Fokus

Napad na američku bazu u Siriji: Irak ispalio pet raketa

Komentari

Autor: Rojters

21/04/2024

-

22:38

Napad na američku bazu u Siriji: Irak ispalio pet raketa
AP/Lolita Baldor - Copyright AP/Lolita Baldor

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje pet raketa lansirano je u nedelju iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na severoistoku Sirije, rekla su Rojtersu dva iračka bezbednosna izvora.

Napad na američke snage je prvi od početka februara kada su grupe u Iraku koje podržava Iran zaustavile napade na američke trupe.

Napad se dogodio istog dana kada se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posete Sjedinjenim Državama i sastao se sa predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući.

Dva bezbednosna izvora i visoki vojni oficir rekli su da je raketni bacač fiksiran na zadnjem delu malog kamiona bio parkiran u gradu Zumar na granici sa Sirijom.

Vojni zvaničnik je rekao da se kamion zapalio od eksplozije neispaljenih raketa u isto vreme kada su ratni avioni bili na nebu.

"Ne možemo da potvrdimo da su kamion bombardovali američki ratni avioni osim ako to ne istražimo", rekao je vojni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman zbog osetljivosti incidenta.

 Napadi su usledili dan nakon što je u velikoj eksploziji u vojnoj bazi u Iraku rano u subotu ubijen pripadnik iračkih bezbednosnih snaga koje uključuju grupe koje podržava Iran. Komandant snaga je rekao da je to bio napad, dok je vojska rekla da istražuje i da u to vreme na nebu nije bilo ratnih aviona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet