Fokus

Orban: Tramp je bio predsednik mira, bilo bi bolje za ceo svet da se on vrati u Belu kuću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/03/2024

-

18:21

Orban: Tramp je bio predsednik mira, bilo bi bolje za ceo svet da se on vrati u Belu kuću
Viktor Orban i Donald Tramp - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Donald Tramp "predsednik mira" jer je, dok je on obavljao tu funkciju, mir vladao i na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Orban je, u video snimku koji je objavio na društvenoj mreži Iks, rekao da bi  bilo bi bolje za ceo svet da se Tramp vrati u Belu kuću.

"Donald Tramp je bio predsednik mira. On je izazvao poštovanje u svetu, i stvorio uslove za mir. Tokom njegovog predsedavanja vladao je mir na Bliskom istoku i mir u Ukrajini. Potreban nam je nazad više nego ikad! Hvala na pozivu, gospodine predsedniče", napisao je Orban na mreži Iks.

Orban je rekao da je ponosan na to što je Mađarska među zemljama koje žele mir u svetu. Trgovinska razmena Mađarske i SAD premašila je devet milijardi dolara i postoje planovi za njeno unapređenje, istakao je Orban.

Orban i Tramp sastali su se u petak na Floridi, na Trampovom imanju Mar-a-Lago, što je bio treći susret dvojice političara.

Orban je posle sastanka na mreži X napisao da su "potrebni lideri u svetu koji se poštuju i koji mogu da stvore mir". 

"On je takva osoba! Vratite se i donesite nam mir gospodine predsedniče!", naveo je Orban, dodajući da je bilo zadovoljstvo posetiti Trampa.

Iz štaba Trampove kampanje saopšteno je da su Tramp i Orban razgovarali o "širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i SAD, uključujući značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije", navodi AP.

"Tramp neće pomagati Ukrajini"

Donald Tramp je obećao da neće dati novac Ukrajini ako postane predsednik, a Evropa bez Sjedinjenih Država neće moći da finansira sukob i on će biti okončan, izjavio je mađarski premijer.

"Očigledno je da Ukrajina ne stoji na svojim nogama. Ako Amerikanci ne daju novac, Evropljani neće moći da finansiraju ovaj rat i on će se završiti. Tramp sada nije predsednik, ali njegova stranka sprečava demokrate da pošalju novac u rat. Rekao je da, ako se vrati, to neće raditi, ni cent neće dati i onda će se rat završiti", rekao je Orban u intervjuu televiziji M1, prenosi Sputnjik.

Tramp ima veoma detaljne planove da okonča rat, ali ja nisam ovlašćen da govorim o njihovoj suštini, rekao je mađarski premijer, koji se sa Trampom sastao 8. marta na njegovom imanju na Floridi.

Pres služba bivšeg predsednika je navela da su Tramp i Orban "razgovarali o širokom spektru pitanja koja se tiču Mađarske i Sjedinjenih Država, uključujući značaj jakih i bezbednih granica za svaku zemlju"

Tramp: Orban je fantastičan lider

Bivši predsednik SAD nazvao je mađarskog premijera Viktora Orbana "fanatastičnim liderom", nakon što ga je ugostio u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu u američkoj saveznoj državi Florida.

"Nema boljeg, pametnijeg i boljeg lidera od Viktora Orbana. On je fantastičan", rekao je Tramp okupljenima na koncertu u letovalištu na Floridi.

Niz video snimaka sa tog događaja objavljen je na Orbanovom Instagram nalogu, preneo je Si-En-En.

profimedia

 

Tramp je dodao da je predsednik mađarske vlade "nekontroverzna ličnost".

"Tako će i biti, i to je cela suština, zar ne? On je pravi šef i ... veliki lider, fantastičan. U Evropi, svetu, poštuju ga. Čast mi je da ga ugostim, ostaćemo u kontaktu", poručio je Tramp.

Američki predsednik Džozef Bajden osudio je sastanak Trampa i Orbana, navodeći da je Trampov sagovornik, kako je naveo, "otvoreno izjavio da smatra da demokratija ne funkcioniše".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet