Fokus

Smena na čelu Fondacije Džordža Sorosa

Komentari

Autor: FoNet

11/03/2024

-

22:21

Smena na čelu Fondacije Džordža Sorosa
Tanjug/AP/Ronald Zak - Copyright Tanjug/AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija za otvoreno društvo (FOS) američkog milijardera Džordža Sorosa saopštila je danas da je za novu predsednicu te organizacije izabrana dosadašnja potpredsednica Binajfer Novrodži, koja će od juna zameniti Marka Maloh-Brauna.

Soros je naveo u saopštenju da se, kada je osnovao FOS pre nekoliko decenija, nadao da će rad te fondacije biti globalnog obima. "Na početku je to bila samo težnja. Ali sada osećam da je ova ambicija ispunjena" imenovanjem Novrodžijeve, javlja AP.

Binajfer Novrodži potpredsednica je FOS za programe i deo je malog rukovodećeg tima koji nadzire tranziciju te fondacije započetu 2021. Bavila se poslovima FOS u Istočnoj Africi i vodila aktivnosti u Aziji i na Pacifiku.

Osim generacijske promene rukovodstva, FOS je najavila da će smanjiti broj zaposlenih širom sveta za 40 odsto i preći na novi operativni model.

Aktuelni predsednik FOS Maloh-Braun, bivši zamenik generalnog sekretara UN, nekadašnji potpredesednik Svetske banke i britanski diplomata, na funkciji predsednika FOS je od 2021. godine, a odlazi po isteku mandata u junu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet