Fokus

"Public Eye" izveštaj: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2024

-

11:17

"Public Eye" izveštaj: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
Nestle - Copyright Tanjug/AP/Laurent Gillieron/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smernicama koje imaju za cilj prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti, navodi se u izveštaju švajcarske istraživačke organizacije ''Public Eye''.

Istraživači su poslali uzorke hrane za bebe ove švajcarske multinacionalne kompanije, koja se prodaju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijsku laboratoriju na testiranje, prenosi "Guardian".

Poređenjem rezultata i deklaracije na proizvodu otkrili su dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima ''Nido'', pratećeg brenda mlečne formule namenjene za odojčad od godinu dana i više, i ''Cerelac'', žitarica namenjenih deci uzrasta između šest meseci i dve godine.

Profimedia

 

''Nestle mora da stavi tačku na ove opasne dvostruke standarde i da prestane da dodaje šećer u sve proizvode za decu mlađu od tri godine, u svakom delu sveta'', rekao je Loren Gaberel, stručnjak za poljoprivredu i ishranu "Public Eye-a".

Kada su u pitanju glavna evropska tržišta Nestle, uključujući Veliku Britaniju, nema dodatog šećera u formulama za malu decu. Dok neke žitarice namenjene starijoj deci sadrže dodatni šećer, nema ga u proizvodima namenjenim bebama između šest meseci i jedne godine.

Smernice SZO za evropski region kažu da ne bi trebalo dozvoliti dodavanje šećera ili zaslađivača u hranu za decu mlađu od tri godine. Iako nikakve smernice nisu posebno izrađene za druge regione, istraživači tvrde da evropski dokument ostaje podjednako relevantan i za druge delove sveta.

Velika Britanija preporučuje da se izbegava da deca mlađa od četiri godine dobijaju hranu sa dodatkom šećera zbog rizika, uključujući povećanje telesne težine i karijes. Smernice američke vlade preporučuju izbegavanje hrane i pića sa dodatkom šećera za one mlađe od dve godine.

Istraživanje je pokazalo da nivo šećera u proizvodima ''Nido'' i ''Cerelac'', koji se širom sveta prodaju pod različitim nazivima, iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača pronađena u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.

Profimedia

 

''Verujemo u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo i dajemo prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece”, saopštila je potparolka Nestle.

Ona je rekla da je u okviru ''visoko regulisane“ kategorije hrane za bebe, Nestle uvek poštovao ''lokalne propise ili međunarodne standarde, uključujući zahteve za označavanje i pragove sadržaja ugljenih hidrata koji obuhvata šećere“ i deklarisao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one koji potiču od meda. Varijacije u receptima zavise od faktora uključujući regulaciju i dostupnost lokalnih sastojaka, istakla je potparolka.

Kompanija je smanjila ukupnu količinu dodatih šećera u svojim proizvodima od žitarica za bebe za 11 odsto širom sveta tokom protekle decenije, rekla je ona, i nastavlja da je smanjuje. Gojaznost je sve veći problem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

U Africi se broj gojazne dece mlađe od pet godina povećao za skoro 23 odsto od 2000. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a globalno, više od milijardu ljudi je gojazno.

Komentari (0)

Svet