Planeta

IRAN NAPAO IZRAEL Lansirano više od 200 dronova, zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

13/04/2024

-

21:40

IRAN NAPAO IZRAEL Lansirano više od 200 dronova, zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN
IRAN NAPAO IZRAEL Lansirano više od 200 dronova, zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iran je sinoć lansirao više od 100 dronova dronova ka Izraelu, potvrdile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Bespilotne letelice putovale su nešto više od tri sata do teritorije Izraela, a u međuvremenu su na desetine njih presrele SAD i Jordan. Izraelska PVO radila je noćas "punom parom", a do sada je zabeležen jedan nesrećan slučaj u kojem je teško povređen desetogodišnji dečak iz beduinskog grada Arada.

Ključni događaji:

  • Iran pokrenuo napad dronovima na Izrael
  • Dronovi će putovati do Izraela nekoliko sati
  • Netanjahu: Spremni smo
  • Bajden se hitno uputio u Belu kuću

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu


04.19 Bajden razgovarao sa Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je Bela kuća.

Tanjug/AP

 

Iz Bele kuće su naveli da će naknadno objaviti detalje razgovora, prenosi Njujork tajms.

Netanijahu je prethodno održao vanredni sastanak ratnog kabineta.

04.10 Galant razgovarao sa Ostinom nakon iranskog napada na Izrael

Izraelski ministar odbrane Joav Galant razgovarao je danas telefonom sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom o odbrambenim operacijama Izraela nakon iranskog napada.

"Razgovarao sa američkim ministrom odbrane o odbrambenim operacijama Izraela usled iranskog napada. Spremni smo na sve dalje pretnje i odlučni smo da branimo naše građane", napisao je Galant na društvenoj mreži X.

Tanjug/AP

 

Dodao je da je zahvalio Ostinu i američkoj administraciji na tome što su, kako je naveo, hrabro stali uz Izrael.

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je Ostin jasno stavio do znanja da Izrael "može da računa na punu podršku SAD u odbrani od bilo kakvih napada Irana i njegovih regionalnih saveznika".

03.37 Zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, naveli su iz misije, prenosi TASS.

02.42 Izrael traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog iranskog napada

Stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erden saopštio je danas da je zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog iranskog napada na Izrael.

"Poslao sam hitno pismo predsedniku Saveta bezbednosti. Tražio sam hitno sazivanje Saveta i da Savet nedvosmisleno osudi napad Irana na Izrael i proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom", naveo je Erden na društvenoj mreži X.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Dodao je da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu.

"Očekujem da će Savet bezbednosti svim sredstvima delovati protiv Irana", naveo je Erden.

On je istakao da je Iran prekršio Povelju Ujedinjenih nacija napadom na Iran.

02.25 IDF: Presretnuta većina iranskih projektila, naneta neznatna šteta

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da je IDF presreo većinu iranskih projektila koji su lansirani ka Izraelu.

On je konferenciji za medije rekao da je Iran lansirao desetine balističkih raketa, nanevši "neznatnu štetu jednoj vojnoj bazi", prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je većinu projektila presreo dalekometni sistem protivvazdušne odbrane "Arrow".

"Rakete su uglavnom oborene izvan izraelskog vazdušnog prostora", naveo je Hagari.

On je rekao da je u iranskom napadu povređena mlada devojka u Negevu.

Dodao je Iran ispalio ukupno više od 200 projektila na Izrael.

Prema njegovim rečima, iranski napad nije završen.

02.21 Zohar: Iranski napad na daje Izraelu pravo na neviđen odgovor

Iranski napad na daje Izraelu pravo da pokrene sopstveni snažan napad na Iran, izjavio je izraelski ministar kulture Miki Zohar.

"Izrael je dobio širok međunarodni legitimitet da udari Iran neviđenom snagom", naveo je u saopštenju Zohar koji je član stranke Likud premijera Benjamina Netanijahua.

Dodao je da je "iranski ekstremistički režim skinuo rukavice" i da Izrael ne sme da bude opušten prema "glavi zmije koja deluje sa ciljem da uništi Izrael".

02.19 Iran: Ne oklevamo od daljih odbrambenih mera kako bismo zaštitili svoje interese

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da neće oklevati da preduzme dalje "odbrambene mere" kako bi zaštitio svoje interese od bilo kakve vojne agresije.

"Iran, ako je potrebno, neće oklevati da preduzme dalje odbrambene mere kako bi zaštitio svoje legitimne interese od bilo kakve vojne agresije i nezakonite upotrebe sile", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da Iran ostaje posvećen principima Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnom pravu.

01.48 Sirene i eksplozije na nebu iznad Jerusalima

Associated Press

01.45 Tramp: Napad Irana na Izrael se nikad ne bi dogodio da sam ja predsednik SAD

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je da se napad Irana na Izrael nikada ne bi dogodio da je on i dalje predsednik. "Izrael je napadnut. Ovo nikada nije smelo da se desi. Ovo se nikad ne bi dogodilo da sam ja predsednik", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial. Tramp tvrdi da je predsednik SAD Džo Bajden snimio video-obraćanje povodom iranskog napada, ali da snimak nije objavljen po nagovoru njegovih saradnika.

01.44 Pogledajte kako je Jordan presreo iranske dronove

Associated Press

01.41 Oglasio se Bajden

"Upravo sam se sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost zbog iranskih napada na Izrael. Naša posvećenost bezbednosti Izraela od pretnji iz Irana i njegovih zastupnika je gvozdena", tvitovao je američki predsednik.

01.28 Teško ranjen desetogodišnji dečak

Desetogodišnji dečak iz beduinskog grada Arada u teškom je stanju nakon što je ranjen u iranskom napadu, navode iz nacionalne sanitetske službe Crvena Davidova zvezda. Još nije poznato da li su ga ranili fragmenti projektila ili PVO, piše "Times of Israel".

01.27 Pogledajte rad izraelske PVO

01.25 Times of Israel: Jordan oborio desetine dronova

Jordanski avioni oborili su desetine iranskih dronova koji su leteli preko severnog i centralnog Jordana ka Izraelu, navela su dva regionalna bezbednosna izvora, prenosi "Times of Israel".

Izvori kažu da su dronovi oboreni u vazduhu na jordanskoj strani Jordanske doline i da su se kretali u pravcu Jerusalima. Drugi su presretnuti blizu iračko-sirijske granice.

01.19 CNN: SAD nastavljaju da obaraju iranske letelice

SAD nastavljaju da "obaraju iranske bespilotne letelice koje ciljaju na Izrael", rekao je u nedelju jedan zvaničnik američke odbrane za CNN.

"U skladu sa našom čvrstom posvećenošću bezednosti Izraela, američke snage u regionu nastavljaju da obaraju iranske bespilotne ltelice koje ciljaju na Izrael. Naše snage ostaju u položaju da pruže dodatnu odbrambenu podršku i zaštite američke snage koje deluju u regionu", naveo je.

01.13 Hagari: Veliki broj borbenih aviona na nebu

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari u novom obraćanju kaže da su "brojni izraelski borbeni avioni na nebu spremni da se suprotstave napadadima Teherana". "Podsećam vas da bez obzira odakle je pretnja lansirana, kada se oglase sirene morate ići u sklonište", rekao je Habari i dodao da je PVO "potpuno operativna i da presreće pretnje gde god je to potrebno.

"Možda ćete čuti eksplozije od presretanja ili krhotina koje padaju. Pošto postoje različite pretnje, upozorenja mogu biti izdata na širokim područjima"

01.08 Dopisnici CNN-a: Čuju se eksplozije usled rada PVO sistema

Kako javlja dopisnički tim CNN-a, iznad Jerusalima se čuju eksplozije usled rada PVO sistema koji presreću iranske dronove.

"Dronovi dolaze iz različitih pravaca. Teško je proceniti šta je bespilotna letelica koja dolazi, a šta je PVO koji je presreće", izvestio je novinar Nik Robertson. "Čujem višestruke detonacije na nebu, ali ne i udarac", rekao je on dodajući da su videli 20 do 30 presretanja.

00.50 Oglasile se sirene u više izraelskih gradova

Sirene se oglašavaju u mnogim oblasima na jugu Izraela, uključujući Jerusalim, Beršebu, Dimonu, Nevatim i druga područja, prenosi "Times of Israel". BBC je u živom prenosu prikazao rad PVO sistema iznad Jerusalima.

Opet se oglasio i portarol Hagari. Pozvao je sve da čim čuju sirene odu u skloništa.

00.44 I Huti napali Izrael bespilotnim letelicama

Jemenski Huti lansirali su više dronova prema Izraelu u koordinaciji s Iranom, navodi bezbednosna firma Ambrey, dodajući da su projektile verovatno sinhronizovali da stignu do Izraela istovremeno.

"Bespilotne letelice (UAV) navodno su lansirane od strane Huta prema Izraelu. Lansiranje UAV-a izvedeno je u koordinaciji sa Iranom", navodi kompanija.

"Izraelske luke se procenjuju kao potencijalne mete", dodaje se u saopštenju.

00.38 Izraelski zvaničnici: Nema naznaka da su balističke rakete lansirane na Izrael

Za sada nema informacija koje ukazuju na to da su balističke rakete lansirane iz Irana na Izrael, rekli su izraelski zvaničnici medijima na hebrejskom jeziku, prenosi "Times of Israel".

00.30 Iranska misija u UN: Napad se može smatrati završenim ako Izrael ne napravi novu grešku, SAD moraju da se drže podalje od sukoba

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da se iranski napad na Izrael "može smatrati završenim", istakavši da će odgovor Teherana biti "znatno oštriji" ukoliko "izraelski režim bude napravio još jednu grešku".

"Sprovedena na osnovu člana 51 Povelje UN koja se odnosi na legitimnu samoodbranu, vojna akcija Irana bila je odgovor na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku. Stvar se može smatrati završenom. Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti znatno oštriji", navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Dodaje se da je ovo sukob Irana i Izraela, u koji Sjedinjene Američke Države ne treba da se mešaju.

00.35 CNN: Američka PVO presrela neke od iranskih letelica

Američka protivvazdušna odbrana presrela je neke od iranskih bespilotnih letelica, navode dva američka zvanička za CNN. Izvori nisu precizirali gde su SAD presrele i kako su ih oborile.

00.32 Mediji: Iranci i Libanci slave na ulicama

Iranski narod okupio se večeras na ulicama Teherana u znak podrške napadu Iranske revolucionarne garde na Izrael, javlja Nešnal indipendent. U toku su proslave i na ulicama Libana nakon napada Irana na Izrael, dodaje ovaj medij na svom nalogu na društvenoj mreži X.

00.22 Borelj: EU najoštrije osuđuje iranski napad na Izrael

Evropska unija najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. "Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti", naveo je Borelj na platformi X. Iran je večeras lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

00.20 Hezbolah preuzeo odgovornost za raketni napad na Golansku visoravan

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad na izraelsku vojnu bazu na Golanskoj visoravni, javlja "Harec". Nešto ranije, Hezbolah je sa teritorije južnog Libana lansirao desetine raketa u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir. Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja "Times of Israel".

00.12 Bajden sa timom za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se večeras sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi izvršili procenu napada Irana na Izrael, prenosi "CNN" pozivajući se na američkog zvaničnika. Kako navodi, sastanak u Beloj kući je u toku.

00.07 Egipat izrazio zabrinutost zbog eskalacije između Irana i Izraela

Egipat je večeras izrazio zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Irana i Izraela i pozvao na maksimalnu uzdržanost. "Arapska Republika Egipat izražava duboku zabrinutost zbog lansiranja iranskih dronova kamikaza protiv Izraela i znakova opasne eskalacije između dve zemlje“, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je pozvalo na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla dalja nestabilnost i tenzije u regionu.

00.06 "The New York Times": Dronovi lansirani iz Iraka, mete Golanska visoravan i vojna baza

Izraelski izvori rekli su za "New York Times" da su dronovi lansirani i sa teritorije Iraka u pravcu Izraela. Dodali su da su očekivane mete Golanska visoravan i vojna baza u Negevu.

23.54 IRNA: Iran lansirao balističke rakete ka Izraelu

Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su prvu seriju balističkih raketa na Izrael, javljaju iranski mediji. Balističke rakete ispaljene su na ciljeve "duboko na okupiranim teritorijama", javlja agencija "IRNA". Takvim raketama potrebno je desetak minuta da stignu do teritorije Izraela, za razliku od prethodno ispaljenih dronova kojima je potrebno i po nekoliko sati, prenosi "CNN".

23.53 Upozorenje Irana: Odgovorićemo svakome ko otvori prostor za napad Izraela

Teheran će odlučno odgovoriti svakoj zemlji koja otvori svoj vazdušni prostor ili teritoriju za napade Izraela na Iran, upozorio je večeras iranski ministar odbrane Mmohamad Reza Aštijani. Upozorenje je objavila iranska poluzvanična agencija "Mehr", a preneo "Reuters".

23.51 Egipat formirao kriznu grupu za praćenje situacije

Egipat je formirao kriznu grupu, koja pomno prati razvoj situacije u regionu, nakon iranskog napada na Izrael, prenosi "Al Kahera" pozivajući se na visoko rangirani egipatski izvor. Egipatski mediji javljaju da je međuvremenu ta zemlja zatvorila i svoj vazdušni prostor nakon iranskog napada. Kako navodi neimenovani izvor egipatske televizije, Egipat nastavlja kontakte sa svim stranama kako bi se zaustavila eskalacija u regionu. On je rekao da je formirana krizna grupa svih relevatnih agencija i institucija koja pomno prati razvoj situacije i podnosi izveštaje egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu El-Sisiju.

23.50 U Izraelu zatvorene sve škole i univerziteti

U Izraelu su večeras zatvorene škole i univerziteti, a prethodno je uvedeno ograničenje javnih okupljanja na 1.000 ljudi zbog napada Irana, javlja "CNN". Izraelski zvaničnici poručili su lokalnom stanovništvu da ne paniči, ali da budu u pripravnosti, prenosi američka televizija.

