Fokus

Sonarno oružje uzrok Havanskog sindroma? Nova istraga sugeriše koja se država krije iza navodnog napada na diplomate SAD

Komentari

Autor: Euronews

02/04/2024

-

18:24

Sonarno oružje uzrok Havanskog sindroma? Nova istraga sugeriše koja se država krije iza navodnog napada na diplomate SAD
AP Photo/Ramon Espinosa; pixabay - Copyright AP Photo/Ramon Espinosa; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Mediji "The Insider", "Der Spiegel" i "CBS" sproveli su zajedničku istragu koja sugeriše da je misteriozni Havanski sindrom, koji je pogađao američke diplomate u poslednjih nekoliko godina, može biti povezan sa ruskom obaveštajnom službom.

Zajednička istraga je u okviru emisije "60 minutes" zaključila da bi Havanski sindrom "mogao biti povezan sa upotrebom sonarnog oružja od strane ruskih tajnih službi".

U izveštaju se navodi da "otkriveni dokazi sugerišu da neobjašnjivi abnormalni zdravstveni incidenti mogu poticati od upotrebe usmerenog energetskog oružja koje su koristili pripadnici ruske jedinice GRU 29155".

Ruska jedinica GRU 29155 odgovorna je za operacije u inostranstvu, a do sada je već okrivljena za nekoliko incidenata, uključujući i pokušaj trovanja Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji 2018, piše Euronews.

Prvi put prijavljen 2016. godine, kada su američke diplomate u glavnom gradu Kube prijavile da su se razbolele i čule prodorne zvukove noću, Havanski sindrom je podstakao spekulacije da je strani faktor napadao američko osoblje koristeći nepoznato sonarno oružje.

Ostale simptome, među kojima su krv iz nosa, glavobolje i probleme sa vidom, potom je prijavilo i osoblje ambasada u Kini, Evropi i Vašingtonu.

Kremlj je odbacio ove optužbe.

Fenomen je inače dobio ime po glavnom gradu Kube jer se verovalo da je prvi slučaj otkriven 2016. godine, premda nova istraga sugeriše da je možda bio prisutan i u Nemačkoj 2014. godine.

Simptomi Havanskog sindroma

Neki od simptoma podrazumevaju dugotrajne glavobolje praćene "senzornim pojavama", poput zvukova, pritiska ili toplote. Uz to, prisutne su i vrtoglavica i mučnina praćene bolovima u glavi ili vratu.

Žrtve bi, kako se prenosi u brojnim izveštajima, iznenada začule čudan zvuk koji bi trajao u rasponu od 20 sekundi do 30 minuta. Često je počinjalo zvukom koji su ljudi opisivali kao "zujanje" i, "brušenje metala", prenosi BBC. Oni koji nisu čuli zvuk, osećali bi određenu toplotu i pritisak, a neki su se mesecima mučili sa vrtoglavicom i umorom.

AP/Ramon Espinosa

 

Prema podacima Stejt departmenta, u tom prvom naletu pogođeno je bilo više od 20 članova osoblja. Iako su SAD i Kuba 2015. godine obnovile diplomatske odnose, slučajevi su primorali Vašington u kom je u to vreme sedeo predsednik Donald Tramp, da povuče gotovo polovinu osoblja.

Pre tri godine je kao prilično veliko iznenađenje stigla i vest da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) evakuisala službenika koji je služio u Srbiji i pretrpeo "teška oštećenja nastala zbog neuroloških napada". Tu informaciju preneo je "Wall Street Journal", pozivajući se na saznanja tadašnjih zvaničnika SAD.

CIA osporila postojanje sindroma?

Pre dve godine, CIA je u istrazi zaključila da iza misterioznog Havana sindroma ne stoje Rusija ili Kina, kao i da se simptomi ne mogu pripisati bolesti izazvanoj mikrotalasima. Većina od 1.000 prijavljenih slučajeva može se objasniti uzrocima okoline, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjima ili stresom, a ne kontinuiranom globalnom kampanjom strane sile, rekli su zvaničnici CIA.

"CIA je priznala da američke špijune/diplomate ne napadaju strani protivnici. 'Havanski sindrom' je masovna histerija", napisao je tada poznati istraživački novinar Bendžamin Norton, dodajući da su oni "koji šire ovu lažnu teoriju zavere" mediji "New York Times", "CNN", "Fox", "Guardian" i drugi.

AP Photo/Desmond Boylan

 

Profesor sociologije koji je specijalizovan za fenomen masovne histeriju i teorije zavere, dr Robert Bartolomju, smatra da je Stejt department "odmah požurio da objasni slučaj koristeći najegzotičnija i nategnuta objašnjenja".

"Ovo je slučaj lošeg novinarstva, loše vlade i loše nauke, i primer mešanja politike sa naukom", rekao je Bartolomju, koji je sa još jednim kolegom autor knjige o Havana sindromu.

Nakon izveštaja CIA u kome stoji da iza Havana sindroma ne stoje strane sile, saopšteno je ipak da će se nastaviti istraga u vezi sa više od 20 još neobjašnjenih slučajeva, i to u Beču, Parizu, Ženevi i Havani. Pored tih slučajeva, još jedan značajan broj ostaje neobjašnjen, citirao je "NewYork Times" analizu jednog zvaničnika CIA.

Komentari (0)

Svet