Fokus

U Oklahomi pogubljen osuđeni za pucnjavu i ubistvo dve osobe u 2002. godini, do poslednjeg trenutka negirao zločin

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

19:10

U Oklahomi pogubljen osuđeni za pucnjavu i ubistvo dve osobe u 2002. godini, do poslednjeg trenutka negirao zločin
Četvoro ubijeno u klinici u Oklahomi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Majkl Divejn Smit osuđen za pucnjavu i ubistvo dve osobe u Oklahoma Sitiju pre više od dve decenije pogubljen je jutros po lokalnom vremenu.

On je dobio smrtonosnu injekciju u zatvoru američke savezne države Oklahoma u Mekalisteru i proglašen je mrtvim u 10:20 časova, rekao je portparol Odeljenja za kaznene ustanove Oklahome Lens Vest, preneo je AP.    

Smit (41), osuđen je na smrt zbog ubistva Dženet Mur (41) i Šarata Pulurua (22) u februaru 2002. godine.

 On je prva osoba koja je pogubljena u Oklahomi ove godine i 12. ubijena otkako je Oklahoma nastavila sa pogubljenjima 2021. nakon skoro sedmogodišnje pauze zbog problema sa pogubljenjima 2014. i 2015. godine.   

"Nisam ubio ove ljude"

Tokom prošlomesečnog saslušanja o pomilovanju, Smit je izrazio "najdublje žaljenje" porodicama žrtava, ali je negirao da je odgovoran.

"Nisam počinio ove zločine. Nisam ubio ove ljude", rekao je Smit, povremeno se rasplakavši tokom 15-minutnog obraćanja odboru, koji mu je uskratio pomilovanje glasavši četiri prema jedan za egzekuciju. 

On je rekao da je bio na drogama i da se ne seća da je bio uhapšen.

Vrhovni sud SAD je jutros odbio odlaganje izvršenja koje su zatražili Smitovi advokati, koji su tvrdili da njegovo priznanje policiji nije dovoljno potkrepljeno.

Tužioci su naveli da je Smit bio nemilosrdan član bande koji je ubio obe žrtve u aktima osvete i priznao policiji umešanost u ubistva još dve osobe.

Oni su tvrdili da je Smit ubio Dženet Mur jer je tražio njenog sina, za kojeg je pogrešno mislio da je policiji rekao gde se nalazi. 

Kasnije tog dana, kako su naveli tužioci, Smit je ubio Pulurua, koji je radio u prodavnici, za koga je verovao da nije ispoštovao njegovu bandu tokom intervjua sa novinarom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet