Fokus

SAD i Meksiko u borbi protiv ilegalne migracije: Bajden i Lopez Obrador razgovarali o jačanju južne granice

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2024

-

20:45

SAD i Meksiko u borbi protiv ilegalne migracije: Bajden i Lopez Obrador razgovarali o jačanju južne granice
SAD i Meksiko u borbi protiv ilegalne migracije: Bajden i Lopez Obrador razgovarali o jačanju južne granice - Copyright Tanjug AP/Marco Ugarte, Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je s meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom o jačanju operativne efikasnosti na granici dve zemlje kako bi se smanjio priliv ilegalnih migranata u SAD.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su Bajden i Lopez Obrador uputili svoje pomoćnike za nacionalnu bezbednost da odmah uvedu konkretne mere za smanjenje broja neovlašćenih prelazaka granice, iako vlade nisu elaborirale šta se time podrazumeva.

Novim merama bi takođe bila zaštićena ljudska prava, navodi se u saopštenju.

Lopez Obrador je saopštio da je telefonski razgovor obavljen u nedelju na Bajdenov zahtev, prenosi AP.

Meksički lider je rekao da su dve zemlje postigle napredak u kontroli neovlašćene migracije tako što su vlasti ubedile mnoge migrante da ne koriste ilegalne metode za prelazak granice. 

On je takođe pozdravio januarsku odluku Vrhovnog suda SAD koja je dozvolila agentima granične patrole da nastave sa sečenjem žice koju je država Teksas postavila duž granice kako bi pokušala da spreči migraciju.

Tanjug/AP/Edgar H. Clemente

 

Bela kuća nije isključila da Bajden izda izvršnu naredbu o pravilima o azilu kako bi pokušao da smanji broj migranata koji pristižu na južnu granicu SAD. 

AP navodi da bi se bilo koja jednostrana akcija verovatno oslanjala na ovlašćenja predsednika prema članu 212(f) Zakona o imigraciji i državljanstvu, kojim se blokira ulazak određenih imigranata ako se to smatra štetnim po nacionalni interes.

Zvaničnici Bele kuće ne smatraju da predsednik treba da preduzme bilo kakvu neposrednu akciju, s obzirom da je broj ilegalnih prelazaka granice opao u odnosu rekordnih 250.000 u decembru, nakon što su meksički zvaničnici pojačali svoje napore da se sprovodi zakon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet