Fokus

"Zašto su je poslali gde je opasno": Porodica poginule ukrajinske novinarke tuži Fox News

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

15:45

"Zašto su je poslali gde je opasno": Porodica poginule ukrajinske novinarke tuži Fox News
"Zašto su je poslali gde je opasno": Porodica poginule ukrajinske novinarke tuži Fox News - Copyright AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Porodica ukrajinske novinarke Oleksandre Kuvšinove, koja je radila po ugovoru sa Fox News i poginula u martu 2022. od posledica ruskog artiljerijskog granatiranja, podnela je tužbu protiv američke televizijske kuće.

Roditelji Kuvšinove i Šejn Tomson, savetnik za bezbednost britanske bezbednosne agencije SEPAR, koja je u to vreme radila po ugovoru sa Fox News, podneli su tužbu Vrhovnom sudu države Njujork, u kojoj se između ostalih navodi da je Fox News obmanuo javnost o okolnostima njene smrti, prenosi Bussines Insider.

U tužbi se Fox News optužuje za nemar jer je navodno poslao tim novinara koji su radili po ugovoru, u aktivnu ratnu zonu uprkos brojnim upozorenjima lokalnih zvaničnika i konsultanta za bezbednost koji im je savetovao da to ne čine.

Andrij Kuvšinov, otac poginule novinarke, smatra da je njegova ćerka nepotrebno bila izložena opasnosti.

"Ne razumem kako je Fox News odlučio da ode tamo gde je opasno, gde je postojala pretnja. Tamo je bilo tako strašno. Zašto su tamo završili", rekao je za on.

Pored Kuvšinove, 14. marta 2022. poginulo je još nekoliko ljudi, uključujući dugogodišnjeg operatera Foks njuza Pjera Zakževskog.

Američki TV kanal saopštio je da i dalje žali zbog smrti Kuvšinove i Pjera Zakrževskog, ali da će se "braniti od lažnih navoda u ovoj tužbi".

Pjer Zakževski, irski fotoreporter Fox News, poginuo je 14. marta 2022. godine kada je na njegov automobil otvorena vatra u selu Gorenka u Kijevskoj oblasti. Oleksandra Kuvšinova, ukrajinska novinarka i producentkinja Fox News, poginula je istog dana, zajedno sa Zakževskim.

Komentari (0)

Svet