23.48 Hezbolah napao Izrael projektilima iz Libana

Sa teritorije južnog Libana militantna grupa Hezbolah lansirala je rakete u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir. Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja "Times of Israel". Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

23.44 Počeo sastanak Netanjahua s vojnim vrhom

profimedia

 

23.41 "The New York Times": Izrael evakuisao određene vojne baze

Izraelska vojska evakuisala je večeras određene vojne baze i priprema se za presretanje dronova i krstarećih raketa koje je Iran ranije ispalio na teritoriju Izraela, javlja "New York Times", pozivajući se na izraelske izvore.

23.40 Bajden: SAD će stati uz narod Izraela

Bajdenov tim za Bliski istok je na okupu i redovno ga informiše o situaciji, a sastanak u Beloj kući uslediće danas popodne.

Napad na Izrael će se odvijati verovatno tokom nekoliko sati, i predsednik Bajden je bio jasan - Sjedinjene Države će stati uz narod Izraela i podržaće njihovu odbranu od ovih pretnji iz Irana.

23.36 Sirija stavila u stanje pripravnosti odbrambene sisteme oko Damaska i vojnih baza

Sirija je stavila u stanje povišene pripravnosti svoje odbrambene sisteme zemlja-vazduh tipa Pancir oko glavnog grada Damaska i glavnih vojnih baza za slučaj eventualnog izraelskog napada, kažu vojni izvori. Kako navode, očekuje se da će Izrael izvesti udare na baze i strukture gde je stacionirana proiranska milicija, prenosi "Reuters".

23.33 Jordan proglasio vanredno stanje

Jordan je proglasio vanredno stanje zbog iranskih napada dronovima na Izrael, javlja "Reuters", pozivajući se na državne medije. Dva regionalna bezbednosna izvora rekla su za "Reuters" ranije da je protivvazdušna odbrana zemlje spremna da presretne i obori sve iranske bespilotne letelice koje uđu u njen vazdušni prostor.

23.28 IDF: Lansirano više od 100 dronova

Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

23.28 Liban zatvorio vazdušni prostor, javlja BBC

23.18 IRGC potvrdio napad

Iranska revolucionarna garda (IRGC) potvrdila je večeras da je pokrenula napad.

"Kao odgovor na zločin cionističkog režima u napadu na konzularni deo iranske ambasade u Damasku, vazdušne snage IRGC-a su desetinama bespilotnih letelica i projektila pogodile određene ciljeve na teritoriji cionističkog režima", navodi se u saopštenju pročitanom na iranskoj državnoj televiziji.

23.09  Izrael presreće iranske dronove iznad Jordana i Sirije?

Izrael je navodno počeo da presreće iranske bespilotne letelice iznad Jordana i Sirije, preneo je izraelski Channel 12. Ovo presretanje omogućeno je zahvaljujući "vazdušnom kišobranu" koji su postavile SAD u saradnji sa regionalnim saveznicima, javlja "Times of Israel".

Iranski ministar odbrane izdao je saopštenje u kojem upozorava susedne zemlje da će svaka od njih koja otvori svoj vazdušni prostor Izraelu da presreće dronove biti gađana.

23.06 Ajatolah: Cionistički režim će biti kažnjen

Obraćanje iranskog ajatolaha Hamneja objavljeno je na njegovom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X.

"Zlonamerni (izraelski) režim, koji je sam po sebi zao i pogrešan, dodao je još jednu grešku na sve greške koje prave, kada je izveo napad na iranski konzulat u Siriji. Konzulat i kancelarije ambasade u svakoj državi u kojoj postoje smatraju se teritorijom zemlje kojoj ambasada pripada. Napad na naš konzulat je napad na naše tlo. Takav stav je zajednički za ceo svet. Zlonamerni cionistički režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. Treba da bude kažnjen i biće kažnjen", poručio je ajatolah Hamnei.

22.47 Prvi iranski dronovi stići će do Izraela za dva sata, svaki nosi 20 kg eksploziva?

Prvi talas iranskih dronova stići će do izraelskog vazdušnog prostora za malo više od dva sata, između 01.40 i 2 časa posle ponoći, procenili su izraelski zvaničnici, prenosi Harec. Nije poznato kada će drugi talas dronova, koji se trenutno nalazi iznad iračkog vazdušnog prostora, doći do Izraela. Izrael je takođe najavio zatvaranje svog vazdušnog prostora.

Stručnjak s kojim je izraelska televizija Channel 12  razgovarala, penzionisani general Amos Jadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protivvazdušna odbrana spremna da ih obori.

