Fokus

Sukob oko naftom bogatog zemljišta u Nigeriji: Ubijeno najmanje 16 vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2024

-

10:52

Sukob oko naftom bogatog zemljišta u Nigeriji: Ubijeno najmanje 16 vojnika
Sukob oko naftom bogatog zemljišta u Nigeriji: Ubijeno najmanje 16 vojnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 16 vojnika, uključujući četiri oficira, ubijeno je na jugu Nigerije dok su intervenisali u nameri da prekinu sukob između dve zajednice, saopštili su danas vojni zvaničnici.

"Sukob u naftom bogatoj priobalnoj državi Delta dogodio se u četvrtak na području Bomadija, kada su vojnike raspoređene da očuvaju primirje opkolili naoružani ljudi i ubili ih", izjavio je portparol vojnog štaba general Tukur Gusau, prenosi AP.

U napadu su poginuli komandant, dva majora, jedan kapetan i 12 vojnika, rekao je Gusau i dodao da je izvršeno nekoliko hapšenja u vezi sa napadom koji sada istražuje vojska.

Lokalni mediji su izvestili da je sukob u Delti bio vezan za dugotrajni spor oko zemljišta između zajednica Okuama i Okoloba koji je rezultirao otmicom jednog čoveka.

NavodI se i da je vojska bezuspešno pokušavala da pregovara o oslobađanju tog čoveka.

Iako se vojnici nigerijske vojske raspoređuju uglavnom u specijalnim bezbednosnim operacijama širom te zapadnoafričke zemlje, nigerijski vojnici se ponekad šalju da rešavaju sukobe u lokalnim zajednicama, posebno u oblastima sa neadekvatnim bezbednosnim prisustvom ili u onima u kojima su smrtonosni sukobi česti i uobičajeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet