Fokus

Majkrosoft: Rusija aktivno pokušava da utiču na predsedničke izbore u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2024

-

21:02

Majkrosoft: Rusija aktivno pokušava da utiču na predsedničke izbore u SAD
Tanjug/AP/Andy Wong - Copyright Tanjug/AP/Andy Wong

veličina teksta

Aa Aa

Američka kompanija Majkrosoft saopštila je danas da su se u poslednjih 45 danas aktivirale ruske onlajn kampanje koje pokušavaju da utiču na predstojeće predsedničke izbore u SAD, ali sporijim tempom nego na prošlim izborima.

"Nalozi povezani sa Rusijom šire sadržaje koji izazivaju podele u američkoj javnosti, uključujući kritikovanje američke podrške Ukrajini", navodi se u saopštenju Majkrosofta, prenosi Rojters.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev za komentar, ali je Kremlj prošlog meseca saopštio da ne namerava da se meša u američke predsedničke izbore.

Zvanična Moskva je takođe odbacila američke optužbe da je Rusija orkestrirala uplitanje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Iako ruske aktivnost nisu intenzivne kao uoči prethodnih izbora, to bi moglo da se promeni i intenzivira u narednom periodu, navodi se u saopštenju Majkrosofta.

"Poruke u vezi sa Ukrajinom koje se šalju posredstvom tradicionalnih medija i preko društvenih mreža uzele su maha u poslednja dva meseca. Najplodnije aktivnosti te vrste povezane su ruskom predsedničkom administracijom", tvrdi Majkrosoft navodeći da je jedan od osnovnih ciljeva širenje dezinformacija na različitim jezicima preko interneta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet