Fokus

Ambasador Izraela za Euronews Srbija: Razmatrali smo vojni odgovor, ali više volimo diplomatski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

12:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je za Euronews Srbija da je njegova država razmatrala vojni odgovor, ali da više vole diplomatski, te da je za njega napad Irana na Izrael - objava rata.

"Kao prvo, kao što smo svi sinoć videli, bili smo odbrambeno spremni da dočekamo ovaj baraž raketa. Šta će se sledeće desiti? Zaista mislim isto kao i 7. oktobra. Iran je suverena zemlja koja je godinama otvoreno, ne krijući to tražila uništenje države Izraela. I ne samo što su pozivali na to, nego su činili sve što su mogli da razviju takvo oružje godinama sa njihove tačke gledišta su napravili pravi izbor, radeći preko svojih proksija, preko svojih zastupnika, Hamasa, Hezbolaha. I sinoć su jednom i za uvek odlučili da pokažu pravo lice i da pokažu šta zaista misle kad kažu uništenje Izraela. Nažalost ne mogu da vidim nijedan drugi razlog za napad tog obima na moju zemlju", naveo je Vilan u intervjuu za Euronews Srbija.

Kaže da je Iran napao Izrael sa više od 350 raketa i dronova.

"To je veliki šok, ali naravno, što se rezultata samih tiče, veliko je olakšanje u Izraelu. Naravno, zabrinutost postoji", dodao je.

Na pitanje šta je bila namera i svrha napada, ambasador je rekao da je Iran "želeo da ubije što više Izraelaca može".

"Kako možete drugačije vidjeti nameru kad neko lansira ovu količinu preciznih projektila i dronova, najboljih koje imaju u Iranu protiv jedne suverene zemlje. Može li bilo ko da pomisli na bilo kakve druge namere. Za mene ovo je objava rata. Ne znam ni jednu drugu reč u engleskom jeziku kojom bih opisao ono što je sinoć uradio Iran", rekao je ambasador.

U slučaju napada, slučaju Iran se poziva na član 51. Povelje Ujedinjenih nacija koji govori o pravu da se odgovori, oni kažu da odgovaraju na napade na konzulatu Damasku 1. aprila, a na pitanje zašto se taj napad uopšte dogodio, izraelski ambasador u Srbiji kaže:

"Kao prvo niko u Izraelu za taj napad nije preuzeo odgovornost. Ono što ja znam iz medija, ovo nije bio napad na diplomatsku misiju Irana, nego na vojni štab terorista koji je za to služio da godinama šalje rakete i razne projektile Hezbollahu da napadne Izrael. Dakle, to nisu diplomate u pravom smislu reči. Ti koji su poginuli, možete ih nazvati teroristima ili vojnim licima, kako god želite. Ako bilo ko u svetu misli da je ovo sad proporcionalan ili uravnotežen odgovor da se ispali 350 raketa na suverenu zemlju zato što je neko presreo terorističku aktivnost, onda je to do toga koji misli da je to razumano odgovor. Ja mislim da nije, ja mislim da je ovo samo izgovor Irana koji godinama radi to što radi Hezbolah, to što radi nije u interesu samog Hezbolaha ili libanskog naroda", naveo je on.

Kako je dodao, oni koji zastupaju Iran, a sada se i sam Iran uključio taj rad protiv Izraela.

"Mislim da su Amerikanci ponovo pokazali prijateljstvo i podršku Izraelu onda kada je to bilo najvažnije, a sinoć je bilo najvažnije. I zahvaljujemo Amerikancima, Jordanima, Britancima, Francuzima, svim zemljama koje su pomogle da se presretnu te rakete, ti dronovi koji su leteli prema Izraelu. Jer ja verujem da niko, ne samo u Izraelu nego u celom svetu ne bi želeo da se jutro probudio i da ga je dočekala realnost ili posledica onoga što bi se desilo da projektili nisu bili presretnuti. Ono što su Amerikanci pomogli sinoć, pre svega je bilo da se zaštite životi Izrelaca, ali u širem smislu ja mislim da je to pomoglo tome da ćemo danas moći mirno da sednemo i da razgovaramo šta su opcije. Jer u ovom današnjem trenutku ne bi bilo moguće mirno razmatrati opcije da su se stvari drugačije odigrali, govorili bi o većem ratu na celom Bliskom istoku", rekao je ambasador.

Britanija, Sjedinjene države, Francuska i Jordan su podržale Izrael, ali Sjedinjene države su rekle da neće podržati Izrael ukoliko Izrael napadne Iran, na pitanje da li je Izrael spreman da to uradi bez saveznika?

"Video sam šta je predsednik Bajden rekao posle razgovora sa našim premijerom... Pa pretpostavljam da je i nešto nezvanično, ali ja to što je nezvanično ne znam. Kao što smo godinama govorili, Iran nije jedini problem Izraela. Sinoć smo videli da ta zemlja, ne daj Bože, da ima nuklearne oružje, bila bi pretnja na čitavom svetu, međunarodnoj zajednici. Ja očekujem da ove akcije sinoćne će imati, će izazvati veoma oštru reakciju zemalja u svetu protiv Irana. Mi smo ranije razmatrali neki vojni odgovor, ali mi uvek više volimo diplomatski odgovor", dodao je sagovornik Euronews Srbija.

Upitan šta misli da će biti odgovor Izraela, kaže da u ovom trenutku da kaže šta bi trebalo da bude odgovor.

"Ali ono što je izvesno je. Videli smo šta se desilo 7. oktobra, videli smo da kad takvi igrači iznova i iznova govore da je njihova ideologija, njihov cilj da unište moju zemlju, ne zbog političkih ili geopolitičkih razloga, mi nemamo granicu sa Iranom, nemamo nikakav sukob sa Iranom. Ovo je ideologija da Izrael ne treba da postoji. Ta ideologija postoji i uz nju, ako imamo tehnologiju i imamo razvoj nuklearnog oružja, vreme je da stvari nazovemo svojim pravim imenom, da ne smišljamo neke izgovore i drugačije fraze. Ali mislim da međunarodna zajednica treba da reaguje kao da je bilo koja druga zemlja bila meta takvih izjava i takvih napada poput sinoćnjeg", dodao je Vilan.

Šta očekuje od večerašnjeg sastanka na sednici Saveta bezbednosti UN, pogledajte u videu iznad.

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet