Fokus

IRAN NAPAO IZRAEL Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian, BBC

14/04/2024

-

06:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog iranskog napada na Izrael sinoć je zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kako su potvrdili iz Izraelskih odbrambenih snaga, Iran je sinoć lansirao više od 300 dronova ka Izraelu. Bespilotne letelice putovale su nešto više od tri sata do teritorije Izraela, a u međuvremenu su na desetine njih presrele SAD i Jordan. Zbog ovog napada američki predsednik Džo Bajden razgovarao je kasno sinoć telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom. Iz Bele kuće je saopšteno da je američki predsednik osudio iranski napad na Izrael i dodaje se da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

Ključni događaji:

  • Zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog napada Irana na Izrael
  • Iran pokrenuo napad dronovima na Izrael
  • Džo Bajden sinoć razgovarao sa Benjaminom Netanhahuom
  • Hezbolah napao Izrael projektilima iz Libana
  • Jordan proglasio vanredno stanje
  • IDF: Lansirano više od 300 dronova

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu


00.06 Iravani: Iran iskoristio svoje pravo na samoodbranu

Iran je iskoristio svoje pravo na samoodbranu, nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da prihvati izjavu o napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Irana pri UN Amir Said Iravani na hitnoj sednici SB UN povodom sinoćenjeg napada Irana na Izrael.

"UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbednost. Rusija je predložila saopštenje za štampu da osudi zločin, koji su podržale Kina , Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska", poručio je Iravani.

On je istakao da, usled takvih okolnosti, Iran nije imao izbora, osim da iskoristi pravo na samoodbranu u okviru međunarodnog prava, prenose RIA Novosti.

23.52 Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je danas izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Savet bezbednosti mora danas da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", rekao je Erdan, prenosi Glas Amerike.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

"Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski", upozorio je Erdan.

23.47 Nebenzja: Iranski napad je posledica nereagovanja SB UN na napad u Damasku

Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagovanja SB UN na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je poslednji bio u Damasku, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

"Ono što se dogodilo u noći 14. aprila nije se dogodilo u vakuumu. Koraci Irana bili su odgovor na sramnu neaktivnost SB UN, reakcija na očigledan napad Izraela na Damask, pri tome ne prvi. Izrael stalno bombarduje Siriju", rekao je Nebenzja na hitnoj sednici SB UN povodom napada Irana na Izrael prethodne noći.

Ruski zvaničnik je ocenio da ova sednica predstavlja "paradu licemerja i dvostrukih standarda" jer, kako tvrdi, da su napadnute zapadne diplomatske misije, odmah bi bile preduzete uzvratne mere, prenosi Sputnjik.

profimedia

 

23.00 Vud: SAD očekuju da SB UN osudi iranski napad i sankcioniše Teheran

Iranski napad na Izrael zaslužuje odgovor i SAD očekuju da svih 15 članica Saveta bezbednosti UN osude ovaj napad, rekao je zamenik američke predstavnice pri UN Robert Vud na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael.

On je istakao da UN imaju obavezu da ne dopuste da iranski napad prođe bez odgovora.

"Juče smo videli napad bez presedana na Izrael od strane zemlje koja je nameravala da uništi (Izrael). Takav napad je bez presedana. Nadamo se da ćemo na ovom sastanku videti potpunu osudu svih 15 članova ovih neviđenih napada na Izrael", rekao je Vud. 

On je naglasio da će u narednim danima SAD istražiti dodatne mere kako bi se Iran držao odgovornim za napad pred Ujedninjenim nacijama, kao i da će smatrati Teheran odgovornim za postupke svojih posrednika.

Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

 

22.35 IDF: Oborena neprijateljska meta potencijalno lansirana iz Jemena

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je "sumnjiva vazdušna meta", za koju se smatra da je lansirana iz Jemena, oborena u južnom gradu Eilat, uz pomoć dela protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, poznatog kao C-kupola.

Cilj je ušao u vazdušni prostor Izraela iz pravca Crvenog mora, a vojska ga je pratila sve dok ga nije uspešno oborila jedna od mornaričkih korveta klase 6 Sa'ar, navodi IDF.

Izraelska vojska je dodala da se sirene u Eilatu nisu oglasile, kao i da nije postojala pretnja po civile, prenosi Tajms of Izrael.

22.34 Počela sednica Saveta bezbednosti UN 

 Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je večeras da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters. 

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

22.05 Hamnei: Jerusalim će biti muslimanski, slavićemo oslobođenje Palestine

Jerusalim će biti u rukama muslimana i ceo muslimanski svet će slaviti oslobođenje Palestine, saopštio je danas iranski vođa ajatolah Ali Hamnei na platformi X.

Vrhovni vođa Islamske republike napisao je objavu na hebrejskom i na mreži X dodao snimak iranskih dronova kako lete iznad Hramovne gore u Jerusalimu, tokom sinoćnjeg napada ove zemlje na Izrael.

21.35 Premijer Jordana: Vojska će odgovoriti na pretnju s bilo koje strane

Premijer Jordana Bišer Hasavneh saopštio je danas tokom obraćanja kabinetu da će se vojne snage ove zemlje suprotstaviti pokušaju bilo koje strane da ugrozi bezbednost kraljevine.

''Vojska će svim raspoloživim sredstvima odgovoriti na sve što bi ugrozilo sigurnost kraljevine i svetost njenog vazdušnog prostora i teritorije u slučaju opasnosti s bilo koje strane“, istakao je premijer.

Hasavneh je istakao potrebu za smanjenjem regionalnih tenzija, dodajući da bi dalja eskalacija predstavljala ''opasan put'' za Bliski istok, prenosi Rojters.

''Potrebno je da se sve strane ponašaju odgovorno i budu maksimalno uzdržane, kao i da ne budu uvučene u eksalacije koje će bez sumnje imati opasne posledice“, poručio je jordanski premijer.

20.55 SAD imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i pre i posle napada

SAD su imale kontakt sa Iranom preko švajcarskih posrednika i pre i posle masovnog napada Teherana dronovima i raketama na izraelsku teritoriju tokom noći, izjavio je danas visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena. Zvaničnik je odbio da pruži detalje o kontaktima, rekavši samo da su SAD i Iran imali "seriju direktnih komunikacija preko švajcarskog kanala", preneo je Rojters.

Printskrin/Tanjug video

 

20.33 Jordan pozvao na razgovor iranskog ambasadora u Amanu

Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Jordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

"Suočavamo se sa svim našim mogućnostima i sposobnostima protiv svega što predstavlja pretnju Jordanu i bezbednosti Jordanaca", navelo je Ministarstvo na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

19.38 Hercog: Napad Irana predstavlja objavu rata Izraelu

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je danas da je sinoćnjim napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv ''razmatra sve opcije'' koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.

''Ovo je objava rata. Sada, zato što smo uzdržani i zato što znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima, razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat'', rekao je Hercog za Skaj njuz.

On dodaje da je sinoćnji napad ''samo još jedan primer“ kako Iran funkcioniše, "šireći haos, teror i nestabilnost po celom svetu".

''Vreme je da se svet suoči sa imperijom zla u Teheranu i jasno stavi do znanja iranskom režimu da to ne može da prođe, da je to neprihvatljivo“, istakao je Hercog.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

19.23 Lideri G7: Nekontrolisana eskalacija mora da se izbegne

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći. U saopštenju su poručili da će raditi na stabilizaciji situacije na Bliskom istoku i izrazili posvećenost bezbednosti Izraela, kao i solidarnost i podršku narodu te zemlje, prenosi Ansa.

"Iran je svojim akcijma dodatno zakoračio ka destabilizaciji regiona i rizikuje da izazove nekontrolisanu eskalaciju u regionu. Ovo mora da se izbegne", navodi se u saopštenju koje je izdala Italija, predsedavajuća zemlja G7. 

19.05 Raisi: Nezapamćena lekcija Izraelu

Iranski predsednik Ebrahim Raisi ocenio je danas da su ratnici Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) dali "cionističkom režimu nezaboravnu lekciju" operacijom lansiranja dronova i raketa, javlja iranska agencija IRNA.

"Sinoć su vaša revnosna i hrabra deca u IRGC, uz saradnju i koordinaciju svih odbrambenih i političkih sektora zemlje, okrenula novu stranicu u istoriji iranske vlasti i održala lekciju cionističkom neprijatelju", naveo je Raisi u saopštenju. Opširnije o njegovim porukama pročitajte OVDE.

18.47 IDF: Izraelska vojska će angažovati dve rezervne brigade za operacije u Gazi

Izraelska vojska će angažovati dve rezervne brigade za operacije u Gazi, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF). U skladu sa procenom situacije, IDF će angažovati približno dve rezervne brigade za operativne aktivnosti na frontu u Gazi, saopštile su Izraelske odbrambene snage, preneo je Rojters. Početkom meseca Izrael je povukao određene snage iz Gaze, gde vodi rat protiv islamističke militantne grupe Hamas, navela je agencija.

18.41 Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sastanku SB UN o Bliskom istoku

Predstavnici Irana i Izraela učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zatraženoj zbog iranskog napada na Izrael, izjavio je neimenovani izvor iz UN.

Kako je neimenovani izvor rekao za TASS, obe strane su tražile učešće na sednici, na kojoj će njihovi predstavnici dobiti reč.

SB UN održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti. Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

18.33 Lideri G7 jednoglasno osudili napad na Izrael

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se sa liderima G7 nakon iranskog napada na Izrael tokom noći. Mišel je na društvenoj mreži Iks napisao da su lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana na Izrael.

"Sve strane moraju biti uzdržane. Nastavićemo sa naporima da radimo na deeskalaciji. Okončanje krize u Gazi što je pre moguće, posebno kroz trenutni prekid vatre, učiniće razliku. Situacija na Bliskom istoku, uključujući Liban, biće razmatrana na Evropskom savetu sledeće nedelje", napisao je Mišel.

18.21 Iran tvrdi da su mete u Izraelu bile vojne baze u Nevatimu i na planini Hermon

Teheran je saopštio da je, u sinoćnjem napadu na Izrael, gađana izraelska vojna baza u Nevatimu i vojni objekat na planini Hermon, preneli su iranski mediji.

Mediji su naveli da je Navatim bio meta jer je odatle navodno pokrenut smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku, dok je Hermon gađan kao odgovor na višegodišnje napade Izraela na iranske položaje u Siriji, preneo je Tajms of Izrael.

"Nije bilo planirano gađanje izraelski gradova u ovoj operaciji, iako su izraelski građani proživeli najgoru noć u njihovim životima", javila je iranska agencija ISNA.

ISNA tvrdi da su "iranske rakete pogodile unapred određene ciljeve, ali da Izrael pokušava da umanji štetu od ovog napada".

18.03 Ganc razgovarao sa Berbok o potrebi formiranja međunarodnog saveza protiv Irana

Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc razgovarao je danas sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o potrebi formiranja međunarodnog saveza u suočavanju sa iranskom agresijom.

"Razgovarali smo, pre svega, o imperativu formiranja globalnog ujedinjenog fronta za suprotstavljanje ohrabrenoj iranskoj agresiji direktno i preko njenih zastupnika - regionalno i globalno", napisao je Ganc na platformi X (Tviter), preneo je Tajms of Izrael.

On je dodao da je preneo svoju zahvalnost "i za nemački i za lični lični jasan stav podrške Izraelu i nedvosmislenu nemačku osudu iranskog napada na državu Izrael".

17.48 Fajon: Slovenija će na sednici SB UN pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon najavila je da će Slovenija na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovo pozvati na prekid vatre na Bliskom istoku i smirivanje situacije.

Slovenija će na sednici sazvanoj posle iranskog napada na Izrael pokazati i privrženost sveobuhvatnom pristupu i diplomatskim rešenjima, navela je Fajon, prenela je STA.

17.30 Galant: Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana

Izrael ima priliku da formira strateški savez protiv Irana nakon što je njegov masovni napad dronovima i raketama zajednički odbijen, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.
Galant je u saopštenju naveo da je napad odbijen zajedno sa SAD i drugim zemljama, preneo je Rojters.

"Imamo priliku da uspostavimo strateški savez protiv ove ozbiljne pretnje Irana koji preti da će postaviti nuklearni eksploziv na rakete, što bi mogla biti izuzetno ozbiljna situacija", naveo je Galant u saopštenju.

Tanjug/AP

 

17.02 Šta znamo do sad?

Teheran je upozorio da će ponovo napasti većom snagom ako Izrael ili SAD uzvrate za iranski napad na Izrael sa više od 300 dronova i projektila, koji se dogodio u subotu uveče. Vazdušni napadi, prvi direktan napad Islamske Republike na izraelsku državu, izneli su u javnost višegodišnji rat u senci i zapretili da situacija u regionu dodatno eskalira, jer je Izrael najavio odgovor.

Međutim, napad, koji je uglavnom pokrenut iz unutrašnjosti Irana, izazvao je skromnu štetu u Izraelu, jer je većina oborena uz pomoć SAD, Britanije i Jordana. Vazdušna baza na jugu Izraela je pogođena, ali je nastavila da funkcioniše normalno, a sedmogodišnje dete je ozbiljno povređeno gelerima. Drugih izveštaja o ozbiljnoj šteti nije bilo. Portparol izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da je 99 odsto bespilotnih letelica presretnuto.

Associated Press

Većinu iranskih dronova koji su leteli iznad vazdušnog prostora Sirije tokom napada Teherana preko noći oborili su izraelski i američki avioni pre nego što su stigli do svojih ciljeva u Izraelu, rekli su Rojtersu dva zapadna obaveštajna izvora.

Beni Ganz, član ratnog kabineta, rekao je da će Izrael ispostaviti račun Iranu kada za to dođe vreme. Njegovi komentari su usledili uoči sastanka ratne vlade zajedno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane zemlje Joavom Galantom.

Savet bezbednosti UN održaće hitan sastanak u nedelju, na zahtev izraelskog ambasadora u UN.

16.48 NATO osudio napad Irana na Izrael

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.
Portparol NATO-a Fara Daklala napisala je na platformi X da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.  

"Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja", navela je Daklala.

16.41 Izrael: Iranu slede sankcije za napad, imamo pravo da se branimo

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran "mora da plati cenu za svoju agresiju" kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu. 

Prve mere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.
"Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća pretnja regionalnoj stabilnosti i svetskom poretku", piše u saopštenju ministarstva.

16.25 Glavne bliskoistočne avio-kompanije obnavljaju letove

Glavne avio-kompanije širom Bliskog istoka objavile su danas da će nastaviti da obavljaju letove u regionu nakon što su otkazale ili promenile rutu pojedinih letova nakon što je Iran napao Izrael.
Portparol Emirates Airlines-a rekao je da ta kompanija nastavlja danas popodne planirane letove za i iz Jordana, Libana i Iraka, preneo je Gardijan.

Kompanija Qatar Airways objavila je na platformi X da je nastavila letove za Aman, Bejrut i Bagdad.

Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) saopštio je da planira da obavlja redovne putničke i kargo usluge između Abu Dabija i Tel Aviva, Amana i Bejruta počevši od ponedeljka.

Etihad je upozorio da, zbog toga što se usluge vraćaju u normalu nakon privremenog zatvaranja vazdušnog prostora u delovima Bliskog istoka, i dalje može postojati rizik od poremećaja reda letova u ponedeljak. 

15.40 Ganc: Izrael će ispostaviti račun Iranu za napad kada mu to bude odgovaralo

Izrael će ispostaviti račun Iranu kao odgovor na njegov masovni napad raketama i bespilotnim letelicama kada bude pravo vreme, izjavio je danas ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc.
"Izgradićemo regionalnu koaliciju i ispostaviti račun Iranu na način i vreme koji nam  budu odgovarali", naveo je Ganc u saopštenju, preneo je Rojters. 

Izraelski ratni kabinet danas se sastaje da bi razgovarao o odgovoru Izraela na iranski napad.

15.42 Iranska državna televizija: Izrael nije presreo nijednu od sedam hipersoničnih raketa

Izrael nije presreo nijednu od sedam iranskih hipersoničnih raketa koje su lansirane tokom sinoćnjeg napada, javio je iranski državni televizijski kanal Press TV.

Televizija je navela da je najmanje sedam hipersoničnih projektila lansirano iz Irana kao odgovor na izraelsku agresiju i da su pogodili vazdušnu bazu Nevatim na jugu Izraela, prenela je agencija RIA Novosti.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u stanju pripravnosti. 

Printskrin/Tanjug video

 

15.33 Huti: Napad Irana na Izrael legitiman čin

Jemenski pobunjenički pokret Huti saopštio je danas da je iranski napad na Izrael legitiman čin kao odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, za koji Iran okrivljuje Izrael. Portparol Huta je dodao da je jemenska grupa u direktnoj konfrontaciji sa Izraelom od 7. oktobra, napadima na južnu izraelsku luku Eilat raketama i bespilotnim letelicama i sprečavanjem izraelskih brodova da plove kroz Crveno more, preneo je Rojters.

15.26 Netanijahu odustao od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms. 

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanijahua da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Kako se navodi, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanijahua sa Bajdenom, preneo je Tajms of Izrael. 

15.08 Izvor: Teheran uverio Ankaru da ne namerava ponovo da napadne Izrael

Turska je poručila Iranu da se protivi koracima koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije u regionu, međutim, Teheran je uverio Ankaru da nema nameru da izvrši novi napad na Izrael, izjavio je neimenovani turski diplomatski izvor. Prema navodima izvora za agenciju RIA Novosti, turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je telefonom sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirabdolahjanom.

15.05 SAD: Širi rat Izraela i Irana može da se izbegne

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da širi rat Izraela i Irana može da se izbegne. Govoreći o sinoćnom napadu Irana na Izrael, Kirbi je komentarisao mogućnost šireg rata te dve zemlje i izjavio da "SAD ne veruju da je neizbežan, niti da mora da bude", prenosi Gardijan.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

On je naveo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu "veoma zahvalan na podršci koju je predsednik Bajden dao Izraelu".

14.35 Zelenski: Iranske akcije su pretnja za ceo region i svet

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas, osuđujući iranski napad na Izrael, istakao da su iranske akcije pretnja za ceo region i svet. Zelenski ja na platformi X (Tviter) pozvao na ulaganje napora da se spreči dalja eskalacija bliskoistočnog sukoba, preneo je Rojters.

"Akcije Irana prete čitavom regionu i svetu, kao što akcije Rusije prete da izazovu veći sukob, a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora da naiđe na odlučan i ujedinjeni odgovor sveta", napisao je Zelenski.

On je naveo da njegov narod razume "užas" iranskih dronova, koje je takođe, koristila Rusija u svom napadu na Ukrajinu, preneo je Tajms of Izrael.

14.28 Vanredni sastanak šefova diplomatije EU u utorak zbog napada Irana na Izrael

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je sazvao za utorak vanredni onlajn sastanak ministara spoljnih poslova Unije nakon iranskih napada na Izrael. Borelj je napisao na platformi X da je cilj EU da doprinese deeskalaciji i bezbednosti regiona Bliskog istoka.

"Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti", naveo je Borelj na platformi X.

14.25 Francuska pomogla da se prate i otkriju iranski dronovi

Francuska je pomogla u praćenju i detektovanju iranskih dronova u sinoćnom napadu na Izrael, rekao je neimenovani izvor iz francuske vojske za Si-En-En. On je naveo da su "francuske snage bile u stanju visoke pripravnosti od kad su tenzije počele da rastu prošle nedelje".

14.20 Zaharova: Izrael nije osudio ukrajinske napade na Rusiju

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je danas, nakon što je izraelska ambasadorka u Moskvi Simona Halperin pozvala ruske vlasti da osude napad Irana na Izrael, da Izrael nije osudio ukrajinske napade na teritoriju Rusije.

"Simona, podsetite me kada je Izrael osudio bar jedan napad kijevskog režima na ruske regione. Ne sećate se? Ni ja. Ali sećam se redovnih izjava izraelskih zvaničnika u prilog akcijama Zelenskog", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

14.16 Iranski napad na Izrael naišao na oduševljenje Palestinaca u Gazi

Iranski napad na Izrael naišao je danas na oduševljenje mnogih Palestinaca u Gazi kao "retka osveta" za izraelsku ofanzivu na njihovu enklavu, iako su neki od njih kazali da sumnjaju da je Teheran izveo napad "više radi predstave nego da bi naneo pravu štetu".

Na snimcima koji su kružili enklavom moglo se videti da mnogi stanovnici od radosti pevaju Alahu Akbar (Bog je najveći) dok su nebo obasjavale iranske rakete i izraelski presretači, preneo je Rojters.

"Prvi put smo videli rakete koje nisu pale u naša područja. Te rakete su išle u okupiranu Palestinu", rekao je Abu Abdalah (32), misleći na zemlju koja je 1948. postala Izrael, a ne na okupiranu Zapadnu obalu i Gazu. On je izrazio nadu da će, ako Iran ili bilo koja druga zemlja uđe u rat, rešenje za Gazu možda biti bliže nego ikada. "Amerikanci će možda morati da reše Gazu kako bi okončali korene problema", rekao je on.

Majed Abu Hamza (52), otac sedmoro dece, iz grada Gaze, rekao je da ko god odluči da napadne Izrael i usudi se da ga napadne u trenutku kada ceo svet deluje u njegovoj službi, jeste heroj u očima Palestinaca.

"Ubijaju nas više od šest meseci i niko se ništa nije usudio da uradi. Sada Iran, nakon što je pogođen njegov konzulat, uzvraća udarac Izraelu i to donosi radost u naša srca", rekao je Abu Hamza.

14.05 Iran: Susedne države obaveštene o napadu na Izrael 72 sata ranije

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran obavestio svoje komšije o napadu na Izrael 72 sata pre napada.

"Oko 72 sata pre naše operacije, obavestili smo naše prijatelje i susede u regionu da je Iranov odgovor Izraelu siguran, legitiman i neopoziv", rekao je Amirabdolahjan, prenosi Rojters. Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje.

13. 40 Papa Franja pozvao Iran i Izrael da ne pospeše spiralu nasilja na Bliskom istoku

Papa Franja pozvao je danas Iran i Izrael da izbegavaju korake koji bi mogli da podstaknu "spiralu nasilja" koja bi rizikovala da Bliski istok zaroni dublje u sukob. Obraćajući se hodočasnicima na Trgu Svetog Petra, papa Franja je rekao da je sa zabrinutošću i bolom pratio vesti o iranskom napadu dronovima i raketama na Izrael, preneo je Rojters.

"Od srca apelujem da se obustavi svaka akcija koja bi mogla da podstakne spiralu nasilja sa rizikom da Bliski istok uvuče u još veći sukob", istakao je on.

13.38 Nekoliko iranskih aerodroma otkazalo letove do ponedeljka

Nekoliko iranskih aerodroma, uključujući teheranski "Imam Homeini Internešenal", otkazalo je letove do ponedeljka, javili su danas iranski državni mediji.

AP/Saeed Kaari

 

"Svi letovi sa međunarodnog aerodroma 'Imam Homeini' u Teheranu otkazani su do 6:00 sati ujutru nakon objave Iranske organizacije za civilno vazduhoplovstvo", izjavio je izvršni direktor aerodroma za iransku agenciju Student, preneo je Gardijan.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

13.30 Amirabdolahjan: Obavestili smo SAD da će naši napadi na Izrael biti ograničeni

Iran je obavestio SAD da će njihovi napadi na Izrael biti "ograničeni" i radi samoodbrane, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan na sastanku koji je danas održan sa stranim ambasadorima u Teheranu, javlja Rojters. Iranske vlasti uputile su prethodno poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćašnje vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je iranska državna televizija, preneo je Tajms of Izrael.

13.20 Izrael: Iran ispalio 180 dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa

Potrtparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner izjavio je danas da je u sinoćnom napadu Irana na Izrael ispaljeno 180 eksplozivnih dronova, 120 balističkih raketa i 30 krstarećih raketa. On je na društvenoj mreži X kazao da su svi ispaljeni "s namerom da ubiju Izraelce" i da je 99 odsto njih presretnuto. Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael zbog, kako tvrde, izraelskog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, što Izrael demantuje.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti još snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćni.

13.17 Sunak: Britanski avioni učestvovali u obaranju iranskih dronova

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da su britanski avioni učestvovali u obaranju iranskih dronova, prenosi BBC.

Tanjug/AP/Benjamin Cremel

 

"Velika Britanija je učestvovala u „međunarodnim koordinisanim naporima“ da presretne rakete i bespilotne letelice koje je Iran ispalio", izjavio je Sunak, osudivši napad Irana na Izrael.

"RAF je poslao dodatne avione u region", dodaje on, navodeći da je iranski napad bio "opasna i nepotrebna eskalacija" sukoba na Bliskom Istoku.

13.03 Raisi: Okrenuta nova stranica u istoriji autoriteta Irana, Izrael naučio lekciju

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je danas da je sinoćnim napadom te zemlje na Izrael okrenuta nova stranica u istoriji autoriteta Irana i da je Izrael "naučio lekciju".

Raisi je rekao da je napad izvršen "u okviru prava Irana na legitimnu samoodbranu od agresivnih radnji cionističkog režima protiv iranskih ciljeva i interesa, posebno nakon napada na iranski konzulat u Siriji koji je prouzrokovao smrt pripadnika Islamske revolucionarne garde", prenosi agencija Irna.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

Predsednik Irana je dodao da je Teheran iskoristio sva regionalna i međunardna sredstva kako bi privukao pažnju međunarodne zajednice na, kako je rekao, nedostatak delovanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom izraelskog kršenja međunarodnog prava.

"Ali nažalost, SB je, pod uticajem SAD i nekih drugih koji podržavaju cionistički režim, sprečen da ispuni svoje dužnosti", kazao je Raisi.

On je upozorio da će "bilo kakvu novu avanturu protiv interesa Irana sačekati čvrst odgovor" i dodao da oni koji podržavaju Izrael "treba da cene ovaj razuman i proporcionalni odgovor Irana".

12.58 Jordanski premijer: Eskalacija sukoba u regionu Bliskog istoka bila bi opasna

Premijer Jordana Bišer Kasavneh izjavio je danas da bi eskalacija sukoba u regionu Bliskog istoka bila izuzetno opasna i istakao da je zato potrebno da se sve strane u regionu angažuju da se smanje tenzije. Kasavneh je u obraćanju jordanskoj vladi naveo da će se jordanske snage suprotstaviti svakom eventualnom pokušaju ugrožavanja bezbednosti Jordana, prenosi Rojters.

12.55 Dodik: Srpska osuđuje napad Irana na Izrael

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je danas napad Irana na Izrael. Detaljnije možete pročitati OVDE.

12.50 Berbok: Iran želi da destabilizuje ceo region

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je Izrael pokazao da je jak i da može da se brani odbijanjem iranskog napada preko noći zajedno sa jakim saveznicima.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Iran je izolovan svojim agresivnim ponašanjem kojim želi da destabilizuje ceo region. Kapaciteti Izraela su pokazali da je Izrael jak, da može da se zaštiti", rekla je Berbok i pozvala Iran da odustane od daljih napada, uključujući i preko proksija, jer bi regionalna eskalacija imala nesagledive posledice, preneo je Gardijan.

Ona je navela da napar Irana na Izrael dovodi Bliski istok na "ivicu provalije".

12.36 Ambasador Izraela za Euronews Srbija: Razmatrali smo vojni odgovor, ali više volimo diplomatski

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je za Euronews Srbija da je njegova država razmatrala vojni odgovor, ali da više vole diplomatski, te da je za njega napad Irana na Izrael - objava rata.

"Kao prvo, kao što smo svi sinoć videli, bili smo odbrambeno spremni da dočekamo ovaj baraž raketa. Šta će se sledeće desiti? Zaista mislim isto kao i 7. oktobra. Iran je suverena zemlja koja je godinama otvoreno, ne krijući to tražila uništenje države Izraela. I ne samo što su pozivali na to, nego su činili sve što su mogli da razviju takvo oružje godinama sa njihove tačke gledišta su napravili pravi izbor, radeći preko svojih proksija, preko svojih zastupnika, Hamasa, Hezbolaha. I sinoć su jednom i za uvek odlučili da pokažu pravo lice i da pokažu šta zaista misle kad kažu uništenje Izraela. Nažalost ne mogu da vidim nijedan drugi razlog za napad tog obima na moju zemlju", naveo je Vilan u intervjuu za Euronews Srbija.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

Euronews Srbija

12.32 Ministarstvo zdravlja Gaze: Do danas u Gazi stradalo 33.729 osoba

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da stradalo 33.729 osoba, a da je njih 76.371 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. U poslednja 24 sata poginula su 43 Palestinca, a 62 su ranjena, dodaje se u saopštenju ministarstva, prenosi Gardijan.

12.23 Iranski MIP pozvao na razgovor ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ambasadore Velike Britanije, Nemačke i Francuske na razgovor zbog, kako je navelo, neodgovornog stava tih zemalja u vezi sa uzvratnim napadom Irana na Izrael, javila je poluzvanična iranska novinska agencija ILNA, preneo je Rojters. SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici. Iran je u subotu uveče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, od kojih je većina presretnuta.

12.05 Francuski predsednik osudio iranski napad na Izrael

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je noćašnji napad Irana na Izrael i naveo da njegova zemlja radi na deeskalaciji.

11.53 Rusija zabrinuta zbog iranskog napada na Izrael, poziva na uzdržanost

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je danas zabrinutost zbog iranskog napada na Izrael i pozvalo na uzdržanost na Bliskom istoku.

"U noći 14. aprila na Izrael je lansiran veliki broj raketa i dronova. Iransko MSP je saopštilo da je ovaj napad izveden u okviru prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN kao odgovor na napade na iranske ciljeve u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, što je Rusija najoštrije osudila. Nažalost, zbog stava zapadnih članica, Savet bezbednosti UN nije bio u stanju da adekvatno odgovori na napad na iransko konzularno predstavništvo", navodi se u saopštenju ruskog MSP.

profimedia

 

Podseća se da je Rusija više puta upozoravala da će nerešavanje brojnih kriznih situacija na Bliskom istoku, pre svega palestinsko-izraelskog sukoba, dovesti do povećanja tenzija.

"Pozivamo sve uključene strane na uzdržanost. Nadamo se da će regionalne države rešavati postojeće probleme političkim i diplomatskim putem. Smatramo da je važno da konstruktivni međunarodni igrači doprinesu tome", ukazuje se u saopštenju ruskog MSP.

Skreće se pažnja građanima Rusije koji se nalaze u Izraelu i susednim zemljama, pre svega Jordanu, Libanu i Siriji, da se pridržavaju poruka i praktičnih preporuka ministarstva spoljnih poslova Rusije i drugih ruskih institucija.

11.04 Ambasada SAD u Izraelu: Smanjila se opasnost od napada dronovima i raketama

Američka ambasada u Izraelu saopštila je danas da se smanjila opasnost od napada dronovima i raketama i da je, u skladu sa trenutnim uputstvima izraelske komande, ukinut nalog da službenici američke vlade i članovi njihovih porodica budu u skloništima. Ambasada je navela na svom sajtu da, međutim, prethodna ograničenja putovanja za zaposlene u američkoj vladi i članove njihovih porodica ostaju na snazi.

Lična putovanja su ograničena na putovanja unutar i između Tel Aviva, Jerusalima i grada Berševa u pustinji Negev na jugu Izraela, navodi ambasada, ističući da će nastaviti da pažljivo prati bezbednosno okruženje. Navodi se da građani SAD treba da budu svesni stalnih rizika putovanja u Izrael, na okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze zbog pojačanih regionalnih tenzija i upozoravaju se da ne putuju u Gazu.

10.41 Avio-kompanija Emirates Airlines otkazala i preusmerila neke svoje letove

Portparol avio-kompanije Emirates Airlines saopštio je danas da su zbog iranskih vazdušnih napada na Izrael neki letovi otkazani, a neki preusmereni. Brojne avio-kompanije su otkazivale svoje letove i menjale rute nakon što je Iran kasno sinoć izvršio masovni vazdušni udar borbenim dronovima i raketnim projektilima na Izrael, prenosi Rojters. Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, a u saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti putnici iz Tel Aviva se savetuju da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, preneo je ranije Tajms of Izrael.

10.10 Hamas: Napad Irana na Izrael je njegovo "prirodno pravo i zaslužen odgovor"

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da je iranski napad na Izrael bio "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na bombardovanje konzulata u Damasku.

"Mi iz Hamasa vidimo operaciju koju je sprovela Islamska republika Iran kao prirodno pravo i zaslužen odgovor na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko vođa Revolucionarne garde", piše u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.

Printskrin/Tanjug video

 

09.55 Jordan sinoć presreo objekte u svom vazdušnom prostoru

Kabinet jordanskog premijera Bišer Al Kasavnija saopštio je da je vojska Jordana, zemlje susedne Izraelu, tokom sinoćnjeg napada Irana na Izrael presrela više objekata u svom vazdušnom prostoru kako bi obezbedila sigurnost svojih građana.

"Nešto šrapnela je palo na više mesta za to vreme, bez izazivanja neke značajne štete ili povreda građana", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters. Jordan se nalazi između Irana i Izraela i sinoć je bio zatvorio svoj vazdušni prostor, a jutros je vazdušni saobraćaj obnovljen.

09.37 IDF: Izraelu u odbrani pomogle SAD, Velika Britanija, Francuska i Jordan

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici. Portparol IDF Danijel Hagari izjavio je, govoreći o pomoći Francuske, da Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare i da su dali doprinos u patroliranju vazdušnim prostorom, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

09.25 Jordan i Irak, nakon Izraela, ponovo otvorili vazdušni prostor

Nakon što je Izrael posle iranskog vazdušnog napada jutros otvorio svoj vazdušni prostor, svoje vazdušne prostore su ponovo otvorili i Jordan i Irak. Ove dve zemlje su takođe zatvorile svoje vazdušne postore kasno sinoć zbog iranskog napada raketama i dronovima na ciljeve u Izraelu, prenosi Rojters. Pozivajući se na vazduhoplovne vlasti, jordanska državna televizija javila je jutros da je vazdušni saobraćaj obnovljen više od tri sata pre nego što je bilo planirano, a u međuvremenu su i iračke vazduhoplovne vlasti saopštile da su bezbednosni rizici prevaziđeni.

Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, bio je spreman za vojne vazdušne operacije presretanja bilo koje bespilotne letelice ili projektila koji bi narušio jordanski vazdušni prostor, rekla su za Rojters dva neimenovana bezbednosna izvora.

09.22 Iran upozorio SAD i Izrael na jače napade u slučaju odgovora na noćašnji udar

Iranske vlasti uputile su poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američke baze naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćašnje vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je danas iranska državna televizija. Iran je upozorio i Izrael da će biti izložen većem napadu ako bude uzvratio za noćašnje napade, prenosi Tajms of Izrael.

"Ako Izrael uzvrati Iranu, naš odgovor će biti mnogo snažniji od sinoćnjih vazdušnih udara", izjavio je načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohamed Bageri.

Ponovio je da je Teheran upozorio Vašington da će svaka podrška izraelskoj odmazdi rezultirati napadima na američke baze.

09.20 Nikolić: Nema povređenih među državljanima Srbije u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Berševi, u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je jutros, posle subotnjeg masovnog iranskog napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela, da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu nema povređenih, da je jutro mirnije i da su u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadorom u Tel Avivu.

Printskrin/Tanjug video

 

"Naši državljani, njih oko 2.500 su dobro, nema povređenih, a noć je bila neprospavana", rekao je Nikolić za Tanjug, ocenivši da je, u poređenju sa napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, stanje državljana Srbije "daleko relaksiranije".

Više pročitajte u posebnom tekstu.

09.17 Reakcije na napad Irana na Izrael stižu širom sveta: SAD, Kina i EU oštro osudile napad, Rusija se nije oglašavala

Nakon što je Iran lansirao stotine dronova i raketa Izrael, reakcije stižu širom sveta. Najpre su se oglasile SAD i Kina, a potom su oštre kritike na račun Irana stigle i od evropskih zvaničnika. Rusija se još uvek nije oglasila, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom najnovijih dešavanja na Bliskom Istoku.

Više pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia

 

08.48 Dautović za Euronews Srbija: Bio je to kontrolisani napad Irana na Izrael

Spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović rekao je da je to bio kontrolisani napad, da su na vreme obavestili i SAD i Veliku Britaniju o nameri. On je dodao da je iraelski premijer Benjamin Netanjahu "očajan", da s jedne strane treba da uguši otpor i proteste protiv svoje vlade unutar Izraela kao i da mu je potrebno da nekako obnovi "taj imidž Izraela kao zemlje koja je žrtva".

Više pročitajte u posebnom tekstu.

Euronews TV

08.03 Ursula fon der Lajen osudila iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael. Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

"Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", poručila je Fon der Lajen.

Ona je navela da "sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije" i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

07.41 Izrael otvorio svoj vazdušni prostor nakon noćašnjih iranskih vazdušnih udara

Izrael je jutros otvorio svoj vazdušni prostor, koji je bio zatvoren zbog iranskog napada sa oko 300 raketa i borbenih dronova, prenose izraelski mediji. U saopštenju izraelskih aerodromskih vlasti navodi se da je izraelski vazdušni prostor ponovo otvoren, ali se putnicima iz Tel Aviva savetuje da zbog poremećaja u redu letenja provere satnicu svog leta, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Tomer Neuberg

 

07.33 Iranska misija u UN o napadu Irana na Izrael: Što se nas tiče, ovo je gotovo

Iranska misija pri UN objavila je na svom nalogu na mreži X da smatra da je vojna akcija iranskih oružanih snaga protiv Izraela legitimna i pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

"Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći", navedeno je u saopštenju iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dodaje se da je reč o konfliktu između Irana i, kako je navedeno, "odmetničkog režima u Izraelu" i poručuje da "SAD moraju da ostanu po strani".

profimedia

 

07.30 Kina duboko zabrinuta zbog eskalacije nakon što je Iran napao Izrael

Kina je duboko zabrinuta zbog eskalacije situacije nakon udara Irana na Izrael i poziva relevantne strane da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi izbegle dalju eskalaciju tenzija, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova. U odgovoru portparola na pitanja novinara o sinoćnjim udarima Irana na Izrael, koji je objavljen na sajtu kineskog Ministarstva, navedeno je da je eskalacija rezultat prelivanja sukoba u Pojasu Gaze.

"Prioritet je efikasna primena Rezolucije 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i prekid sukoba u Gazi što je pre moguće", istakao je portparol.

07.24 Izraelske vlasti saopštile da je Hamas odbio pregovaračku ponudu Izraela

Hamas je odbio ponudu koju je Izrael izneo za situaciju u Pojasu Gaze na pregovorima prošle nedelje u Kairu, saopštili su danas kabinet izraelskog premijera i obaveštajna agencija Mosad.

"Odbijanje predloga tri posrednika koji je uključivao i znatno veći prostor za fleksibilnost na izraelskoj strani, dokazuje da (lider Hamasa Jahja) Sinvar nije zainteresovan za humanitarni dogovor i za povratak talaca, već nastavlja da koristi tenzije sa Iranom pokušavajući da proširi poprište sukoba i postigne opštu eskalaciju u regionu", navedeno je u saopštenju, a prenosi Tajms of Izrael.

 

 

Dodaje se da će Izrael nastaviti da radi na postizanju svojih ciljeva i da će "prevrnuti svaki kamen kako bi, što je pre moguće, vratio 133 taoca iz Pojasa Gaze".

07.17 Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

Još nije doneta odluka o izraelskom odgovoru na sinoćnji napad Irana raketama i dronovima, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael. Portal navodi da će o potencijalnom odgovoru biti razgovarano danas na sednici izraelskog ratnog kabineta koja je zakazana za 15 časova.

07.16 Pogledajte kako je Jordan presreo iranske dronove

Associated Press

07.15 Izrael: Vlasti uvele bezbednosne mere nakon iranskih vazdušnih udara

Nakon iranskog vazdušnog napada na ciljeve u Izraelu, okružne komande izraelskih odbrambenih snaga saopštile su da uvode privremene bezbednosne mere. Saopšteno je da se obustavlja nastava u školama širom zemlje, a da će biti omogućen "normalan rad" kompanija sa pristupom skloništima u slučaju napada, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se da ova pravila ostaju na snazi do ponedeljka u 23 časa, kada će za đake u Izraelu početi raspust za praznik Pasha. U Pojasu Gaze i oblastima duž granice sa Libanom javna okupljanja su ograničena na 300 ljudi za okupljanja u zatvorenom, odnosno 100 u Gazi i 30 u pograničnoj oblasti sa Libanom za okupljanja na otvorenom.

07.13 IDF: Presretnuto 99 odsto od 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je jutros da je protivvazdušna odbrana presrela 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran noćas ispalio na Izrael. Hagari je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor, već su svi oboreni izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika, prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

Lansirano je 30 krstarećih projektila, a nijedan nije ušao u vazdušni prostor Izraela, naveo je Hagari i dodao da je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo. Prema rečima Hagarija, Iran je ispalio i 120 balističkih projektila na Izrael, od kojih su neke pogodile vazdušnu bazu Nevatim na jugu Izraela. Naveo je da je pričinjena manja šteta na infrastrukturi u bazi, ali da ona radi uobičajeno. Hagari je rekao da je nekoliko dronova i projektila lansirano iz Iraka i Jemena, ali da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor.

07.04 Pogledajte kako je dejstvovala izraelska PVO

07.03 IDF: Lansirano više od 300 dronova i projektila

Iran je lansirao više od 300 "pretnji različitih tipova" prema Izraelu, uključujući balističke rakete, bespilotne letelice i krstareće rakete, rekao je portparol IDF Avičaj Adrae, prenosi Gardijan.

"Presreli smo 99 odsto pretnji prema izraelskoj teritoriji. Ovo je veoma važno strateško dostignuće", rekao je Adrae.

profimedia

 

U postu na mreži Iks, portparol IDF-a dao je pregled broja oružja korišćenog za gađanje Izraela:

"Od oko 170 bespilotnih letelica koje je Iran lansirao – nijedna nije prodrla u Izrael, jer su ratni avioni vazduhoplovstva i PVO sistemi naših i naših saveznika presreli na desetine njih", naveo je.

"Od više od 30 krstarećih raketa koje je lansirao Iran – nijedna nije prodrla na teritoriju Izraela. Naši ratni avioni presreli su 25 projektila van granica zemlje. Od više od 120 balističkih projektila, vrlo mali broj je probio izraelsku granicu, dok su ostale rakete presretnute. Ovaj mali broj pao je u vazduhoplovnu bazu u Nafatimu i naneo manju štetu na infrastrukturi", dodao je.

06.55 U iranskom napadu na Izrael teže ranjena sedmogodišnja devojčica

Izraelska služba hitne pomoći kod grada Arada na jugu zemlje saopštila je danas da je sedmogodišnja devojčica ranjena delovima oborenog iranskog drona. Pripadnici izraelske medicinske službe potvrdili su da lekari pružaju medicinsku pomoć sedmogodišnjoj devojčici, prenosi Tajms of Izrael. Navodi se da je devojčica iz beduinskog grada u blizini Arada, da je u teškom stanju i da je prebačena u bolnicu u Biršebi. Za sada nema drugih izveštaja o povređenima u sinoćnjem iranskom napadu dornovima i projektilima na Izrael.

Associated Press

06.48 Ministar odbrane Izraela: Napad Irana zaustavljen, kampanja nije završena

Ministar odbrane Izraela Joav Galant saopštio je, nakon što je Iran sinoć lansirao stotine dronova i balističkih raketa ka Izraelu, da je Izrael uspeo da zaustavi glavni iranski napad, ali i upozorio da "kampanja nije gotova" i da se izraelske snage moraju pripremiti za svaki scenario. Nakon procene situacije sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, Galant je u video poruci rekao da je "Izrael izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a da su iranske odbrambene snage (IDF) na impresivan način zaustavile napad".

On je takođe pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima. "Kampanja još uvek nije završena. Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i pripremiti se za svaki scenario", rekao je izraelski ministar odbrane.

Tanjug/AP

 

06.30 Netanijahu posle napada Irana: Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobediti

Izrael će pobediti nakon što se odbranio od salve iranskih dronova i projektila, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

"Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobediti", naveo je Netanijahu u kratkoj objavi na mreži X. Objava Netanijahua usledila je nakon dvočasovne procene situacije sa ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom i ministrom odbrane Joavom Galantom, navodi Tajms of Izrael.

06.20 Zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti. Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

Prethodno je stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan zatražio organizovanje hitne sednice Saveta bezbednosti zbog napada Irana na Izrael, prenosi TASS. On je naveo da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu, dodavši da očekuje da će Savet bezbednosti "svim sredstvima delovati protiv Irana".

06.05 Bajden:Osuđujem napad Irana na Izrael,G7 da pruži zajednički diplomatski odgovor

Američki predsednik Džo Bajden najoštrije je osudio iranski napad na Izrael i dodao da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

"Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region", naveo je Bajden u saopštenju.

Tanjug/AP/Stephanie Scarbrough

 

Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i "izvanrednoj veštini" pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio.

Više pročitajte u odvojenoj vesti.

05.55 NBC: SAD zabrinute zbog potencijalno brzog odgovora Izraela na napad Irana

Pojedini američki zvaničnici zabrinuti su da bi Izrael mogao brzo da odgovori na izraelski napad bez razmišljanja o mogućim posledicama, javlja NBC, pozivajući se na neimenovane izvore. Zabrinutost delimično potiče od stava američke administracije o pristupu koji je Izrael zauzeo prema ratu u Gazi nakon Hamasovog napada 7. oktobra, prenosi američka televizija.

Neimenovani izvori tvrde da je predsednik SAD Džo Bajden privatno izrazio zabrinutost da izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokušava da uvuče Sjedinjene Države u širi sukob. Prema njihovim rečima, Bela kuća veruje da Izrael ne želi širi sukob, niti direktan rat sa Iranom, međutim, kako navode, američki zvaničnici ne mogu da budu sigurni u to.

Komentari (0)

Svet