Fokus

Bivši načelnik izraelske vojske za Euronews Srbija: Moramo da izvršimo odmazdu protiv Irana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

14:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Govoreći o napadu Irana na Izrael, bivši načelnik analitike IDF, general Josi Kupervaser kaže za Euornews Srbija da se radi o koordinisanoj akciji koju je Izrael u potpunosti sprečio. On takođe navodi da Izrael mora da izvrši odmazdu protiv Irana, ali i da SAD treba da preispita odluku da li će pomoći Izraelu u ofanzivnim akcijama.

Izraelski general tvrdi da je to bio vrlo koordinisan napad na Izrael sa različitim oružjima, navodeći da su osim dronova, za napad korišćene i balističke i krstareće rakete. On napominje da su u napadu osim Irana, učestvovali i Huti i Hezbolah.

"Taj koordinirani napad je potpuno propao. Srećom, bili smo potpuno spremni, preuzeli smo sve moguće mere i to radimo godinama, ne samo neposredno pred napad. Pripremali smo se za takvu mogućnost", ističe naš sagovornik.

On ukazuje na to da je Izrael izgradio odbrambene kapacitete i da u saradnji sa "prijateljima Amerikancima i Britancima i sa nekim arapskim državama" obučavao ljude za tako nešto.

Međutim, general navodi da nema sumnje da se radilo o kontrolisanom napadu, ali i da je Iran "jako dobro" izabrao mete.

"Pokušali su da pogode strateške i vojne ciljeve. Oni su to zajedno koordinirali sa svojim saveznicima što dokazuje, a mi smo to više puta rekli, da ti njihovi saveznici postupaju u skladu sa naređenjima iz Teherana. Dakle, bio je koordinirani napad i uspeli smo da ga potpuno sprečimo i to je sjajno", kaže Kupervaser.

"Moramo da izvršimo odmazdu"

Govoreći o potencijalnoj odmazdi koju bi Izrael spremio kao odgovor na poslednji napad Irana, general kaže da se radi o vrlo komplikovanoj odluci koja je pred Netanjahuovim kabinetom.

"Ono što treba da nas vodi u našoj odluci je kakvi su to koraci koji će doprineti na najbolji način da se izgradi stabilan Bliski Istok koji odgovara Izraelu. Jer Iranci su napravili veliku stratešku grešku i moramo da iskoristimo to. Moramo da izvršimo odmazdu protiv Iranaca da oni znaju da postoji cena koju moraju da plate za svoje postupke", kaže.

On navodi da Izrael treba da napravi strateški plan koji će izgraditi "novi Bliski Istok".

"Prvo da završimo posao u Gazi, da završimo akciju u Rafi i da dotučemo Hamas u Gazi koji je najveći saveznik Irana. Drugo moramo da napravimo nekakvu jaču, mnogo jaču međunarodnu koaliciju protiv iranskog nuklearnog projekta. Zamislite samo da je Iran bio u stanju da nas napadne nuklearnim oružjem. To bi bila ludnica. Moramo da budemo u stanju da zaustavimo iranski nuklearni program. I treće, moramo da ubedimo svet, međunarodnu zajednicu da dela protiv režima u Iranu. Da se tamo napravi novi režim, a ne režim koji destabilizuje region i međunarodnu situaciju", objašnjava naš sagovornik.

Odabrati najbolji tajming za odmazdu

On navodi da je izraelska odbrana već dokazala da je spremna na ono što dolazi od Irana.

"E sad pitanje je koliko ćemo biti uspešni u napadu i to je otvoreno pitanje. Kao što je bilo otvoreno pitanje i za same Irance. Koliko će oni biti uspešni u svom napadu? Ja se nadam da ćemo biti uspešni od Iranaca. Međutim, mi nismo pod nikakvim pritiskom vremena. Možemo da odlučimo kada ćemo napasti u znak odmazde i to je problematično. Ali nas Iranci čekaju. Možda je bolje sačekati i odabrati bolji tajming", navodi izraelski general.

Bivši načelnik IDF-a takođe ističe da Izrael može da izvrši napad bez američke podrške.

"Mi smo dovoljno snažni za to. Videli smo da su Sjedinjene Države neophodne za našu odbranu. Videli smo i saradnju koja je se desila sinoć, ali možda manje kada je reč o našim ofanzivnim akcijama. Iako, naravno, ako žele da nam pomognu, to će biti sjajno, ali nažalost, izgleda da nisu spremni na tako nešto. Ono što mene brine jeste da iako je predsednik Bajden rekao Irancima, da ne izvrše napad dosta kasno. Oni su rekli bili doneli odluku i to ih nije odvratilo od ovog sinoćnog napada. Takođe mislim da je u najboljem interesu SAD da pokažu, da kada su rekli Iranu nemojte - da sada Iran plati cenu, jer su oni prekršili to upozorenje, tako da mislim da će Amerikanci morati da preispitaju svoje odbijanje da učestvuju u jednoj ofanzivnoj operaciji, inače to njihovo "nemojte" ne znači ništa, nema nikakvu težinu", zaključuje Kupervaser.

Iran je sinoć lansirao na Izrael stotine dronova i raketa, navodeći da je reč o odmazdi za napad na iranski konzulat u Damasku, u kojem su poginuli visoki oficiri iranske Revolucionarne garde.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti. Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

Šta se dešava u tom delu sveta nakon napada Irana, možete pratiti u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet