Fokus

"Nezaboravna lekcija cionističkom režimu": Predsednik Irana o napadu na Izrael

Komentari

Autor: FoNet

14/04/2024

-

18:58

"Nezaboravna lekcija cionističkom režimu": Predsednik Irana o napadu na Izrael
Predsednik Irana, Ebrahim Raisi - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Iranski predsednik Ebrahim Raisi ocenio je danas da su ratnici Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) dali "cionističkom režimu nezaboravnu lekciju" operacijom lansiranja dronova i raketa, javlja iranska agencija IRNA.

"Sinoć su vaša revnosna i hrabra deca u IRGC, uz saradnju i koordinaciju svih odbrambenih i političkih sektora zemlje, okrenula novu stranicu u istoriji iranske vlasti i održala lekciju cionističkom neprijatelju", naveo je Raisi u saopštenju.

On je rekao da je operacija bila u okviru iranskog prava na "legitimnu samoodbranu" kao odgovor na agresivne akcije cionističkog režima protiv ciljeva i interesa Islamske Republike Iran, posebno napad na iranski konzulat u Siriji.

Raisi je istakao da je tokom poslednjih šest meseci, a posebno poslednjih 10 dana, Iran je koristio "sva raspoloživa regionalna i međunarodna sredstva i sredstva da skrene pažnju međunarodne zajednice na smrtonosne opasnosti koje proističu iz neaktivnosti Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija protiv kontinuiranih kršenja koje je činio cionistički režim".

Printskrin/Tanjug video

 

"Ali nažalost, Savet bezbednosti je, pod uticajem Sjedinjenih Država i nekih drugih pristalica cionističkog režima, sprečen da ispuni svoje dužnosti", dodao je Raisi.

On je naveo da je Iran "taktično i inteligentno" gađao neke od vojnih baza" u Izraelu, ističući da su Teheran "regionalni mir i stabilnost ključni" za nacionalnu bezbednost i da "ne štedi napore da obnovi i održi mir i stabilnost".

"Snaga Irana leži u njegovoj posvećenosti bezbednosti i posvećenosti odbrani interesa zemalja i nacija u regionu. Islamska Republika Iran odlučna je u unapređenju susedske politike i unapređenju prijateljstva i saradnje sa susednim zemljamay", poručio je Raisi.

Euronews TV

Nazvavši otpor "ključnim za oživljavanje mira i bezbednosti u regionu i suzbijanje bilo kakvog oblika okupacije i terorizma“, on je rekao da "Iran pripisuje osnovni uzrok krize u regionu genocidnoj i nasilnoj politici cionističkog režima" u Izraelu.

Raisi je rekao da će će "svaka nova avantura protiv iranskih interesa naići na čvrst odgovor".

"Ako cionistički režim ili njegove pristalice pokažu nepromišljeno ponašanje, suočiće se sa još odlučnijom reakcijom", pšoručio je predsednik Irana.

On je, kako navodi IRNA, savetovao pristalice okupatorskog režima da cene tu "odgovornu i proporcionalnu akciju" Irana i da se "uzdrže od slepog podržavanja agresivnog cionističkog režima".

"Naglašavamo da je snažna odbrana Irana od spoljnih neprijateljstava rezultat jedinstva i solidarnosti naše velike i voljene nacije, kao i hrabrih napora IRGC i vojske", poručio je iranski predsednik posle sinoćnog napada dronovima i raketama na teritoriju Izraela. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet