Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Tri osobe povređene u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2024

-

10:24

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Tri osobe povređene u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Tri osobe povređene u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu - Copyright Tanjug/AP/Victor R. Caivano, Adel Hana, Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa raje 177 dana. Danas se u Kairu nastavljaju pregovori o primirju, javila je egipatska Al-Kahera njuz TV, pozivajući se na bezbednosne izvore. Humanitarna situacija u Gazi je svakim danom sve gora, a SZO je saopštila da je neophodno da se 9.000 pacijenata hitno evakuiše iz tog područja radi pružanja medicinske nege. Za to vreme borbe ne prestaju, a juče je izraelska vojska saopštila da je uspešno eliminisala visoke operativce Hamasa u bolnici Al Šifa.  

Ključni događaji:

  • Al-Kahera njuz: Pregovori Izraela i Hamasa nastavljaju se u Kairu 
  • Rođaci talaca krive Netanjahua za neuspeh pregovora 
  • Izraelska vojska saopštila da je eliminisala visoke operativce Hamasa u bolnici Al Šifa 
  • Ministarstvo zdravlja: Od početka rata u Gazi poginulo više od 32.700 ljudi 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.45 Tri osobe povređene u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu

Tri osobe povređene su danas u terorističkom napadu u tržnom centru u Izraelu, saopštila je policija. Napad je izveden nožem u izraelskom gradu Gan Javneu, saopštili su lokalni vaničnici.

Policija je saopštila da je reč o terorističkom napadu, prenosi Tajms of Izrael. Iz policije su naveli da je napadač neutralisan. Prema pisanju izraelskih medija, tri osobe su sa teškim povredama prevezene u bolnicu.

20.16 Izrael izneo predlog UN da rasformiraju UNRWA 

Izrael je izneo predlog Ujedinjenim nacijama da rasformiraju Agenciju za pružanje pomoći palestinskim izbeglicama (UNRWA) i prebace njeno osoblje u agenciju koja će je zameniti i vršiti velike isporuke hrane u Gazu, naveli su izvori iz UN. Predlog je krajem prošle nedelje predstavio izraelski načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi zvaničnicima UN u Izraelu, koji su ga juče prosledili generalnom sekretaru organizacije Antoniju Guterešu, rekli su izvori upoznati sa razgovorima, preneo je Gardijan. Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

19.40 Izraelska vojska saopštila je da je ubila značajnog komandanta Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da je ubila komandanta protivtenkovske raketne jedinice miltantne libanske grupe  Hezbolah Ismaila al-Zinija u današnjem vazdušnom napadu na
vozilo u Libanu. 

U saopštenju se navodi da je Al-Zin bio odgovoran za desetine raketnih napada na izraelske civile, zajednice i bezbednosne snage, preneo je Rojters.

Izvor blizak Hezbolahu rekao je da Al-Zin nije bio na visokoj poziciji, ali da je bio u elitnoj protivtenkovskoj raketnoj jedinici Radvan. Izrael tvrdi da je do sada ubio oko 25 pripadnika te jedinice, uključujući najmanje tri komandanta.

19.31 Netanijahu: IDF spreman da deluje u Rafi i evakuiše civilno stanovništvo

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da su Odbrambene snage Izraela (IDF) spremne da deluju u Rafi, evakuišu civilno stanovništvo i distribuiraju humanitarnu pomoć.

"To je ispravna stvar na operativnom i međunarodnom planu", rekao je Netanijahu u obraćanju iz kabineta u Jerusalimu, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je za takvu operaciju potrebno vreme, ali je obećao da će bataljoni Hamasa u Rafi biti eliminisani.

On je istakao da izraelski upad u Rafu nije odložen zbog Ramazana, pritiska Sjedinjenih Američkih Država ili "bilo kakvog oklevanja".

16.17 Najmanje 77 Palestinaca ubijeno u napadima Izraela u Gazi za poslednja 24 sata

Najmanje 77 Palestinaca je ubijeno, a ranjeno je njih 108 u izraelskim napadima na Pojas Gaze za poslednja 24 sata, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Ministarstvo je navelo da je izraelska vojska počinila osam "masakara" nad porodicama u Pojasu Gaze u poslednja 24 sata, prenela je palestinska agencija WAFA. Agencija ističe da timovi hitne pomoći i spasilačke ekipe još nisu u mogućnosti da dođu do mnogih povređenih i tela zarobljenih pod ruševinama ili razbacanih po putevima širom Pojasa Gaze zbog toga što izraelske snage ometaju kretanje medicinskih i timova civilne odbrane.

15.00 IDF: Izrael pogodio komandni centar Islamskog džihada ispred bolnice Al-Aksa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele vazdušni napad na komandni centar kojim upravlja naoružana grupa Islamski džihad u dvorištu bolnice Al-Aksa u gradu Deir al Balah u centralnom Pojasu Gaze i da pri tome bolnica nije oštećena i da nije narušeno njeno funkcionisanje. Prema IDF-u, operativci Islamskog džihada bili su u komandnoj prostoriji kada je pogođena, preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

 

14.02 Ministar finansija Izraela nazvao proteste "neodgovornim pritiscima"

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je danas da su protesti koji pozivaju na izbore i na dogovor o oslobođenju talaca "neodgovorni pritisci".

profimedia

 

"Zahtev za našu fleksibilniju poziciju u pregovorima, kako se pokazalo iznova i iznova, samo čini da (lider Hamasa Jahja) Sinvar još više učvrsti svoju poziciju, i čini povratak talaca još daljim", rekao je Smotrič, prenosi Tajms of Izrael.

13.57 Dijaz-Kanel pozvao međunarodnu zajednicu da hitno zaustavi "genocid" u Gazi

Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel zatražio je danas hitno zaustavljanje, kako je naveo, izraelskog "genocida" nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme akciju.

Dijaz-Kanel je, u objavi na svom nalogu na platformi X, naveo da će Kuba "nastaviti da diže svoj glas sve dok se palestinske teritorije uništavaju pod izraelskom okupacijom".

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da ne preza od osude ovoga zločina. Kuba nastoji da se okonča genocid", istakao je kubanski predsednik.

10.39 Na antivladinim protestima u Izraelu uhapšeno 16 demonstranata

Tokom sinoćnih antivladinih protesta u Jerusalimu uhapšeno je 16 osoba i dodatno izrečeno devet novčanih kazni u ukupnom iznosu od 270 dolara za remećenje javnog reda i blokiranje saobraćaja, saopštila je policija. Nakon završetka protesta saobraćaj je normalizovan, prenosi Tajms of Izrael.

Oko 200 demonstranata probilo je večeras niz policijskih barijera i protestovalo oko 100 metara od rezidencije premijera Benjamina Netanjahua u ulici Aza u Jerusalimu. Oni su nosili transparente podrške sporazumu o oslobađanju talaca u Gazi, tražeći da se odmah vrate kući. Učesnici protesta su optužili Netanjahua da "opstanak vlade stavlja iznad života talaca“.

08.00 Turski brod sa humanitarnom pomoći za Gazu stigao u egipatsku luku Al-Ariš

Turski brod sa humanitarnom pomoći za Gazu stigao je juče u egipatsku luku Al-Ariš. 

Ovo je osmi turski brod humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze, sa 125.000 paketa hrane koje su poslali Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i Generalna direkcija fondacija preko broda SARDES, prenela je Anadolija. 

Pomoć će biti transportovana u Gazu kamionima sa graničnog prelaza Rafa. 

Turska je do sada poslala 13 teretnih aviona i osam brodova, uključujući ovaj, sa humanitarnom pomoći za Gazu.

07.30 SZO: Neophodna hitna evakuacija 9.000 kritičnih pacijenata iz Pojasa Gaze 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je neophodno da se 9.000 pacijenata hitno evakuiše iz Pojasa Gaze radi pružanja medicinske nege, a šef SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, je dodao da u palestinskoj enklavi trenutno funkcioniše samo 10 bolnica. 

''Oko 9.000 pacijenata hitno treba da bude evakuisano u inostranstvo zbog zdravstvenih usluga, uključujući lečenje raka, povrede od bombardovanja, dijalize i druga hronična stanja'', izjavio je Tedros na platformi X.

07.00 IDF i Šin Bet: Uspešno eliminisani visoki operativci Hamasa u Gazi 

Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet potvrdili su juče da su izraelske snage uspešno eliminisale visoke operativce Hamasa u bolnici Al Šifa u gradu Gazi. 

Izraelske trupe su izvršile raciju u bolnici Al Šifa na osnovu obaveštajnih podataka koji su ukazivali da se u tom medicinskom kompleksu nalaze najviši zvaničnici Hamasa, navodi dnevnik Tajms of Izrael. 

U saopštenju IDF se navodi da su pripadnici mornaričke jedinice naišle i ubile grupu naoružanih Hamasovih operativaca koji su istrčali iz odeljenja Hitne pomoći u bolnici Al Šifa. 

Među njima je bio i visoki komandant Hamasa Rad Tabet koga je IDF u četvrtak označio kao šefa Hamasovog odeljenja za regrutacije i nabavke, kao i Mahmud Kalil Zakzuk, za koga IDF tvrdi da je zamenik komandanta Hamasove raketne jedinice u gradu Gaza. 

Komentari (0)

Svet