Fokus

Australija traži izveštaj od društvenih mreža o suzbijanju terorističkog sadržaja

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

15:29

Australija traži izveštaj od društvenih mreža o suzbijanju terorističkog sadržaja
Tanjug/AP/Jenny Kane - Copyright Tanjug/AP/Jenny Kane

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisno regulatorno telo Australije za internet e-Sejfti poslalo je danas pravna pisma društvenim mrežama Jutjub, Iks, Fejsbuk, Telegram i Redit, zahtevajući da mu predaju informacije o njihovim naporima da suzbiju teroristički sadržaj.

Iz regulatornog tela su istakli da su zabrinuti da ove platforme ne čine dovoljno da zaustave ekstremiste da ih koriste za regrutovanje novih članova.

Od 2022. godine, e-Sejfti može da zahteva informacije velikih kompanija o rasprostranjenosti ilegalnog sadržaja i njihovim merama da se spreči njegovo širenje, a odbijanje da se na te zahteve odgovori nosi novčane kazne.

Komesarka e-Sejfti Inman Grent je istakla da je aplikacija Telegram najkorišćenija od strane nasilnih ekstremističkih grupa za radikalizaciju i regrutaciju novih članova.

"Nećemo se plašiti da učinimo sve da dobijemo potrebne odgovore ili da ih kaznimo u slušaju neposlušnosti", rekla je Grent.

Drugi po korišćenju ekstremista je sajt Jutjub, a Iks Ilona Maska je dobio prvu kaznu regulatornog tela zbog lošeg suzbijanja sadržaja na kojem se nalazi zlostavljanje dece, za šta je dobio kaznu od 386 hiljada dolara koju osporava na sudu.

Komentari (0)

Svet