22.45 Bajden se vraća u Vašington zbog napada Irana

Američki predsednik Džozef Bajden vratiće se večeras u Vašington kako bi se konsultovao sa timom za nacionalnu bezbednost dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael "pre, nego kasnije”.

Bajden će se sastati sa sa zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštila je Bela kuća.

AP Photo/Evan Vucci

 

Predsednika su o situaciji na Bliskom istoku ranije obavestili i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i načelnik generalštaba general Čarls  Braun biti na sastanku, zajedno sa Salivenom i Fajnerom.

Potpredsednica SAD Kamala Haris i Bajdenov šef kabineta Džef Zients "prisustvovaće bezbednim video snimcima“, saopštila je Bela kuća.

Bajden je prekinuo svoje vikend putovanje u Delaver, saopštila je danas Bela kuća, kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Jerusalem post.

22.41 Mediji: Lansiran drugi talas dronova iz Irana ka Izraelu

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Times of Israel pozivajući se na iranske medije. Desetine bespilotnih letelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, preneli su izraelski mediji.

Middle East Eye navodi da će dronovima koji su lansirani u prvom talasu biti potrebni sati da stignu do Izraela i da postoji mogućnost da će ih presresti izraelski vojni avioni, kao i drugi sistemi protivvazdušne odbrane Izraela.

22.38 Sastanak ratnog kabineta, Galant procenjuje bezbednosnu situaciju

Izraelski ministar odbrane Joav Galant trenutno sprovodi procenu operativne situacije sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske, general-majorom Hercijem Halevijem i visokim članovima odbrambenog establišmenta, uoči večerašnjeg sastanka ratnog kabineta, prenosi Times of Israel. 

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac odložio je sutrašnju posetu Mađarskoj i Austriji zbog bezbednosne situacije, koja uključuje nekoliko sastanaka sa predsednikom Mađarske, kancelarkom Austrije i ministrima spoljnih poslova Mađarske i Austrije.

22.26 Portparol IDF: Iranskim dronovima biće potrebno nekoliko sati, Izrael gasi GPS u delovima zemlje

Portparol Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je večeras počeo iranski napad na Izrael i da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do izraelskog vazdušnog prostora, dodajući da su GPS servisi nedostupni na više lokacija u zemlji.

"Nedavno, Iran je ispalio dronove sa svoje teritorije i teritorije svojih saveznika ka teritoriji države Izrael. Pratimo pretnju iz vazdušnog prostora. Govorimo o pretnji, odnosno, o dronovima kojima treba nekoliko časova da dolete do izraelske teritorije", poručio je Hagari, prenose "BBC".

On je dodao da su IDF i izraelske vazdušne strane počele da primenjuju "dobro isplanirane odgovore za koje su se pripremale''.

"Kao deo priprema, GPS nije dostupan na nekoliko lokacija širom zemlje. Došlo je do poremećaja, ali je sve to urađeno ciljano i privremeno je", dodao je on.

22.20 U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Sajber hakerska grupa pod imenom "Sajber osvetnici“ je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim delovima "okupiranih teritorija". Grupa je naglasila da je izvela ovaj sajber napad od juga ka severu kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

22,12 Jordan, Irak i Izrael zatvorili vazdušni prostor zbog napada Irana 

Jordan je privremeno zatvorio svoj vazdušni prostor za sve avione koji dolaze, odlaze i tranzitiraju, navodi jordanska državna agencija "Al-Mamlaka" usred pretnje od iranskog napada na Izrael. Takođe, iračko ministarstvo saobraćaja je objavilo da zatvara vazdušni prostor iznad Iraka, prenosi "Reuters".

22.09 Times of Israel: Iran napao Izrael, Netanijahu rekao da je spreman

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela Benjamin Netanijahu poručio je da je Izrael spreman, preneo je "Times of Israel". Procena je, dodaje izraleski list, da će dronovima biti potrebno nekoliko časova da dolete do Izraela. Zasad nema komentara izraelske vojske (IDF) o napadu.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

21.59  Dežurna linija u Izraelu spremna za porast broja poziva zbog napada Irana

Kao odgovor na povećanu bezbednosnu spremnost, ERAN, telefonska linija za mentalno zdravlje u Izraelu, povećale je kapacitete za suočavanje sa očekivanim porastom nadolazećih poziva i onlajn poruka.

ERAN podstiče Izraelce da se obrate ukoliko osete bilo kakvu emocionalnu nestabilnost.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odlučio je da kasnije večeras sazove ratni kabinet, a zatim i širi kabinet za bezbednost usred najavljenog kontraudara Irana, preneli su hebrejski mediji. 

21.40 Iran lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu, javlja Nešenel independent

Novinar američkog portala Aksios Barak Ravid objavio je večeras na platformi X (Tviter) da je Iran pokrneuo napad na Izrael koristeći nekoliko desetina dronova Ravid, koji je i analitičar CNN-a, je kao izvor naveo četiri neimenovana izraelska i američka zvaničnika.

Iranski državni mediji ranije su potvrdili da su iranski komandosi zauzeli brod koji je povezan sa Izraelom kod Ormuskog moreuza.  Sa druge strane, izraelska vojska upozorava da će Teheran snositi posledice ako nasilje u regionu eskalira.

20.19 Galant: SAD obezbedile ''nova sredstva'' Izraelu za slučaj iranskog napada

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da su SAD i drugi saveznici obezbedili ''nova sredstva'' Izraelu za odbranu od potencijalnog napada Irana na tu zemlju, kao i za odgovor na napad.

''Pomno pratimo planirani napad Irana i njegovih zastupnika na Izrael. Poslednjih dana smo ojačali našu vazdušnu odbranu i sredstva za ofanzivu“, naveo je Galant u saopštenju.

Ministar je istakao da izraelska vojska ima nove kapacitete na kopnu, moru u vazduhu, kao i u obaveštajnoj službi, prenosi Tajms of Izrael.

20.12 Netanijahu: Jedina prepreka za oslobađanje talaca je Hamas

Iz Kancelarije premijera Izraela Benjamina Netanijahua saopšteno je večeras da "suprotno izveštajima, jedina prepreka za oslobađanje talaca je Hamas", kao i da nema nijedne problematične stavke po tom pitanju sa izraelske strane.

Tajms of Izrael navodi da nije jasno na koje izveštaje je Netanijahu mislio.

"Između ostalih stvari, Hamas zahteva kraj rata i kompletno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. Vlada i bezbednosne snage su ujedinjeni u protivljenju ovih iluzornih zahteva", dodali su iz Netanijahuove kancelarije.

20.03 Bajden i tim za nacionalnu bezbednost na konsultacijama o situaciji na B. istoku

Predsednik SAD Džozef Bajden danas će se vratiti u Vašington iz Delavera kako bi se konsultovao sa timom za nacionalnu bezbednost, dan nakon što je izjavio da će se iranski napad na Izrael dogoditi ''pre, a ne kasnije''.

Bela kuća je saopštila da je Bajden skratio svoj boravak u Delaveru zbog razgovora o kriznoj situaciji na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

''Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržaćemo Izrael i pomoći ćemo u odbrani te zemlje, a Iran neće uspeti'', poručio je predsednik SAD.

19.15 Lavrov u razgovoru sa iranskim kolegom osudio izraelski napad u Damasku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je svom iranskom kolegi Hoseinu Amir-Abdolahijanu u telefonskom razgovoru da oštro osuđuje napad Izraela na iranski konzulat u Siriji, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

''(Ministri su) usredsredili pažnju na situaciju na Bliskom istoku. Ruska strana je ponovila oštru osudu vazdušnog udara Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila. Naglasili su da je potpuno neprihvatljivo zadiranje u bilo kakve diplomatsko-konzularne objekte, čija je nepovredivost je sadržano u relevantnim Bečkim konvencijama, kao i da izvrši bilo kakva politička ubistva“, saopštilo je Ministarstvo.

18.01 Kanada upozorila građane da ne putuju u Izrael, Gazu i na Zapadnu obalu

Kanada je izdala upozorenje svojim građanima da ne putuju u Izrael, Gazu i na Zapadnu obalu zbog povećanog rizika od napada na izraelsku teritoriju.

Ministarka spoljnih poslova Melani Džoli pozvala je Kanađane koji se nalaze u regionu da razmotre odlazak komercijalnim putem.

''Usled povećanog rizika od napada na izraelsku teritoriju, regionalna bezbednosna situacija ostaje veoma nestabilna i mogla bi eskalirati bez upozorenja“, poručila je Džoli na platformi X.

15.37 MSC: Na brodu koji su zaplenile iranske vlasti bilo 25 članova posade

MSC, komercijalni operater broda koji su danas zaplenile iranske vlasti, saopštio je da se na brodu nalazilo 25 članova posade i da je ona u kontaktu sa relevantnim vlastima u vezi sa situacijom u kojoj se nalaze i osuguravanjem bezbednog povratka broda.

"MSC je odgovoran za sve aktivnosti na brodu, uključujući prevoz tereta i održavanje. Vlasništvo nad brodom ima Gortal Shipping Inc kao finansijer i brod je iznajmljen MSC-u na dugoročnoj osnovi. Gortal šiping inc je povezan sa kompanijom Zodiac Maritime", saopštila je kompanija, koja je delimično u vlasništvu izraelskog biznismena Ejala Ofera, preneo je Rojters.

14.28 Kac optužio Iran za pirateriju

Nako što su pripadnici specijalnih snaga Revolucionarne garde Irana zaplenili u Ormuškom moreuzu teretni brod povezan sa Izraelom, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je danas da zvanični Teheran orkestrira piratske napade i zbog toga bi trebalo da bude sankcionisan.

"Zločinački režim ajatole Hamnejia podržava Hamasove zločine, a sada vodi i piratsku operaciju kršeći međunarodno pravo", rekao je Kac, prenosi "Reuters". On je pozvao EU i "slobodni svet" da Revolucionarnu gardu Irana odmah proglase terorističkom organizacijom i uvedu sankcije Iranu.

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

14.12 Šta znamo o zaplenjenom brodu?

MSC je komercijalni operater broda koji su danas zaplenile iranske vlasti, saopštila je međunarodna brodska kompanija Zodiac Maritime. "MSC je odgovoran za sve aktivnosti na brodu, uključujući prevoz tereta i održavanje. Vlasništvo nad brodom ima ​Gortal Shipping Inc kao finansijer i brod je iznajmljen MSC-u na dugoročnoj osnovi. Gortal Shipping Inc je povezan sa kompanijom Zodiac Maritime", saopštila je kompanija, koja je delimično u vlasništvu izraelskog biznismena Ejala Ofera, preneo je "Reuters".

AP Photo

 

13.38 Avio-kompanija KLM neće leteti iznad Izraela i Irana

Holandska avio-kompanija KLM neće više leteti iznad Izraela i Irana, javila je novinska agencija ANP, pozivajući se na portparola KLM-a. KLM, holandski ogranak kompanija Air France-KLM, rekao je da je ovaj potez mera predostrožnosti zbog rastućih tenzija između Izraela i Irana, ali je dodao da će nastaviti da leti za Tel Aviv koji se nalazi na izraelskoj obali Sredozemnog mora.

13.18 Izraelska vojska: Iran će snositi posledice ako eskalira nasilje u regionu

Iran će snositi posledice ako eskalira nasilje u regionu, izjavio je danas portparol izraelske vojske Danijel Hagari. "Iran će snositi posledice zato što je odlučio da dalje eskalira situaciju", naveo je Hagari u saopštenju, preneo je Rojters. Prema njegovim rečima, Izrael je u stanju pripravnosti. "Povećali smo spremnost da zaštitimo Izrael od dalje iranske agresije. Takođe smo spremni da odgovorimo", istakao je on. Saopštenje je usledilo nakon zaplene teretnog broda kod Ormuškog moreuza.

13.00 Iranski komandosi zauzeli teretni brod kod Ormuškog moreuza

Pripadnici specijalnih snaga iranske Revolucionarne garde zaplenili su teretni brod kod Ormuškog moreuza pošto su se na njega iskrcali iz helikoptera, potvrdili su danas iranski državni mediji.

Agencija IRNA navela je da je brod MSC Aries "povezan sa Izraelom" i da ga specijalci vode ka iranskim teritorijalnim vodama. Helikopter iranske mornarice sleteo je na brod koji je plovio pod portugalskom zastavom i iranski specijalci su ga zauzeli, dodaje IRNA.

Prethodno je agencija AP objavila snimak na kojem se vidi kako specijalci upadaju na brod iz helikoptera. Incident se dogodio u trenutku pojačanih tenzija između Irana i Zapada, posebno nakon navodnog izraelskog napada na iranski konzulat u Siriji.

 

12.17 AP: Komandosi se ukrcali na brod kod Ormuškog moreuza

Britanska vojska upozorila je da su se na brod u blizini Ormuškog moreuza možda ukrcali nepoznati ljudi. U upozorenju, Britanske pomorske trgovinske operacije nisu navele detalje o jučerašnjm ukrcavanju nepoznatih osoba u Omanskom zalivu kod lučkog grada UAE Fudžaire, preneo je AP. Na video snimku, u koji je agencija imala uvid, komandosi su juče iz helikoptera upali na brod u blizini Ormuškog moreuza, za šta odbrambeni zvaničnik sa Bliskog istoka okrivljuje Iran. On je pod uslovom da ne bude imenovan omogućio američkoj agenciji uvid u snimak. Za sada se čini da je u pitanju helikopter koji koristi iranska paravojna Revolucionarna garda, koja je u prošlosti vršila napade na brodove.

11.14 Holandija danas zatvara svoju ambasadu u Teheranu

Holandija će zatvoriti svoju ambasadu u Teheranu u nedelju iz predostrožnosti, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova navodeći kao razlog rastuće tenzije između Irana i Izraela. Prema izveštaju novinske agencije "Reuters", ministarstvo je dodalo da će u nedelju odlučiti da li će ambasada biti otvorena u ponedeljak.

