Fokus

Pucnjava u Indiji: Policija ubila 29 maoista koji se bore za komunističko političko uređenje

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

22:32

Pucnjava u Indiji: Policija ubila 29 maoista koji se bore za komunističko političko uređenje
Tanjug/AP/Rajesh Kumar Singh - Copyright Tanjug/AP/Rajesh Kumar Singh

veličina teksta

Aa Aa

Indijske bezbezdosne snage ubile su danas u pucnjavi 29 pobunjenika koji se bore za komunističko političko uređenje po ugledu na bivšeg lidera Kine Mao Ce Tunga.

Indijska policija je saopštila da je dobila dojavu o prisustvu maoista u okrugu Kanger u saveznoj državi Čatisgar, zbog čega je pokrenula raciju koja je dovela do pucnjave u kojoj je ubijeno 29 pobunjenika i ranjeno tri pripadnika bezbednosnih snaga.

Sukobi sa indijskim maoistima, koji vode gerilsku borbu protiv države, dešavaju se više decenija u centralnoj u istočnoj Indiji.

Ovi pobunjenici tvrde da se bore da bi siromašnim farmerima i radnicima dali kontrolu nad zemljom i minelarima koje trenutno eksploatišu velike rudarske kompanije, prenosi Asošijeted pres.

Amit Šah, ministar Čatisgara i pripadnik vladajuće Indijske narodne partije (BJP), izjavio je da će, ukoliko glasači daju treći mandat premijera Narendre Modija, "eliminisati pobunu u roku od tri godine".

Parlamentarni izbori u Indiji biće održani od 19. aprila do 1. juna u sedam faza, a na njima će moći da glasa 968 miliona ljudi.

U okrugu Kanker će se glasati u drugoj fazi 26. aprila, a u susednom Bastaru, uporištu maoista, glasaće se 19. aprila.

Glavni rivali na izborima su sadašnji premijer Modi, koji pokušava da osvoji svoj treći mandat unutar koalicije Nacionalnog demokratskog saveza koju predvodi njegova partija BJP i kandidat Rahul Gandi ispred opozicione koalicije INDIA. Ankete predviđaju još jednu pobedu Modija, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet