Fokus

Dok u Irskoj građani izlaze na referendum o ženskim pravima, u svetu u porastu "sakaćenje ženskih genitalija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/03/2024

-

15:11

Dok u Irskoj građani izlaze na referendum o ženskim pravima, u svetu u porastu "sakaćenje ženskih genitalija"
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I dok se u pojedinim evropskim zemljama ide u daljem osnaživanju žena, pa će tako u Irskoj danas odlučiti da li da promene deo ustava starog 87 godina, kako bi uklonili delove za koje irska vlada kaže da su prevaziđeni i seksistički, a to je da je ženama mesto u kući, na drugom kraju sveta, i dalje u velikom broju postoji "tradicija" sakaćenja ženskih genitalija.

Naime, kako piše Euronews, u Irskoj će se održati dva referenduma, jedno pitanje će glasiti da li su za uklanjanje definicije prema kojima je brak "osnova na kojoj se temelji porodica" i da se tekst zameni sa rečima da se porodica može zasnovati "brakom ili nekim drugim dugoročnim vezama".
Ukoliko referendum prođe, to će biti 39. amandman irskog ustava. 

Druga, potencijalna promena, predloženi 40. amandman, tiče se uloge žena u kući kao temelj društva i države. Pitanje će se ticati brisanja definicije da "majke neće biti u obavezi da se bave neophodnim ekonomskim radom, da ne bi zanemarile svoje obaveze u kući". 

Tanjug AP/Gareth Chaney/PA via AP

 

Dodaće se klauzula u kojoj će se navesti da će država težiti da podrži da "članovi porodice pružaju negu jedni drugima". 

I dok se u Irskoj jačaju ženska prava, ili ona uređuju na moderniji način, u duhu s vremenom, sa druge strane, prema poslednjim podacima organizacije Unicef, broj devojaka i žena koje su podvrgnute sakaćenju ženskih genitalija porastao je za 15 odsto u poslednjih osam godina.

Brojke koje je objavila agencija UN za decu, Unicef, pokazuju da je više od 230 miliona devojčica i žena koje danas žive podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija, u poređenju sa 200 miliona 2016. godine. 

Izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel, kaže da je trend da se ide ka tome da se ovom ritualu povrgavaju sve mlađe devojčice. 

"To ugrožava njihov život i zatamnjuje im budućnost", navela je Rasel.

Rok do 2030. godine

"Takođe vidimo zabrinjavajući trend da je sve više devojčica podvrgnuto ovoj praksi dok su deca, mnoge pre svog petog rođendana. To dodatno smanjuje mogućnost intervencije... Moramo pojačati napore za okončanje ove štetne prakse", izjavila je Rasel, prenosi Gardijan.

profimedia

 

Kako navodi UN agencija, plan je da se sa ovom praksom prestane najkasnije do 2030. godine. Unicef izražava zabrinutost zbog toga što ovaj ritual postaje sve češći globalno, te navode i podatak da se više devojčica rađa upravo u zemljama gde se ovaj poduhvat i praktikuje. 

Inače, ovaj zahvat predviđa delimično ili potpuno uklanjanje spoljašnjih ženskih genitalija i predstavlja kršenje ljudskih prava. UN su, kako piše Gardijan, 2012. donele rezoluciju o zabrani.

Ova praksa, za koju se pogrešno veruje da kontroliše žensku seksualnost, može da izazove ozbiljno krvarenje, pa čak i smrt. Dugoročno, ona može da dovede do infekcija urinarnog trakta, menstrualnih problema, bolova, smanjenog seksualnog zadovoljstva i komplikacija na porođaju, kao i depresije, niskog samopoštovanja i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Afrika, Azija, pa i Bliski istok

Samo u Africi oko 144 miliona žena i devojčica je podvrgnuto praksi odstranjivanja genitalija, zatim slede Azija i Bliski istok sa 80 miliona, odnosno šest miliona, navodi se u izveštaju Unicefa. 

Somalija je na vrhu liste zemalja u kojima je ova praksa, takođe, poznata kao obrezivanje žena, preovlađujuća, sa 99 odsto ženske populacije između 15 i 49 godina.

profimedia

 

Burkina Faso je ostvarila najznačajniji napredak, smanjivši udeo žena između 15 i 49 godina kojima su odstranjene genitalije sa 80 odsto na 30 procenata tokom polednje tri decenije. 

Mnoge afričke zemlje su iskusile stabilan pad u praksi u poslednjih nekoliko decenija, ali je opšti napredak zaustavljen ili je preokrenut.

U Gambiji je ove nedelje u parlamentu podnet predlog zakona o ukidanju zabrane sakaćenja ženskog tela, što je zemlju uvuklo u debatu o pravima, religiji i kulturi. U Sijera Leoneu ova praksa ostaje legalna uprkos rastućem pritisku da se ona kriminalizuje. Tri devojke umrle su tokom ceremonije rituala u toj zapadnoafričkoj zemlji ranije ove godine.

"Tamo gde je ova praksa koncentrisana, većina žena, ali i muškaraca kaže da su za to da se sa tom praksom što pre prekine... ipak ovo rastuće protivljenje nije u skladu sa praksom na terenu", rekla je Klaudija Kapa, glavni autor Unicefovog izveštaja.

Izvršni direktorka Five fondacije, koja se bavi ovim pitanjem Nimko Ali, kaže da je lokalnim organizacijama koje se bore za iskorenjivanje ove prakse, potrebno više sredstava.

"Kao neko ko je prošao kroz ovu poduhvat, znam sve o tome kakve posledice trpe žene i devojčice koje kroz to prođu", rekla je Ali, te dodala da nova procena koja kaže da je 30 miliona više ovih slučajeva ne samo da je šokantna, već i poražavajuća, "posebno kada znamo šta funkcioniše i kada smo mogli da sprečimo da se to dogodi. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet