u pripremama" za napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i da je u jeku borbi usmerio raketnu vatru na izraelske gradove i trupe IDF u Pojasu Gaze.

 

Komentari (0)

Svet