Fokus

Gutereš o izveštaju o klimi: Alarmi za uzbunu zaglušuju, a dokazi su neoborivi

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2021

-

15:13

Gutereš o izveštaju o klimi: Alarmi za uzbunu zaglušuju, a dokazi su neoborivi
Gutereš o izveštaju o klimi: Alarmi za uzbunu zaglušuju, a dokazi su neoborivi - Copyright EPA/Justin Lane

veličina teksta

Aa Aa

Ljudske aktivnosti menjaju klimu na neviđen i ponekad nepovratan način, ocenjeno je u najnovijem naučnom izveštaju Ujedinjenih nacija, a generalni sekretar te organizacije poručuje da je upravo ovaj izveštaj "crveni alarm za čovečanstvo".


Važna studija koja je objavljena danas je upozorila na sve ekstremnije toplotne talase, suše i poplave, kao i na to da će ciljano ograničenje porasta temperature biti prevaziđeno za nešto više od jedne decenije, prenosi Bi-Bi-Si.

Izveštaj je "crveni alarm za čovečanstvo", poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš komentarišući izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) pri Ujedinjenim nacijama.

"Alarmi za uzbunu zaglušuju, a dokazi su neoborivi - emisije gasova sa efektom staklene bašte usled sagorevanja fosilnih goriva i krčenja šuma, guše našu planetu i izlažu milijarde ljudi neposrednoj opasnosti. Globalno zagrevanje pogađa svaku regiju na Zemlji, a mnoge promene postaju nepovratne", upozorio je Gutereš.

Međutim, naučnici poručuju da se katastrofa može izbeći ako svet deluje brzo, kao i da bi drastično smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte moglo stabilizovati porast temperatura.

Ponavljajući zaključke naučnika, Gutereš je poručio da ako sada udružimo snage možemo sprečiti klimatsku katastrofu.

"Ali, kako današnji izveštaj jasno pokazuje, nema vremena za odlaganje i nema mesta za izgovore. Računam na vlade, lidere i sve zainteresovane strane da obezbede uspeh COP26 (konferencija o klimatskim promenama)", poručio je on.

Džonson: Naredna decenija ključna

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da je "jasno da će naredna decenija biti ključna za osiguranje budućnosti naše planete".

"Znamo šta je potrebno učiniti za ograničenje globalnog zagrevanja - poslati ugalj u istoriju, preći na čiste izvore energije, zaštititi životnu sredinu i osigurati klimatsko finansiranje zemalja na prvoj liniji", istakao je britanski premijer.

Izveštaj IPCC-a objavljen je samo tri meseca pre velike UN-ove konferencije na temu klimatskih promena koja će se održati u Glazgovu.

Države bi na tom skupu trebalo da donesu nove ambiciozne planove o borbi protiv klimatskih promena.

Najnoviji izveštaj, koji se bazira na više 14.000 naučnih studija, daje dosad najopsežniju i najdetaljniju sliku kako klimatske promene menjaju prirodu i šta će uslediti.

Džonson se nada da će izveštaj IPCC-a biti "znak za uzbunu i preduzimanje akcija" pre klimatskog samita.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet