Politika

Oglasila se ambasada Irana u Beogradu: "Ako Izrael ponovo napadne, naš odgovor će biti jači i odlučniji"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

15:08

Oglasila se ambasada Irana u Beogradu: "Ako Izrael ponovo napadne, naš odgovor će biti jači i odlučniji"
Oglasila se ambasada Irana u Beogradu: "Ako Izrael ponovo napadne, naš odgovor će biti jači i odlučniji" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Povodom sinoćnjeg napada Irana na Izrael oglasila se ambasada Irana u Beogradu koja u saopštenju navodi da je prethodna akcija bila u "u skladu sa primenom inherentnog prava Irana na samoodbranu kako je navedeno u Članu 51. Povelje Ujedinjenih nacija, i kao odgovor na izraelsku ponavljajuću vojnu agresiju, posebno njen oružani napad 1. aprila 2024. na iranske diplomatske prostorije".

"Nažalost, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije ispunio svoju dužnost da održi međunarodni mir i bezbednost, dozvoljavajući izraelskom režimu da prekorači crvene linije i prekrši temeljna načela međunarodnog prava. Ovakva kršenja su pogoršala tenzije u regionu i ugrozila regionalni i međunarodni mir i bezbednost", navodi se u saopštenju.

U tekstu takođe piše da Iran "kao odgovorna članica Ujedinjenih nacija je posvećena ciljevima i principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, i međunarodnog prava, i ponavlja svoj dosledan stav da ne teži eskalaciji ili sukobu u regionu".

"Upozoravajući na sve dalje vojne provokacije izraelskog režima, Islamska Republika Iran ponovo potvrđuje svoju nepokolebljivu odlučnost da brani svoj narod, nacionalni bezbednost i interese, suverenitet i teritorijalni integritet protiv bilo kakve pretnje ili dela agresije i da na svaku takvu pretnju ili agresiju odgovori energično i u skladu sa međunarodnim pravom", navode u saopštenju.

"Islamska Republika Iran neće oklevati da iskoristi svoje inherentno pravo na samoodbranu kada je potrebno. Ako izraelski režim ponovo izvrši bilo kakvu vojnu agresiju, iranski odgovor će sigurno biti jači i odlučniji", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Iran je sinoć lansirao na Izrael stotine dronova i raketa, navodeći da je reč o odmazdi za napad na iranski konzulat u Damasku, u kojem su poginuli visoki oficiri iranske Revolucionarne garde.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti. Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

Šta se dešava u tom delu sveta nakon napada Irana, možete pratiti u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija