Fokus

Srušio se most u Baltimoru nakon što je u njega udario teretni brod, spasioci tragaju za nekoliko ljudi

Komentari

Autor: BBC, Reuters, Tanjug

26/03/2024

-

08:36

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Most "Frensis Skot Ki" u Baltimoru, dug tri kilometra, srušio se u vodu tokom noći nakon što je u njega udario teretni brod, prenosi Rojters. Spasioci tragaju za najmanje sedam ljudi.

Načelnik vatrogasne službe Baltimora Džejms Valas izjavio je da su spasene dve osobe iz reke Patapsko, u kojoj je teretni brod oborio most "Frensis Skot Ki". Guverner američke savezne države Merilend Ves Mur proglasio je vanrednu situaciju.

"Sve trake su zatvorene u oba smera zbog incidenta na I-695 Ki Bridžu. Saobraćaj se odvija zaobilaznim putem", saopštila je saobraćajna uprava Merilenda u objavi na platformi Iks.

Kako prenosi BBC, baltimorska vatrogasna stanica saopštila je da se most strušio u reku Patapsko nakon što je u njega u ranim jutarnjim satima udarilo plovilo.

Kevin Kartrajt iz Vatrogasne službe grada Baltimora izjavio je da u reci može biti i više vozila, dodajući da vastrogasci rade sa američkom obalskom stražom i da je tim ronilaca u reci radi operacija potrage i spasavanja.

Temeratura je oko minus 1 stepen Celzijusa, što izaziva zabrinutost i predatavlja rizik za ronioce.

Kartrajt je rekao da timovi rade "metodično i bezbedno", kako bi osigurali da "svi koji rade ovde na licu mesta budu bezbedni i da može bezbedno da se napreduje u potrazi".

Obim oštećenja na mostu, koji je izgrađen 1972. godine i dugačak oko tri kilometra, još nije poznat. "Foks njuz" javlja da je brod udario u jedan od nosećih stubova mosta, nakon čega se njegova metalna konstrukcija srušila.

BBC navodi da je brod udario brod "Dali", pod zastavom Singapura. Plovilo je dugačko 300 metara i bilo je na putu za Kolombo na Šri Lanci.

AP Photo/Nathan Ellgren

 

Prema podacima sa pomorskih radara, "Dali" je krenuo sa terminala u Port Brizu oko 00.45 po lokalnom vremenu. Putovao je prema mostu "Frensis Skot Ki", ali je 45 minuta kasnije stao na mestu gde se nalazi most. 

Kompanija "Sinerdži Marin Grup" saopštila je danas da je njen teretni brod "Dali" u jutarnjim časovima udario u stub mosta "Frensis Skot Ki" u Baltimoru. Brodske službe za incidente su mobilisane, saopštila je kompanija, prenosi Rojters.

Kako se napominje, svi članovi posade, uključujući i dva kapetana broda, su na broju i nisu prijavljene nikakve povrede.

Komentari (0)

Svet