Planeta

Savetnik kojeg je Tramp otpustio neće da glasa ni za njega ni za Bajdena: Bolton otkrio čije će ime dopisati na listić

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

19:18

Savetnik kojeg je Tramp otpustio neće da glasa ni za njega ni za Bajdena: Bolton otkrio čije će ime dopisati na listić
Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais - Copyright Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

veličina teksta

Aa Aa

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton izjavio je danas da će na novembarskim predsedničkim izborima glasati za bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, čije će ime dopisati na listiću.

"Za Dika Čejnija sam glasao 2020. godine i opet ću glasati za njega ovog novembra. Bio je principijelni Reganov konzervativac i još je to. Godine više nisu faktor u američkoj predsedničkoj politici, tako da ga godine ne diskvalifikuju", rekao je za CNN Bolton, koji je bio deo administracije Donalda Trampa dok ga on nije otpustio 2019. godine.

Čejni (83) je doživeo pet srčanih udara - prvi sa samo 37 godina, a 2001. godine, na početku potpredsedničkog mandata kod Džordža Buša, pripremio je pismo o ostavci ukoliko bude postao previše bolestan za obavljanje te funkcije, prenosi Gardijan.

Čejni je bio jedan od najmoćnijih potpredsednika SAD u istoriji, ali, istovremeno, bio je i arhitekta "katastrofalne invazije" na Irak usled koje su stradale stotine hiljada ljudi, navodi list.

U pojedinim američkim saveznim državama dozvoljen je "write-in", odnosno glasanje za osobu koja se nije kandidovala za predsednika SAD ili nije prikupila dovoljno potpisa podrške da bi se pojavila na listiću.

U tom slučaju, ispod imena postojećih imena, birač može da dopiše svog kandidata.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet