Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Lideri Hamas sutra odgovaraju na predlog o prekidu vatre i razmeni taoca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

01/05/2024

-

09:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 208 dana. Delegacija Hamasa napustila je Kairo nakon pregovora o primirju. Sada se očekuje njihov pisani odgovor na predlog o prekidu vatre. Iako detalji predloženog sporazuma nisu u potpunosti objavljeni, smatra se da nacrt uključuje Hamas koji prvobitno vraća između 30 i 40 talaca, uključujući žene, decu i one starije od 50 godina, i Izrael koji oslobađa desetine palestinskih zatočenika, uz primirje od 40 dana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da će Izrael ući u Rafu sa dogovorom ili bez njega, kao i da je ideja o okončanju rata pre postizanja svih ciljeva neprihvatljiva.

Ključni događaji:

  • Gutereš pozvao Izrael i Hamas da sklope dogovor o primirju u Gazi
  • Delegacija Hamasa napustila Kairo
  • Blinken s Netanijahuom o povećanju humanitarne pomoći u Gazi
  • Izraelske snage pucale na krijumčare droge i pogodile nekoliko osumnjičenih
  • Netanjahu: Ući ćemo u Rafu sa dogovorom ili bez njega
  • Lazarini: Posle sukoba u Gazi nezavisna istraga o postupanju prema UNRVA

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.45 Hamas: Odgovor o predlogu za primirje i oslobađanje talaca verovatno sutra

Lideri Hamasa su saopštili večeras da proučavaju predlog o primirju i o oslobađanju talaca koji su im predstavili egipatski posrednici, i kažu da se nadaju da će poslati svoj odgovor do sutra, navodi se u saopštenju koje je palestinska militantna grupa poslala Asošiejted presu.

Trenutni krug pregovora o primirju između Izraela i Hamasa deluje ozbiljno, ali strane se mimoilaze na jednom ključnom pitanju - da li bi rat trebalo da se završi u sklopu sporazuma, preneo je "Times of Israel".

19.14 Borelj: Rafa ne sme biti napadnuta, pozivam Izrael da se uključi u mirovni proces

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da partneri Izraela i susedne zemlje dele jedinstveni stav  da grad Rafa na jugu Pojasa Gaze ne sme biti napadnut i pozvao izraelsku vladu da se konstruktivno uključi u politički mirovni proces.

Borelj je napisao na platformi X da međunarodna zajednica takođe jednoglasno zahteva hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze.On je ukazao da Izrael ne može da uništi Hamas po cenu da na hiljade palestinskih civila pogine, kao i da bi dalje raseljavanje više od milion ugroženih Palestinaca bilo "poražavajuće".

17.36 Hanijeova sestra u kućnom pritvoru nakon optužbi za identifikaciju sa Hamasom

Izraelski sud je pustio danas sestru lidera Hamasa Ismaila Hanijea u kućni pritvor nakon što je optužena za podsticanje i identifikaciju sa terorističkom grupom, prenose izraelski mediji. Sestra vođe Hamasa Sabah Hanije (57) rođena je u Gazi, ali ima izraelsko državljanstvo i živi na jugu Izraela, preneo je Tajms od Izrael. Ona je uhapšena početkom aprila, a optužena je 21. aprila.

16.00 Američki hirurg u Gazi: Ništa me nije pripremilo na razmere povreda

Američki vaskularni hirurg koji je napustio Gazu nakon što je radio kao volonter, rekao je danas da ga ništa nije pripremilo za razmere povreda sa kojima se tamo suočio. Desetine pacijenata dnevno, većina njih mladi, većina suočena sa komplikovanim povredama izazvanim gelerima, većina završila sa amputacijama, rekao je on, preneo je Reuters.

"Vaskularna hirurgija je za starije pacijente i rekao bih da nikada nisam operisao nikoga mlađeg od 16 godina, a to je bila većina pacijenata koje smo operisali", kazao je Šarik Sajid iz Atlante, iz Džordžije, za britansku agenciju.     

Prema njegovim rečima, većina pacijenata je imala 13, 14, 15, 16. i 17. godina.

"Uglavnom rane od gelera, a to je nešto čime se nikada nisam bavio, to je bilo nešto novo", istakao je on.

Tokom boravka u Evropskoj bolnici u Gazi, Sajed je rekao da je njegov tim operisao između 40-60 pacijenata dnevno i da su to većinom bile amputacije. Oko 70 odsto operacija koje je obavio odnosilo se na povrede od gelera, a ostale uglavnom na povrede od eksplozije i urušavanja zgrada.

Associated Press

15.59 Turska će se pridružiti tužbi za genocid Južne Afrike protiv Izraela pred MSP

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da će se Turska pridružiti tužbi za genocid Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP). "Po okončanju našeg pravnog teksta, podnećemo deklaraciju o zvaničnoj intervenciji Međunarodnom sudu pravde u cilju sprovođenja ove političke odluke", rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Indonezije Retnom Marsudijem u Ankari, preneo je Reuters. "Turska će nastaviti da podržava palestinski narod u svim okolnostima", rekao je on.

15.38 Netanjahu: Ne prihvatamo sporazum koji uključuje okončanje rata, napašćemo Rafu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da neće prihvatiti sporazum koji uključuje okončanje rata u Pojasu Gaze, prenose izraelski mediji. Prema rečima visokih američkih i izraelskih zvaničnika, Netanjahu je na sastanku sa Blinkemom rekao da, ako Hamas bude insistirao na okončanju rata, dogovor neće biti prihvaćen. Takođe je naglasio da će do invazije na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze doći i da ta operacija ne zavisi ni od čega, prenosi "Times of Israel".

AP/Abir Sultan

 

15.20 Izraelski naseljenici napali jordanske konvoje pomoći na putu za Gazu

Izraelski naseljenici napali su jutros dva jordanska konvoja pomoći koji su prevozili hranu, brašno i drugu humanitarnu pomoć u Pojas Gaze, saopštilo je jordansko Ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da su izraelski naseljenici napali jedan konvoj na prelazu Beit Hanun, a drugi na prelazu Karem Abu Salem iz Izraela u Gazu. Ističe se da su napadači bacali teret i oštetili kamione, koji su ipak nastavili put, prenosi Al Jazeera. Portparol ministarstva Sufjan Kudah poručio je da napad "ekstremista" na dva konvoja i "neuspeh izraelskih vlasti da im obezbede zaštitu", potkopavaju sve tvrdnje i obaveze izraelske vlade da dozvoli ulazak pomoći u Gazu.

14.22 Sežurne: Još ima posla da bi se obezbedilo primirje između Izraela i Gaze

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je danas da još ima posla da bi se obezbedilo primirje između Izraela i Gaze nakon što su ga egipatski zvaničnici u Kairu obavestili o stanju pregovora. "Došli smo da koordinišemo naše napore za primirje. Poruke koje su dale Francuska i njeni arapski partneri u regionu su da se Izrael povlači u ofanzivi u Rafi", rekao je Sežurne nakon sastanka sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, preneo je Reuters.

On je odbio da izjavi koliko je optimističan u pogledu sklapanja sporazuma, ali je dodao da se nada da će tri taoca koji imaju dvojno francusko-izraelsko državljanstvo koje drži Hamas, ako dođe do primirja, biti na listi za oslobađanje.

11.17 Hamas: SAD vrše pritisak na nas da prihvatimo dogovor sa Izraelom

Visoki zvaničnik militantne grupe Hamas Sami Abu Zuhri rekao je danas da američki državni sekretar Entoni Blinken vrši pritisak na Hamas da prihvati zahteve Izraela na pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca. "Blinkenovi komentari su u suprotnošću sa stvarnosti. To nije čudno za Blinkena, koji je poznat kao ministar spoljnih poslova Izraela, a ne Amerike, da daje takve izjave", kazao je Abu Zuhri agenciji Reuters. On je dodao da je "čak i pregovarački tim Izraela priznao da je Netanijahu taj koji ometa postizanje sporazuma".

Tanjug/AP/John Minchillo

 

11.00 Blinken sa Hercogom: Vreme je za prekid vatre i oslobađanje talaca

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas, tokom sastanka sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom, da je "sada vreme" za dogovor sa Hamasom o oslobađaju talaca i prekidu vatre. "Odlučni smo da dobijemo prekid vatre koji će dovesti taoce kući i da ga dobijemo sada, i jedini razlog zašto to ne bi bilo postignuto je Hamas. Predlog je na stolu, kao što sam rekao, nema odlaganja i nema izgovora. Vreme je sada", rekao je Blinken. On je naveo da bi takav dogovor omogućio ulazak preko potrebnih lekova, hrane i vode u Gazu.

Blinken je juče najavio i da će se danas sastati sa izraelski premijerom Bejaminom Netanijahuom i razgovarati o dodatnim merama koje Tel Aviv mora da preduzme kako bi se povećalo dopremanje pomoći u Gazu.

09.48 Ministar spoljnih poslova Francuske u neplaniranoj poseti Egiptu

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne doputovaće danas u Kairo u neplaniranu posetu u okviru svoje turneje po Bliskom istoku kako bi se priključio naporima da se postigne primirje između Izraela i Hamasa, potvrdili su danas neimenovani francuski diplomatski izvori. Diplomatski napori usmereni ka postizanju primirja pojačavaju se nakon obnovljenih posredničkih napora predvođenih Egiptom da se ožive započeti pregovori između Izraela i Hamasa, prenosi Times of Israel.

08.35 Blinken s Netanjahuom o povećanju humanitarne pomoći u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o dodatnim merama koje Tel Aviv mora da preduzme kako bi se povećao priliv pomoći u Gazu.

Blinken je razgovarao sa novinarima u Jordanu pred putovanje u Izrael, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima te zemlje, uključujući i premijerom Natnjahuom, prenosi Reuters. On je istakao da, iako ima poboljšanja kada je u pitanju pomoć za palestinsku enklavu, neophodno je uraditi mnogo više kako bi pomoć stizala do stanoviništva neprekidno i pravovremeno.

''Idem u Izrael kako bih sa vladom razgovarao o stvarima koje moraju da se urade kako bi ljudi imali ono što im je neophodno. I to ću sutra uraditi sa premijerom Benjaminom Netanijhuom i drugim članovima vlade'', poručio je Blinken.

Tanjug/AP/Thomas Padilla

 

07.40 Međunarodni sud pravde neće naložiti Nemačkoj da prekine izvoz oružja u Izrael

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) odlučili su da neće izdati hitan nalog Nemačkoj da prekine s izvozom oružja u Izrael, i ponovili da su duboko zabrinuti zbog stanja u Pojasu Gaze. Iz MSP je saopšteno da trenutne okolnosti, koje je u svojoj tužbi protiv Nemačke predstavila Nikaragva, ne iziskuju izricanje hitne mere, prenosi Al Jazeera. Nikaragva je od MSP zatražila da Nemačkoj hitno zabrani izvoz oružja Izraelu, optuživši je za saučesništvo u genocidu.

07.27 Gutereš pozvao Izrael i Hamas da sklope dogovor o primirju u Gazi

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je izraelsku vladu i Hamas da postignu dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, dok pregovori o novom privremenom prekidu vatre traju u Kairu. "Zbog naroda Gaze, zarad talaca i njihovih porodica, zarad regiona i sveta", poručio je Gutereš na platformi X.

Tanjug/AP/Themba Hadebe

 

Prema pisanju medija, pregovori sa delegacijom Hamasa započeti su u ponedeljak u Kairu. Kako se navodi, predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao "humanitarni prekid vatre".

Komentari (0)

Svet