Fokus

Grad u Kaliforniji zabranjuje zastave nevladinih organizacija, to je posebno razbesnelo pripadnike LGBTQ zajednice

Komentari

Autor: Foxnews

10/03/2024

-

13:18

Grad u Kaliforniji zabranjuje zastave nevladinih organizacija, to je posebno razbesnelo pripadnike LGBTQ zajednice
Grad u Kaliforniji zabranjuje zastave nevladinih organizacija, to je posebno razbesnelo pripadnike LGBTQ zajednice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glasači u kalifornijskom konzervativnom Hantington Biču odobrili su meru kojom bi se ograničilo isticanje zastava svih nevladinih zastava na zgradama koje su u vlasništvu tog grada, a to je izazvalo brojne reakcije zagovornika prava LGBTQ zajednice.

Ova mera, nazvana "Mera B", čiji je autor gradski savetnik Hantington Biča, Pet Berns, usvojena je sa više od polovine glasova u gradu, prenosi Foxnews. Tako su ovom odlukom pogođene sve nevladine organizacije, te se više neće moći videti obeležja organizacija koja se zalažu i za borbu protiv raka dojke, Prajda, ni bilo koje druge NVO.

Berns je u intervjuu za Foxnews rekao da ta odluka nije imala za cilj da bude diskriminatorska prema bilo kojoj grupi, već da podstakne stanovnike da se ujedine pod zajedničkim američkim identitetom. Većina reakcija, kako je rekao, dobili su od zagovornika prava LGBTQ populacije.

"Protiv sam protiv politike identiteta, mislim da to izaziva podele", rekao je Berns i naveo da smatra da je "zastava koju koristi populacija LGBTQ ponižavajuća i uvredljiva za pripadnike te zajednice".

"I znam da oni to podržavaju, ali po mom mišljenju, ponižavajuće je da im je potrebna neka vrsta posebnog priznanja da bi se osećali kao da su deo naše zajednice. Ljudi su jednaki i takve stvari izazivaju podele", dodao je.

profimedia

 

U tom gradu se prethodne dve godine vijorila zastava tokom meseca kada se obeležava Parada ponosa, podsetio je Barns.

On je rekao da mogu da budu istaknute samo zastave SAD, države Kalifornije, okruga Orindž, grada Hantington Biča, šest zastava oružanih snaga i olimpijska zastava tokom Letnjih olimpijskih igara.

"Volim različita mišljenja. Volim ravnotežu. To je ono što nas čini toliko sjajnima da možemo da imamo različite glasove, u društvu, ali jednostavno ne mislim da je naše mesto kao gradske vlasti da se igramo te politike identiteta", rekao je Berns.

Progresivne grupe u zajednici uzvratile su oštrim reakcijama na usvajanje mere. Peg Koli, izvršna direktorka LGBTQ centra okruga Orindž, rekla je u izjavi za medije da gradskim većem Hantington Biča "vodi većina čiji je jedini interes unapređenje programa netolerancije prema manjinskim zajednicama, uključujući LGBTQ pojedince".

"Klatno se uvek okreće unazad i istorija je najoštriji sudija, ali informisani glasači su najbolja prevencija", navodi se u saopštenju.

Međutim, veće i dalje može jednoglasno glasati za odobravanje određenih zastava.

Prošle godine, grad u Mičigenu je takođe zabranio zastave Prajda na zgradama koje su u vlasništvu grada. Nekoliko drugih gradova u Njujorku i Konektikatu donelo je sličnu odluku 2022. godine.

Komentari (0)

Svet