Fokus

Kako sprečiti haos na Haitiju: Krade se sve -od hrane za bebe do stvari iz kancelarije konzula Gvatemale

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2024

-

19:09

Kako sprečiti haos na Haitiju: Krade se sve -od hrane za bebe do stvari iz kancelarije konzula Gvatemale
Kako sprečiti haos na Haitiju: Krade se sve -od hrane za bebe do stvari iz kancelarije konzula Gvatemale - Copyright Tanjug AP/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Brojne agencije za pružanje pomoći na Haitiju, među kojima i UNICEF, navele su da su njihovi objekti i zalihe pomoći opljačkani u talasu nasilja bandi koje je dovelo do toga da se mnogi Haićani nalaze na ivici gladi.

UNICEF je u subotu saopštio da je jedan od njegovih kontejnera koji sadrže "osnovne stvari za preživljavanje majki, novorođenčadi i dece, uključujući aparate za reanimaciju i prateću opremu" opljačkan u glavnom gradu Port-o-Prensu, preneo je AP.

U kontejner UNICEF-a su, kako se navodi, prošle nedelje provalile bande.

"Pljačka zaliha neophodnih za spasavanje života dece mora odmah da se okonča, a pristup humanitarnih organizacija mora ostati bezbedan", rekao je Bruno Maes, predstavnik UNICEF na Haitiju.      

Humanitarna agencija je saopštila da su pljačke i nasilje dodatno uticale na najugroženije u zemlji kada je reč o osnovnim zalihama, "u kritičnom trenutku kada su deci najpotrebnije".

Istog dana, Ministarstvo spoljnih poslova Gvatemale saopštilo je da je opljačkana kancelarija njenog počasnog konzula na Haitiju, ali nije iznelo detalje o šteti ili krađi, niti je navelo ko je odgovoran.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet