Fokus

Analitičari za Euronews Srbija o napadu Irana na Izrael: "Situacija na Bliskom Istoku veoma zapaljiva"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

11:13

Analitičari za Euronews Srbija o napadu Irana na Izrael: "Situacija na Bliskom Istoku veoma zapaljiva"
Analitičari za Euronews Srbija o napadu Irana na Izrael: "Situacija na Bliskom Istoku veoma zapaljiva" - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Iran je sinoć lansirao više od 300 dronova na Izrael, a komentarišući ovaj napad, spoljopolitički analitičari su saglasni da se radi o kontrolisanom napadu Irana. S druge strane, sagovornici Euronews Srbija kažu da je situacija na Bliskom Istoku veoma zapaljiva, i nije moguće predvideti u kom smeru situacija u tom delu sveta može da eskalira.

S obzirom da je i premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da je Izrael spreman na svaki mogući scenario, Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije veruje da bi "eventualni protivnapad bio pre svega usmeren, kao i do sada, na precizno gađanje određenih pojedinaca ili određenih strateški bitnih objekata".

"Do sada su to obično bili ili pojedini pripadnici Iranske revolucionarne garde. To su bili generali, njihovi pukovnici, tu je bilo i diplomatsko osoblje, civilno osoblje. Moramo se setiti i onih napada na nuklearne fizičare koji rade u službi Iranske države. Dakle, to su neke strateške mete koje je Izrael proteklih godina gađao. Verovatno možemo očekivati napad na visoko pozicionirane zvaničnike Irana. To je nešto što bi verovatno se smatralo proporcionalnim odgovorom na ovo što se desilo juče", kaže za Euronews Srbija Peović.

S druge strane, pretnje Teherana koji tvrdi da će odgovoriti jače ako Izrael bude uzvratio na udare za Peovića su sasvim očekivane.

"Moramo se setiti da se Iran suzdržavao od odgovora, pogotovo se suzdržavao operacija koja bi targetirala direktno Izrael. Dakle, do sada se obično odgovaralo ili napadom na američke baze na Bliskom istoku, s obzirom da Iran smatra pre svega da je Vašington tu bitan. Dakle, Tel Aviv se više gleda kao neka vrsta potencijalne prepreke boljem odnosima ili boljem rasporeda snaga na Bliskom istoku iz iranske perspektive. Sama činjenica da je Iran napao direktno Izraelsku teritoriju govori zapravo o veoma ozbiljnoj eskalaciji sukoba. Eventualni napad na Iran još bi drastičnije uticao na eskalaciju cele situacije, budući da se iranski režim nalazi pod velikom metom kritika u iranskoj javnosti zbog toga što upravo nije odgovarao do sada na te napade ili nije odgovarao u meri u kojoj je iranska javnost to želela", ukazuje naš sagovornik.

Euronews TV

Što se tiče iranske perspektive, sasvim je očekivano, da će države poput Jordana zatvoriti svoj vazdušni prostor, ističe Peović, navodeći da je činjenica da su konvencionalni kapaciteti Irana zaista veći nego izraelski.

"Iran ima jedan od najstarijih, najrazvijenijih i najraznovrsnijih programa za dronove i za balističke rakete na svetu. Moramo se setiti da poreklo ovih programa dolazi još iz 70-ih godina i da se on razvija više od pola veka. Sa te strane mislim da bi njihov odgovor zaista mogao uplesti ceo region u sukob. Ukoliko bi Izrael tako nešto preduzeo, to bi zaista doprinelo tome da ceo region zapravo uđe u rat i onda se bojim da bi bilo zaista nemoguće predvideti šta bi dalji ishod", zaključuje Peović.

Marković: Situacija je dosta zapaljiva

Nikola Marković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže za Euronews Srbija da je Iran morao da pokaže reakciju posle napada na njihov konzulat u Damasku.

"Imali smo napad na konvoj Ujedinih nacija samo dan posle ubistva tri iranska generala u Damasku, pa je nakon toga 5. aprila Iran koristeći vazdušni prostor Jordana izvršio granatiranje položaja Iranske revolucionarne garde u Siriji i u Iraku. I posle toga je Izrael ubio više desetina civila u Gazi i Iranci su jednostavno morali da reaguju jer jedna regionalna sila ne bi smela da dozvoli takvo poniženje", objašnjava Marković

On naglašava i da je "gvozdena kupola kao jedan od najboljih PVO sistema pokazala da je ranjiva".

"Videli smo da je pogođen aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu, dakle, posle Jerusalima prestonice Izraela. Videli smo da je pogođeno više aerodroma i vojna baza, uglavnom su gađane regije koje su bile na jugu Izraela. To je sistem sastavljen od više PVO sistema, ali jednostavno od zamora velik količine raketa videli smo da je glavna koncentracija udara bila uglavnom na jugu, gde je pustinjan Negev" ističe analitičar.

Smatra i da je razlog napada na jugu bio da bi se "malo olakšala pozicija Hamasa i grupa koje ratuju u Gazi".

Govoreći o potencijalnom širenju rata na Bliskom Istoku, Marković kaže da je pesimista.

"Ja stvarno vidim potencijal za jedan širi sukob jer posmatrajući da je ovo najduži rat u istoriji na Bliskom istoku koji vode Izraelci i Palestinci da nijedan rat nije trajao šest meseci, skoro šest, da sa druge strane nikad se nije desilo od 1948. godine od kada postoje Izrael, nikad se nije desilo da Iran napadne direktno Izrael i mislim da je ovo stvarno presedan do sada. Čak i operacija ima simboličan naziv, to smo videli, zove se 'Istinito obećanje'", dodaje.

Euronews TV

Da je reč o napadu koji je kontrolisanog karaktera, Marković ukazuje da je to moguće zaključiti po broju raketa koje su ispaljene.

"Verovatno je ovo bila jedna demonstracija za građane Irana, ali ne treba isključiti, jer videli smo da je Iran sinoć pored Izraela granatirao jednu vojnu bazu Amerike u Zapadnom Iraku i to uopšte nije slučajno. Ja mislim da je to poruka američkoj administraciji da se uzdrži od bilo kakve reakcije", naglašava naš sagovornik.

S druge strane, Marković objašnjava da je Izrael bio obaveštena dva dana pre napada da je napad moguć, ali da je širenje sukoba potpuno moguće s obzirom na to da se radi o najradikalnijoj izraelskoj vladi.

"Upravo zbog toga sam pesimista. Izrael je i pored upozorenja američke administracije vršio oštre napade na Gazu. I po mnogima prikršio međunarodno pravo. Čak je optužen od Južne Afrike za genocid", ističe analitičar. 

Na pitanje kome odgovara eskalacija sukoba, Marković kaže da trenutno ni za koga ovo nije povoljan scenario.

"Nikom ne odgovara ovaj scenario, a sa druge strane i svima, jer svaka od država u regionu vidi priliku da u ovom haosu, u trenucima dok se vodi rat, iskoristi priliku za sebe. I Hezbolah se uključio i isto je granatirao položaje na severu Izrela, tako da stvarno cela situacija je dosta zapaljila, zaključuje Marković.

Dautović: Bio je to kontrolisani napad

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović rekao je da je to bio kontrolisani napad, da su na vreme obavestili i SAD i Veliku Britaniju o toj nameri.

On je dodao da je iraelski premijer Benjamin Netanjahu "očajan", da s jedne strane treba da uguši otpor i proteste protiv svoje vlade unutar Izraela, a sa druge mu je potrebno da nekako obnovi "taj imidž Izraela kao zemlje koja je žrtva".

"Ne znamo koje su tipove projektila i dronova koje su koristili, ali je činjenica da su oni to lansirali iz Irana, a ne iz Sirije. Tako da razdaljina između Irana i Izraela je nekada oko hiljadu kilometara. To je najmanja razdaljina. Pritom su u tome praktično obavestili i Ameriku i Britaniju i Izrael i njihove saveznike i time im dali dovoljno vremena da obore sve te letilice, što je i urađeno. Nije bilo nijedne žrtve, čak ni povređene osobe, od udara tih projektila. Niti jedan od tih projektila nije udario u neki grad ili neku infrastrukturu. Samo je javljeno da je jedna baza u pustinji Izraela pogođena, ali čak i tu je neka periferna šteta napravljena potpuno mala. Tako da, na ovaj način, Iran je želao da poruči da mogu da izazivaju", naveo je on uključivši se u program Euronews Srbija.

Na pitanje šta je bio cilj Izraela koji je prethodno napao konzulat, odnosno ambasadu Irana u Damasku, praktično napadajući teritoriju jedne zemlje, i da li je cilj bio da se izazove eskalacija, kažeaže:

"Izrael je preduzeo taj napad na ambasadu u Damasku, znajući da će Iran morati nekako da odgovori. Jer već predugo trpi, tako je slična provokacija. Znate, ne radi se samo o ubistvu visokih oficira Iranske revolucionarne garde. To je Izrael radio već i u januaru, i u decembru, i u novembru, dakle predhodnih godina, bombardujući i ubijajući te ljude u Siriji i u Libanu. Ovde se radi o direktnom napadu na konzularno predstanište, koje je teritorija strane zemlje. Znaju važan princip eksteritorijalnosti. Vi ne možete kao zemlja da pređete preko toga i da ne uradite ništa", rekao je on i dodao:

"Nijedna zemlja ne bi očekivala tako nešto. Tako da, po mom mišljenju, premijer Netanjahu je želeo, i još uvek želi, da uvuče SAD u ovaj rat. Dakle, upravo će sada ovaj napad Irana na Izrael, uputiti da predstavi kao egzistencijalnu opasnost po Izrael, i apelovati će na sve svoje saveznike u Sjedinjenim Američkim Državama, dakle, upravljajući se to mislim na kongresmene i senatore Republikanske partije, da pomognu nekako Izraelu, odnosno da pošalju pomoć vojnike, avijaciju, i naravno da učestvuju zajedno u napadu na Iran".

Euronews TV

Na konstataciju da su Amerikanci pomogli u presretanju iranskih dronova, Dautović podseća da su iz SAD rekli da neće da se mešaju ako dođe do sukoba Irana i Izraela.

"Mislim da je Bela kuća prozrela Netanjahuove namere, ne treba puno mudrosti da se prozru. Dakle, vrlo mi je jasno šta Netanjahu pokušava da uradi. Oni moraju da brane Izrael, dakle, kao što su tako radili sinoć, ali neće učestvovati u bilo kakvim napadima na Iran. Dakle, to je stav koji su se SAD trenutno zauzele. Sad, dakle, je pitanje Izraelu, da li planiraju da eskaliraju ovo i da li planiraju da izvrše dalje napade na iranske polože, bilo u Siriji ili napadom na Hezbolahu u Libanu, ili možda će se čak usuditi na napadnu Iran direktno", kaže Dautović.

Dautović kaže i da je Netanjahu "očajan", da mu s jedne strane treba da uguši otpor i proteste protiv svoje vlade unutar Izraela da mu je potrebno da nekako obnovi "taj imidž Izraela kao zemlje koja je žrtva".

"To je izgledalo od 7. oktobra, zahvaljujući krvavnoj odmazdi nad Palestincima u Gazi. Ugled Izraela je prilično porušen. Sad ovim napadom on će to pokušati da iskoristi kao izgovor da je Izrael opet žrtva, da mu preti egzistencijalna opasnost i na taj način opet da sakupi podršku na Zapadu.Videćemo da li će do toga doći, ali mislim da svima jasno da je Netanjahu jedan opasan političar, vrlo pametan političar, ali koji primarno ima svoje interese, ne čak i svoje zemlje, nego baš svoje interese na umu. Tako da mislim da mu sa Zapada neće stići podrška, osim naravno na rečima i u osudi Irana", kaže Dautović.

Na pitanje da li je u ovom sukobu, Iran u prednosti, Dautović smatra da jeste, dodavši da mogu da priušte "mnogo udara".

"U pitanju je ogromna zemlja sa velikom populacijom, strateški su vrlo povoljni, oko njih nemaju oni mnogo neprijatelja oko sebe koji mogu nešto da im naude. Izrael je sićušna zemlja, on je manji od Srbije, on je prilično uzak, ima stratešku dubinu od 14 km svega, na toj najužoj tački. Nije potrebno puno bombi da bi se nanela ogromna šteta Izraelu. Tako da, u tom smislu, Izrael ima, naravno, nuklearne bombe, ali to je oružje konačnog uništenja. Nisam siguran da bi to upotrebili na ovom stepenu ratovanja. To je nešto što se koristi tek kada je zemlja zaista ugrožena egzistencijalno i kada joj preti katastrofa u narednih nekoliko sati. Tim, znate, teško je analizirati politiku vlada koje su vođene neracionalnim motivima", zaključuje Dautović.

Komentari (0)

Svet