09.37 Austrian Airlines i Lufthansa obustavile avio-saobraćaj ka Teheranu

Austrian Airlines, poslednja zapadnoevropska avio-kompanija koja leti za Iran, saopštila je da obustavlja sve letove od Beča do Teherana do 18. aprila, kao odgovor na eskalaciju tenzija u regionu. I nemačka avio-kompanija Lufthansa saopštila je da neće koristiti iranski vazdušni prostor i da nastavlja obustavu letova za i iz Teherana do 18. aprila. Opširnije u posebnoj vesti.

AP Photo/Matthias Schrader

 

08.30 Izrael gađao kompleks Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je izvela udar na veliki kompleks militantnog pokreta Hezbolah u oblasti Rihan u južnom Libanu. Prema saopštenju, napadnuti kompleks Hezbolaha obuhvata nekoliko zgrada i vojnu poštu, prenosi "Times of Israel". Udar izraelske vojske je izvršen nakon sinoćnjeg napada Hezbolaha, koji je na sever Izraela lansirao više desetina raketa.

U saopštenju Hezbolaha, koji je preuzeo odgovornost za raketnu vatru, navodi se da je lansirano desetine "kaćuša" na artiljerijske položaje izraelske vojske na severu Izraela.

Izrelska vojska je sinoć saopštila da je lansirano oko 40 raketa, od kojih su neke presretnute, dok su druge pogodile otvorena područja ili su pale u Libanu.

profimedia

 

07.03 Nemačka apeluje na svoje građane u Iranu: Postoji rizik od iznenadne eskalacije 

Nemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u Teheranu sa Izraelom i da bi Nemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja u toj zemlji.

''U postojećim napetostima, pogotovo između Izraela i Irana, postoi rizik od iznenadne eskalacije. Ne može se isključiti mogućnost povećanja eksalacija i na vazdušnim, kopnenim i morskim saobraćajnicama'', saopšteno je iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Dodaje se da su posebno ugroženi oni koji poseduju dvojno državljanstvo - nemačko i iransko.

profimedia

 

"Nemački državljani su u konkretnom riziku da budu nasumično uhapšeni i saslušani i da budu osuđeni na duge zatvorske kazne", saopšteno je iz Minstarstva.

06.31 Bajden pozvao Iran da odustane od napada na Izrael

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da očekuje da će Iran napasti Izrael ''pre, a ne kasnije'' i pozvao Teheran da odustane od napada, preneo je "Reuters". Na pitanje novinara koja je njegova poruka Iranu, Bajden je rekao da je njegova poruka: "Nemojte", i naglasio da je Vašington posvećen odbrani Izraela.

''Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani izraela i Iran neće uspeti'', rekao je on.
Bajden je odbio da otkrije bezbednosne informacije.

AP Photo/Evan Vucci

 

Prethodno je portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao da je navodni predstojeći napad Irana na Izael stvarna i trajna pretnja, ali nije izneo nikakve detalje kada bi moglo da dođe do navodnog napada.

Kirbi je dodao da SAD posmatraju položaj sopstvenih snaga u regionu u svetlu pretnji Teherana i da veoma pažljivo prate situaciju.

06.19 UN: Izraelska vojska sprečila dva humanitarna konvoja

Portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da je izraelska vojska ranije danas sprečila dva humanitarna konvoja da stignu do severnog dela Pojasa Gaze. ''Naše kolege iz Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) rekle su nam da su za danas planirali da dve humanitarne misije stignu u severnu Gazu, ali su obema izraelske vlasti uskratile pristup'', rekao je Dižarik, prenosi "Times of Israel".

Prema njegovim rečima, jedan od konvoja trebalo je da isporuči 20.000 litara goriva za pokretanje rezervnih generatora električne energije u bolnici Al Ahli, gde medicinsko osoblje i dalje radi na pružanju osnovne zdravstvene nege uprkos tome što nema struje.

06.03 Poljska preporučuje svojim državljanima da ne putuju u tri zemlje Bliskog istoka

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da ne preporučuje svojim državljanima putovanje u Izrael, Palestinu i Liban zbog moguće nagle eskalacije situacije. Ne može se isključiti da će doći do nagle eskalacije vojnih operacija, što bi izazvalo značajne poteškoće u napuštanju ove tri zemlje, navodi se u ažuriranim uputstvima o putovanjima koja su danas objavljena, preneo je "Reuters".

Svaka eskalacija može dovesti do značajnih ograničenja u vazdušnom saobraćaju i nemogućnosti prelaska kopnenih graničnih prelaza, upozorava se.

Komentari (0)

Svet