Fokus

Tramp traži diskvalifikaciju tužiteljke u krivičnom slučaju izbornog poraza 2020, ima "valjan" razlog

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

22:06

Tramp traži diskvalifikaciju tužiteljke u krivičnom slučaju izbornog poraza 2020, ima "valjan" razlog
Tanjug/AP/Jeff Dean - Copyright Tanjug/AP/Jeff Dean

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp danas je zatražio od Apelacionog suda u Džordžiji da diskvalifikuje okružnu tužiteljku koja ga goni po optužnici da je pokušao da obrne svoj izborni poraz 2020. godine.

Trampov argument se bazira na tvrdnji da je tužiteljka Fani Vilis bila u romantičnom odnosu sa Nejtanom Vejdom, advokatom angažovanim da pomogne tužilaštvu.

Okružni sudija Fultona Skot Mekafi kritikovao je odnos između Vilis i Vejda, ali odbacio tvrdnje odbrane da romansa predstavlja sukob interesa koji bi zahtevao da kancelarija tužiteljke bude uklonjena iz slučaja, prenosi Rojters.

Vejd se povukao iz slučaja nakon zahteva sudije, kako bi Vilis i njena kancelarija nastavile sa tužbom, a Apelacioni sud ima 45 dana da odluči da li da preuzme žalbu.

Mekafi je Trampu i ostalim optuženima dao dozvolu da odmah podnesu žalbu na njegovu odluku, ali je rekao da će nastaviti sa pripremom za suđenje tokom procesa žalbe.

Ako sud prihvati slučaj, Tramp bi mogao da traži pauzu u slučaju dok traje žalbeni postupak, budući da suđenje još uvek nije zakazano.

Trampovi branioci prethodno su ispitivali Vilis tokom njenog svedočenja o tome da li je imala korist od putovanja koje je Vejd platio dok je radio za njenu kancelariju.

Trampovi advokati su takođe optužili Vilis za ''podsticanje rasnog animoziteta” u svom odgovoru na optužbe i da je na sudu lagala o tome kada je romantična veza započela.

Vilis je negirala da je imala bilo kakvu neprikladnu korist od odnosa, tvrdeći da su troškovi bili približno ravnomerno podeljeni između nje i Vejda, i dodala da romansa nije imala uticaja na krivični predmet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet