Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken pozvao na šestonedeljno primirje u Gazi; Katar: Izrael i Hamas nisu ni blizu dogovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

12/03/2024

-

07:50

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken pozvao na šestonedeljno primirje u Gazi; Katar: Izrael i Hamas nisu ni blizu dogovora
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken pozvao na šestonedeljno primirje u Gazi; Katar: Izrael i Hamas nisu ni blizu dogovora - Copyright Tanjug/AP/Mohammed Dahman, Majdi Mohammed, Ariel Schalit, Mohammed Hajjar

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje već 158 dana. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na primirje u ratu između Izraela i Hamasa uoči meseca Ramazana. Guteres je pozvao i na oslobođenje izraelskih talaca i uklanjanje "svih prepreka da bi se osiguralo dostavljanje pomoći u potrebnoj brzini i količini" u Gazi gde je, upozorio je UN, četvrtina populacije u riziku od gladi. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je najmanje 21 dete poslednjih dana umrlo od neuhranjenosti u ovoj enklavi. I dok su izgledi da se prekid vatre poklopi sa muslimanskim svetim praznikom Ramazanom sve manji, Izrael je u ponedeljak proveravao da li je u vazdušnom napadu na Gazu ubijen zamenika vojnog vođe Hamasa.

Ključni događaji:

  • Guteres pozvao na primirje uoči Ramazana
  • Izrael utvrđuje da li je likvidirao jednog od komandanata Hamasa
  • Netanjahu: Doći ćemo do svih lidera Hamasa
  • Najmanje 21 dete umrlo od gladi u Gazi
  • IDF: Eliminisano 15 hamasovaca u centralnom delu Gaze

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.41 SAD traže od Hamasa da oslobodi žene, starije i ranjene taoce

Bela kuća pozvala je danas militante Hamasa da oslobode žene, starije osobe i ranjene taoce koje drže u Pojasu Gaze i da prihvate privremeni prekid vatre u sukobu sa Izraelom kako bi se obezbedio trajniji prekid. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je novinarima da bi šestonedeljni prekid vatre koji je prihvatio Izrael mogao da preraste u trajniji prekid sukoba ukoliko bi Hamas oslobodio žene, starije osobe i ranjene taoce, preneo je Rojters. On je istakao da je Izrael prihvatio uslove šestonedeljnog prekida vatre u zamenu za oslobađanje nekih od talaca koje drži Hamas. 

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

19.53 UN: Pomorski humanitarni koridor nije zamena za kopneni

Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija pozdravili su danas otvaranje humanitarnog pomorskog koridora sa Kipra, kojim će biti trasportovana dodatna pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, ali su upozorili da to ne može da zameni isporuke humanitarne pomoći kopnim rutama.

"Za dostavu pomoći u adekvatnom obimu, nema smisla zatvarati brojne kopnene puteve i ulazne tačke za humanitarnu pomoć iz Izraela u Pojas Gaze. Kopneni putevi iz Egipta, a posebno granični prelazi Rafa i granični prelazi sa Jordanom i dalje su suštinski značajni za sveukupne humanitarne napore", ukazali su koordinatorka UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju Pojasa Gaze Sigrid Kag i izvršni direktor Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) Žorži Moreira da Silva.

Prema njihovim rečima, pomorski koridor značajno će doprineti održivom humanitarnom odgovoru i efikasnijem pružanju pomoći uz korišćenje svih mogućih ruta.

19.13 Direktor CIA: I dalje postoji mogućnost da se postigne prekid vatre u Gazi

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je danas da još postoji mogućnost da se postigne sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze, iako i dalje postoje mnoga komplikovana pitanja.

Berns je, pred Predstavničkim domom američkog Kongresa, rekao da će SAD nastaviti i dalje da ulažu napore da se postigne prekid vatre i da će veoma blisko sarađivati sa partnerima iz Izraela, Katara i Egipta, preneo je Rojters.

17.33 Milatović: Slanje crnogorskih vojnika u Ukrajinu nije trenutno opcija

Slanje crnogorskih vojnika Ukrajinu nije trenutno opcija, niti je to predmet bilo kakvih razgovora, poručio je danas predsednik Crne Gore Jakov Milatović, na konferenciji za medije u Bukureštu, gde je u zvaničnoj poseti na poziv rumunskog kolege Klausa Johanisa.

"Slanje crnogorskih vojnika u Ukrajinu nije trenutno opcija, niti je to predmet bilo kakvih razgovora, ali na isti način na koji Rumunija podržava Ukrajinu i Crna Gora kao NATO saveznica od početka ruske agresije na Ukrajinu, snažno podržava i bilateralno i kroz multilateralne načine Ukrajinu u njihovoj borbi", kazao je Milatović.

I rumunski predsednik poručio je da se slanju NATO vojnika u Ukrajinu ne može dogoditi, jer Ukrajina nije članica Alijanse.

16.34 Blinken pozvao na šestonedeljno primirje u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas da se prekid vatre u Pojasu Gaze uspostavi na najmanje šest nedelja.

"Želim da čestitam Ramazan više od 1,8 milijardi muslimana širom sveta. Ove godine, ova sezona mira dolazi u vreme sukoba i bola za mnoge muslimanske zajednice, uključujući Ujgure u Sinđangu, Rohindže u Burmi i Bangladešu i Palestince u Gazi", naveo je Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Dodao da je humanitarna situacija u Gazi "srceparajuća".

Tanjug/Thomas Kienzle/Pool via AP

 

15.51 Katar: Izrael i Hamas ni blizu dogovora o primirju u Pojasu Gaze

Izrael i Hamas nisu ni blizu dogovora o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, izjavio je danas portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Madžid al-Ansari upozorivši da je situacija i dalje "veoma komplikovana".

Uprkos višenedeljnim razgovorima u kojima su učestvovali američki, katarski i egipatski posrednici, muslimanski sveti mesec Ramazan počeo je u ponedeljak bez primirja i razmene zarobljenika, prenosi Al Džazira.

14.58 Iranska granična policija osujetila više od 4.000 terorističkih operacija

Snage iranske granične policije osujetile su više od 4.000 terorističkih operacija duž granica zemlje tokom prošle godine, izjavio je danas komandant granične policije Ahmad Ali Gudarzi. Govoreći na konferenciji za novinare, Gudarzi je rekao da su njegove snage osujetile preko 4.000 terorističkih operacija na granici od 21. marta 2023, prenela je agencija Tasnim. Jedinice granične policije sprečile su mnoge terorističke grupe da se približe granicama zemlje, dodao je on, navodeći da je tokom proteklih 12 meseci pronađen veliki broj oružja, samoubilčkih prsluka i bombi na daljinsko upravljanje.

14.09 Hebrejski univerzitet suspendovao profesorku koja je optužila Izrael za genocid

Hebrejski univerzitet u Jerusalimu saopštio je danas da je suspendovao profesorku Naderu Šalhub Kevorkijan sa Pravnog fakulteta zbog niza "zapaljivih izjava".

"Hebrejski univerzitet sa gađenjem odbacuje sve njene lažne izjave. Hebrejski univerzitet je ponosan na to što je izraelska, javna i cionistička institucija", navodi se u saopštenju, prenosi "Tajms of Izrael".

Printskrin/Youtube/Institute of Arab and Islamic Studies (IAIS)

 

Šalhub Kevorkijan je u ponedeljak objavila dokument u kojem optužuje Izrael za genocid u Pojasu Gaze i dovodi u pitanje tvrdnje o silovanjima i drugim zločinima koje je palestinska militantna grupa Hamas navodno počinila 7. oktobra.

13.57 Italijanski razarač oborio dva drona jemenskih Huta iznad Crvenog mora

Obaranje dve bespilotne letelice jemenskih Huta sa italijanskog razarača Duilio u Crvenom moru "nova je potvrda da je Italija stala na stranu naših neprijatelja i u odbranu Izraela", izjavio je Abdenaser Mahamed iz službe za odnose s javnošću Huta.

"Italija trenutno nije naša direktna meta", naglasio je Mahamed, prenosi italijanska agencija ANSA. Italijansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je razarač Duilio otvorio vatru i srušio dva drona u sklopu učešća u EU operaciji Aspides pokrenuto s ciljem da se komercijalni brodovi koji plove kroz Crveno more zaštite od napada jemenskih pobunjenika.

13.45  Katar: Nismo blizu dogovora

Izrael i Hamas nisu blizu dogovora o prekidu neprijateljstava u Gazi i oslobađanju talaca, rekao je Katar, koji deluje kao posrednik, piše Gardijan.

"Nismo blizu dogovora, što znači da ne vidimo da se obe strane približavaju jeziku koji može da reši trenutni nesporazum oko sprovođenja sporazuma", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Majed al-Ansari na konferenciji za novinare.

Sve strane su "nastavljale da rade u pregovorima kako bi se postigao dogovor, nadamo se, tokom Ramazana", rekao je Ansari.

13.08 IDF: Eliminisali smo teroriste u Hamadu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su njihove trupe u Hamadu locirale "terorističku bazu" sa oružjem, uključujući puške AK-47 i eksplozivne naprave, i eliminisale četiri "teroristička operativca" koja su pokušavala da podmetnu eksploziv. U severnoj i centralnoj Gazi, IDF je saopštio da je demontirao raketne bacače koji su korišćeni za pucanje na izraelsku teritoriju, očistio područje od oružja i ubio "teroriste koji su ispalili rakete na trupe".

"Kao odgovor na minobacačke granate ispaljene na Izrael, IAF je pogodio teroriste, terorističke komplekse i terorističku infrastrukturu", navedeno je u saopštenju izraelske vojske na mreži Iks.

09.30 CENTCOM: Huti gađali trgovački brod u Crvenom moru

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je danas da su jemenski Huti, sa teritorije Jemena pod kontrolom te grupe, ispalili dve protivbrodske balističke rakete u Crveno more, usmerene prema trgovačkom brodu "Pinokio", ali da nema povređenih niti štete na plovilu.

Potparol Huta, Jahja Sarea, prethodno je izjavio da je napadnut brod koji je okarakterisao kao "američki", ali je, prema javnim bazama podataka kojima upravljaju tragač plovila "Equasis" i Međunarodna pomorska organizacija UN (IMO), "Pinokio" ​​kontejnerski brod pod zastavom Liberije, a u vlasništvu je kompanije "OM-MAR 5 INC" registrovane u Singapuru, prenosi Rojters.

Associated Press

Sarea je istakao da će Huti pojačati svoje vojne operacije tokom Ramazana u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze. Snage SAD i velike Britanije u ponedeljak su izvele vazdušne napade na lučke i male gradove u zapadnom Jemenu, a u napadima je ubijeno najmanje 11 ljudi, dok je 14 povređeno, izjavio je portparol međunarodno priznate vlade Jemena.

08.48 Prvi brod sa humanitarnom pomoći isplovio sa Kipra

Brod sa skoro 200 tona hrane namenjene stanovništvu Pojasa Gaze napustio je luku na Kipru rano jutro, u okviru pilot projekta otvaranja novog pomorskog puta za humanitarnu pomoć. Brod Open Arms rano jutros je isplovio iz luke Larnaka na Kipru, a sa sobom vuče i baržu na kojoj se nalazi oko 200 tona brašna, pirinča i proteina.

profimedia

 

Misiju, koju uglavnom finansiraju UAE, organizuje američka dobrotvorna organizacija World Centar Kitchen, dok je španska dobrotovna organizacija Proactiva Open Arms snabdela brod.

07.53 IDF: Hezbolah u dva napada na sever Izraela ispalio oko 100 raketa

Militantna islamska organizacija Hezbolah izvela je jutros dva napada iz Libana na sever Izraela, tokom kojih je ispaljeno oko 100 raketa, saopštila je izraelska vojska. U prvom napadu ispaljeno je oko 70 raketa iz Libana na Golansku visoravan, što je jedan od najsnažnijih raketnih napada koji je Hezbolah izveo na izraelsku teritoriju, prenosi Tajms of Izrael. U drugom napadu ispaljeno je oko 30 raketa. Prema prvim informacijama, u napadima nema povređenih.

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, neke od raketa je presreo sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" iznad severnog Izraela. Raketiranje je usledilo nakon što su izraelske snage kasno sinoć izvršile napade duboko na teritoriji Libana, a borbeni avioni pogodili su dva uporišta koja pripadaju Hezbolahu.

06.55 Najmanje 21 dete umrlo od gladi u Gazi

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je najmanje 21 dete poslednjih dana umrlo od neuhranjenosti u Pojasu Gaze.

"Strahuje se da će stvarni broj smrtnih slučajeva od gladi biti mnogo veći jer se brojni Palestinci, posebno u severnoj Gazi, suočavaju s glađu i gotovo su potpuno odsečeni od pomoći koja ulazi preko Rafe", napominje međunarodna organizacija za zaštitu dece Defence for Children International Palestine.

06.41 Netanijahu: Izrael je eliminisao "broja četiri" u organizaciji Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je izraelska vojska ta koja je ubila "broja četiri" u organizaciji palestinske militantne grupe Hamas, aludirajući na zamenika političkog lidera Saleha Al Arurija. On je najavio i da će vojska "uskoro doći i od drugih" najviših komandanata Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

"Na putu smo ka potpunoj pobedi. Na tom putu eliminisali smo broja četiri Hamasa. Brojevi jedan, dva i tri su sledeći. Oni su već mrtvi ljudi, sve ćemo ih stići", rekao je Netanijahu.

06.20 Guteres pozvao na primirje uoči Ramazana

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na primirje u ratu između Izraela i Hamasa, kao i u konfliktu u Sudanu, uoči meseca Ramazana.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

Guteres je pozvao i na oslobođenje izraelskih talaca i uklanjanje "svih prepreka da bi se osiguralo dostavljanje pomoći u potrebnoj brzini i količini" u Gazi gde je, upozorio je UN, četvrtina populacije u riziku od gladi.

"Međunarodno humanitarno pravo se raspada", upozorio je Guteres, istakavši da bi najavljeni napad Izraela na Rafu bacio ljude Gaze "u još dublji krug pakla".

06.12 Izrael utvrđuje da li je u likvidirao jednog od komandanata Hamasa

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da još uvek nastoji da potvrdi da li je jedan od najviših Hamasovih komandanata poginuo u vazdušnom napadu IDF na podzemni kompleks u centralnom delu Pojasa Gaze. Portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je cilj vazdušnog napada bila jedinica u kojoj je, između ostalih bio i Marvan Isa, zamenik vojnog lidera Hamasa i jedan od planera napada koji je ova militantna palestinska grupa izvršila 7. oktobra na jug Izraela, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet