Fokus

Reakcije na napad na Izrael stižu širom sveta: SAD i EU oštro osudile napad Irana, Rusija i Kina zabrinute

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/04/2024

-

12:07

Reakcije na napad na Izrael stižu širom sveta: SAD i EU oštro osudile napad Irana, Rusija i Kina zabrinute
Reakcije na napad na Izrael stižu širom sveta: SAD i EU oštro osudile napad Irana, Rusija i Kina zabrinute - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Iran lansirao stotine dronova i raketa Izrael, reakcije stižu širom sveta. Najpre su se oglasile SAD i Kina, a potom su oštre kritike na račun Irana stigle i od evropskih zvaničnika. Kasnije tokom dana, stiglo je reagovanje iz Rusije, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom najnovijih dešavanja na Bliskom Istoku.

Najpre je američki predsednik Džozef Bajden najoštrije osudio iranski napad na Izrael i dodao da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

"Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region", naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i "izvanrednoj veštini" pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio.

AP Photo/Evan Vucci

 

"Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona", naveo je Bajden.

Istakao je da će Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

"I pored toga što danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo oprezni zbog svih pretnji i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili naš narod", poručio je Bajden.

Kina je takođe saopštila da je duboko zabrinuta zbog eskalacije situacije nakon udara Irana na Izrael i poziva relevantne strane da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi izbegle dalju eskalaciju tenzija, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U odgovoru portparola na pitanja novinara o sinoćnjim udarima Irana na Izrael, koji je objavljen na sajtu kineskog Ministarstva, navedeno je da je eskalacija rezultat prelivanja sukoba u Pojasu Gaze.

"Prioritet je efikasna primena Rezolucije 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i prekid sukoba u Gazi što je pre moguće", istakao je portparol.

Japan je takođe oštro osudio napad Irana, navodeći da je duboko zabrinut zbog eskalacije sukoba u tom delu sveta, saopšteno je iz kabineta ministra spoljnih poslova te zemlje.

"Ovaj napad je onaj koji dodatno pogoršava trenutnu situaciju na Bliskom istoku. Duboko smo zabrinuti i oštro osuđujemo ovu vrstu eskalacije", navodi se u saopštenju.

Rusija poziva na uzdržanost

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je danas zabrinutost zbog iranskog napada na Izrael i pozvalo na uzdržanost na Bliskom istoku.

"U noći 14. aprila na Izrael je lansiran veliki broj raketa i dronova. Iransko MSP je saopštilo da je ovaj napad izveden u okviru prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN kao odgovor na napade na iranske ciljeve u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, što je Rusija najoštrije osudila. Nažalost, zbog stava zapadnih članica, Savet bezbednosti UN nije bio u stanju da adekvatno odgovori na napad na iransko konzularno predstavništvo", navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Podseća se da je Rusija više puta upozoravala da će nerešavanje brojnih kriznih situacija na Bliskom istoku, pre svega palestinsko-izraelskog sukoba, dovesti do povećanja tenzija.

"Pozivamo sve uključene strane na uzdržanost. Nadamo se da će regionalne države rešavati postojeće probleme političkim i diplomatskim putem. Smatramo da je važno da konstruktivni međunarodni igrači doprinesu tome", ukazuje se u saopštenju ruskog MSP.

Skreće se pažnja građanima Rusije koji se nalaze u Izraelu i susednim zemljama, pre svega Jordanu, Libanu i Siriji, da se pridržavaju poruka i praktičnih preporuka ministarstva spoljnih poslova Rusije i drugih ruskih institucija.

Fon der Lajen i Mišel oštro osudili napad

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael. Fon der Lajen je jutros u objavi na mreži X pozvala zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

"Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade", poručila je Fon der Lajen.

Ona je navela da "sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije" i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je oštro osudio napad koji je pokrenuo Iran na Izrael i poručio da se mora učiniti sve da se spreči dalja regionalna eskalacija.

 

 

"Mora se izbeći još krvoprolića. Nastavićemo da pomno pratimo situaciju sa našim partnerima", naveo je Mišel na društvenoj mreži Iks.

Zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitnu sednicu povodom iranskog napada na Izrael, saopštila je stalna misija Malte pri UN, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti. Sednica će početi u 16 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 22 po srenjeevropskom.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

Prethodno je stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan zatražio organizovanje hitne sednice Saveta bezbednosti zbog napada Irana na Izrael, prenosi TASS.

On je naveo da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu, dodavši da očekuje da će Savet bezbednosti "svim sredstvima delovati protiv Irana".

Iran je sinoć lansirao na Izrael stotine dronova i raketa, navodeći da je reč o odmazdi za napad na iranski konzulat u Damasku, u kojem su poginuli visoki oficiri iranske Revolucionarne garde.

Šta se dešava u tom delu sveta nakon napada Irana, možete pratiti u našem LIVE blogu.

Komentari (0)

Svet