Fokus

Izrael izneo predlog UN da rasformiraju UNRWA i prebace osoblje u drugu agenciju

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2024

-

20:08

Izrael izneo predlog UN da rasformiraju UNRWA i prebace osoblje u drugu agenciju
Izrael izneo predlog UN da rasformiraju UNRWA i prebace osoblje u drugu agenciju - Copyright Tanjug/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je izneo predlog Ujedinjenim nacijama da rasformiraju Agenciju za pružanje pomoći palestinskim izbeglicama (UNRWA) i prebace njeno osoblje u agenciju koja će je zameniti i vršiti velike isporuke hrane u Gazu, naveli su izvori iz UN.

Predlog je krajem prošle nedelje predstavio izraelski načelnik Generalštaba general-potpukovnik Herci Halevi zvaničnicima UN u Izraelu, koji su ga juče prosledili generalnom sekretaru organizacije Antoniju Guterešu, rekli su izvori upoznati sa razgovorima, preneo je Gardijan.

UNRWA nije bila uključena u razgovore jer Izraelske odbrambene snage (IDF) odbijaju da se bave time od prošlog ponedeljka, na osnovu tvrdnji, za sada nedokazanih, o povezanosti nekih od zaposlenih u agenciji sa Hamasom ili Islamskim džihadom.

Izrael insistira da je spreman da dozvoli protok velikih količina pomoći u Gazu i da je ograničavajući faktor kapacitet UN. 

Odluka te zemlje da ne sarađuje sa UNRWA ozbiljno utiče na taj kapacitet, navodi list.

Prema uslovima predstavljenim prošle sedmice, 300 do 400 zaposlenih u UNRWA bi u početku bilo prebačeno ili u drugu agenciju UN, kao što je Svetski program za hranu (WFP), ili u novu organizaciju posebno stvorenu za distribuciju pomoći u hrani Gazi.

Tanjug/AP

 

U kasnijim fazama bi moglo biti prebačeno još zaposlenih u UNRWA, a takođe, bi bila preneta i imovina agencije. 

Za sada je nejasno ko bi vodio novu agenciju ili ko bi obezbeđivao njene isporuke.

UNRWA, koja podržava palestinske teritorije od 1950. godine, isključena je iz razgovora o svom budućem postojanju uprkos tome što je najveći humanitarni akter na toj teritoriji. 

"UNRWA nije bila sistematski upućena u razgovore u vezi sa koordinacijom humanitarne pomoći u Gazi", rekla je direktorka za spoljne odnose te organizacije Tamara Alrifaj.

Pojedini zvaničnici UN vide izraelski plan kao pokušaj da se ta organizacija prikaže kao nespremna da sarađuju u Gazi, za koju su humanitarne organizacije upozorile da joj preti glad.

Pojedini zvaničnici UN, druge agencije za pružanje pomoći i grupe za zaštitu ljudska prava, takođe, vide izraelski predlog kao kulminaciju duge izraelske kampanje za uništavanje UNRWA.

Alrifaj je kazala da bi manja organizacija za distribuciju pomoći otežala njenu sposobnost da efikasno isporučuje pomoć u Gazi u trenutku kada imaju najveće potrebe.

"Ovo nije kritika WFP, ali logično je da ako sutra počnu sa distribucijom hrane u Gazi, koristiće kamione UNRWA i donositi hranu u skladišta UNRWA, a zatim distribuirati hranu u ili oko skloništa UNRWA", rekla je ona.

 

Komentari (0)

Svet