Fokus

Ambiciozni plan premijera Indije - do 2030. udvostučiti ekonomiju zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

22:10

Ambiciozni plan premijera Indije - do 2030. udvostučiti ekonomiju zemlje
Ambiciozni plan premijera Indije - do 2030. udvostučiti ekonomiju zemlje - Copyright Tanjug/AP/Ajit Solanki

veličina teksta

Aa Aa

Indijski premijer Narendra Modi postavio je ambiciozan cilj da udvostruči ekonomiju i izvoz ove decenije, prenosi Rojters pozivajući se na dokument vlade u koji je imao uvid.

Modi, koji je uveren da će pobediti na parlamentarnim izborima ovog meseca, isticao je tokom kampanje,ekonomski rast kao jedno od svojih najvećih dostignuća.

Agencija napominje da je on "garantovao kako će ekonomija postati treća po veličini u svetu i skočiti sa sada petog mesta", ako osvoji treći mandat zaredom, što predviđaju ankete.

Indijski premijer je već zatražio od zvaničnika da u maju završe planove za podizanje ekonomije na 6,69 biliona dolara do 2030. godine, sa trenutno oko 3,51 biliona dolara, navodi se u dokumentu.

Kada je započeo drugi mandat pre pet godina, Modi je obećao da će ekonomiju podići na pet biliona dolara do tekuće fiskalne godine, ali delimično zbog poremećaja povezanih sa pandemijom kovida, postizanje tog cilja je sada praktično nemoguće.

Modijev plan je da, u narednih šest godina, poveća prihod po glavi stanovnika na 4.418 dolara sa oko 2.500 dolara, kako se napominje u planovima, ali bez preciziranja reformi koje su potrebne da bi to bilo urađeno.

Nezavisni ekonomista Saugata Bhatačarija rekao je da ekonomija može da se udvostruči za sedam godina, ako realni BDP poraste za 6 do 6,5 odsto, inflacija ostane oko 4,5 odsto i rupi nastavi da depresira u odnosu na dolar za do 1,5 odsto svake godine.

"Pitanje kojim se treba baviti tiče se skupa strukturnih reformi potrebnih za održavanje ove ili veće realne stope rasta BDP-a tokom dužeg vremena, što je veoma veliki izazov", rekao je on.

Rojters navodi kako se očekuje da privreda poraste za oko osam odsto u poslednjoj fiskalnoj godini, završenoj 31. marta, što je najviše među velikim zemljama, pre svega zahvaljujući snažnoj proizvodnoj i građevinskoj aktivnosti, koju pokreće državna potrošnja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet