Fokus

Dautović za Euronews Srbija: Bio je to kontrolisani napad Irana na Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

08:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Iran je sinoć lansirao više od 300 dronova na Izrael, a komentarišući ovaj napad, spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović rekao je da je to bio kontrolisani napad, da su na vreme obavestili i SAD i Veliku Britaniju o toj nameri. On je dodao da je iraelski premijer Benjamin Netanjahu "očajan", da s jedne strane treba da uguši otpor i proteste protiv svoje vlade unutar Izraela, a sa druge mu je potrebno da nekako obnovi "taj imidž Izraela kao zemlje koja je žrtva".

"Ne znamo koje su tipove projektila i dronova koje su koristili, ali je činjenica da su oni to lansirali iz Irana, a ne iz Sirije. Tako da razdaljina između Irana i Izraela je nekada oko hiljadu kilometara. To je najmanja razdaljina. Pritom su u tome praktično obavestili i Ameriku i Britaniju i Izrael i njihove saveznike i time im dali dovoljno vremena da obore sve te letilice, što je i urađeno. Nije bilo nijedne žrtve, čak ni povređene osobe, od udara tih projektila. Niti jedan od tih projektila nije udario u neki grad ili neku infrastrukturu. Samo je javljeno da je jedna baza u pustinji Izraela pogođena, ali čak i tu je neka periferna šteta napravljena potpuno mala. Tako da, na ovaj način, Iran je želao da poruči da mogu da izazivaju", naveo je on uključivši se u program Euronews Srbija.

Na pitanje šta je bio cilj Izraela koji je prethodno napao konzulat, odnosno ambasadu Irana u Damasku, praktično napadajući teritoriju jedne zemlje, i da li je cilj bio da se izazove eskalacija, kaže:

"Izrael je preduzeo taj napad na ambasadu u Damasku, znajući da će Iran morati nekako da odgovori. Jer već predugo trpi, tako je slična provokacija. Znate, ne radi se samo o ubistvu visokih oficira Iranske revolucionarne garde. To je Izrael radio već i u januaru, i u decembru, i u novembru, dakle predhodnih godina, bombardujući i ubijajući te ljude u Siriji i u Libanu. Ovde se radi o direktnom napadu na konzularno predstanište, koje je teritorija strane zemlje. Znaju važan princip eksteritorijalnosti. Vi ne možete kao zemlja da pređete preko toga i da ne uradite ništa", rekao je on i dodao:

"Nijedna zemlja ne bi očekivala tako nešto. Tako da, po mom mišljenju, premijer Netanjahu je želeo, i još uvek želi, da uvuče SAD u ovaj rat. Dakle, upravo će sada ovaj napad Irana na Izrael, uputiti da predstavi kao egzistencijalnu opasnost po Izrael, i apelovati će na sve svoje saveznike u Sjedinjenim Američkim Državama, dakle, upravljajući se to mislim na kongresmene i senatore Republikanske partije, da pomognu nekako Izraelu, odnosno da pošalju pomoć vojnike, avijaciju, i naravno da učestvuju zajedno u napadu na Iran".

Na konstataciju da su Amerikanci pomogli u presretanju iranskih dronova, Dautović podseća da su iz SAD rekli da neće da se mešaju ako dođe do sukoba Irana i Izraela.

"Mislim da je Bela kuća prozrela Netanjahuove namere, ne treba puno mudrosti da se prozru. Dakle, vrlo mi je jasno šta Netanjahu pokušava da uradi. Oni moraju da brane Izrael, dakle, kao što su tako radili sinoć, ali neće učestvovati u bilo kakvim napadima na Iran. Dakle, to je stav koji su se SAD trenutno zauzele. Sad, dakle, je pitanje Izraelu, da li planiraju da eskaliraju ovo i da li planiraju da izvrše dalje napade na iranske polože, bilo u Siriji ili napadom na Hezbolahu u Libanu, ili možda će se čak usuditi na napadnu Iran direktno", kaže Dautović.

Dautović kaže i da je Netanjahu "očajan", da mu s jedne strane treba da uguši otpor i proteste protiv svoje vlade unutar Izraela da mu je potrebno da nekako obnovi "taj imidž Izraela kao zemlje koja je žrtva".

"To je izgledalo od 7. oktobra, zahvaljujući krvavnoj odmazdi nad Palestincima u Gazi. Ugled Izraela je prilično porušen. Sad ovim napadom on će to pokušati da iskoristi kao izgovor da je Izrael opet žrtva, da mu preti egzistencijalna opasnost i na taj način opet da sakupi podršku na Zapadu.Videćemo da li će do toga doći, ali mislim da svima jasno da je Netanjahu jedan opasan političar, vrlo pametan političar, ali koji primarno ima svoje interese, ne čak i svoje zemlje, nego baš svoje interese na umu. Tako da mislim da mu sa Zapada neće stići podrška, osim naravno na rečima i u osudi Irana", kaže Dautović.

Na pitanje da li je u ovom sukobu, Iran u prednosti, Dautović smatra da jeste, dodavši da mogu da priušte "mnogo udara".

"U pitanju je ogromna zemlja sa velikom populacijom, strateški su vrlo povoljni, oko njih nemaju oni mnogo neprijatelja oko sebe koji mogu nešto da im naude. Izrael je sićušna zemlja, on je manji od Srbije, on je prilično uzak, ima stratešku dubinu od 14 km svega, na toj najužoj tački. Nije potrebno puno bombi da bi se nanela ogromna šteta Izraelu. Tako da, u tom smislu, Izrael ima, naravno, nuklearne bombe, ali to je oružje konačnog uništenja. Nisam siguran da bi to upotrebili na ovom stepenu ratovanja. To je nešto što se koristi tek kada je zemlja zaista ugrožena egzistencijalno i kada joj preti katastrofa u narednih nekoliko sati. Tim, znate, teško je analizirati politiku vlada koje su vođene neracionalnim motivima", zaključuje Dautović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet