Fokus

Saveznici oborili desetine dronova Huta iznad Crvenog mora i Adenskog zaliva upućenih na svoje brodove

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

19:18

Saveznici oborili desetine dronova Huta iznad Crvenog mora i Adenskog zaliva upućenih na svoje brodove
Saveznici oborili desetine dronova Huta iznad Crvenog mora i Adenskog zaliva upućenih na svoje brodove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke, francuske i britanske snage oborile su danas desetine dronova iznad Crvenog mora nakon što su jemenski pobunjenici Huti gađali teretni brod "Propel fortjun" i američke razarače u tom regionu.

Huti napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu od novembra u, kako kažu, znak solidarnosti sa palestinskim narodom tokom izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Portparol ove militantne grupe Jahja Sarea rekao je danas da su Huti gađali teretni brod i određeni broj američkih razarača u Crvenom moru i Adenskom zalivu sa 37 dronova, preneo je Rojters.

Brodovi američke ratne mornarice oborili su 15 dronova, saopštila je nešto ranije američka Centralna komanda (CENTCOM).

U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), CENTCOM je naveo da je američka vojska odgovorila na noćašnji veliki napad Huta u Crvneom moru između 2.00 i 4.00.

"Dronovi su predstavljali neposrednu pretnju komercijalnim brodovima, američkoj mornarici i koalicionim brodovima u regionu", ističe se u saopštenju.

Francuski ratni brod i borbeni avioni takođe su oborili četiri drona koji su se kretali ka ratnim brodovima evropskih saveznika u regionu, istakla je francuska vojska.

Francuska ima ratni brod u toj oblasti, kao i avione bazirane u Džibutiju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Oglasilo se i britansko ministarstvo odbrane koje je poručilo da je njihov ratni brod HMS Ričmond priključio saveznicima u odbrani od hutskog napada dronovima, napominjući da niko iz njihove posade nije povređen, niti je pretrpljena ikakva šteta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet