Fokus

Nacrt zakona koji može da zabrani TikTok u Americi usvojen u Predstavničkom domu

Komentari

Autor: CNN

13/03/2024

-

15:47

Nacrt zakona koji može da zabrani TikTok u Americi usvojen u Predstavničkom domu
Nacrt zakona koji može da zabrani TikTok u Americi usvojen u Predstavničkom domu - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Predstavničkog doma usvojili su zakon koji bi mogao da zabrani TikTok za korisnike u SAD, osim ako kineski tehnološki gigant Byte Dance ne proda svoj udeo.

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, nacrt zakona sada odlazi u Senat, gde će se o njemu izjašnjavati senatori, prenosi CNN.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden najavio je da će potpisati zakon ukoliko on prođe i Senat.

Rezultat glasanja bio je 352 za zabranu i 65 protiv. Protiv je glasalo 15 republikanaca i 50 demokrata. Jedan demokrat bio je suzdržan. 

Do usvajanja zakona kroz Predstavnički dom, koji kontroliše Republikanska stranka, došlo je uprkos  tome što je bivši predsednik Donald Tramp signalizirao svoje protivljenje zabrani. Kazao je da TikTok jeste pretnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, ali da bi zabrana te popularne aplikacije pogodila decu i ojačala Fejsbuk, koji je republikanski kandidat za predsednika oštro kritikovao. 

Zakonom bi se TikTok zabranio u američkim prodavnicama aplikacija osim ako se ta društvena mreža, koju koristi otprilike 170 miliona Amerikanaca, ne odvoji od svoje kineske matične kompanije Byte Dance.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet