Fokus

Problemi sa kandidaturom Bajdena u Ohaju: Predsednik bi mogao da se ne nađe na glasačkom listiću

Komentari

Autor: Fox News

23/05/2024

-

11:24

Problemi sa kandidaturom Bajdena u Ohaju: Predsednik bi mogao da se ne nađe na glasačkom listiću
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden se možda neće pojaviti na glasačkom listiću u Ohaju na dan izbora, upozorio je u utorak državni sekretar Ohaja Frenk LaRouz.

Demokratska partija Ohaja primila je višenedeljna upozorenja i od LaRouzove kancelarije i od državnog parlamenta u kojima se kaže da je Bajden na putu da propusti rok koji je država dala za podnošenje prijave kao kandidata.

LaRouz, republikanac, kaže da Demokratska stranka tek treba da ponudi rešenje koje se uklapa u postojeći zakon.

Bajdenovi problemi proizilaze iz zahteva Ohaja da stranke sertifikuju svoje predsedničke kandidate najmanje 90 dana pre dana izbora.

Demokratska stranka neće potvrditi Bajdena sve do svoje nacionalne konvencije u Viskonsinu, koja je zakazana za 19. avgust, samo 75 dana pre izbora.

"Rekao sam u Koloradu da je u najboljem interesu birača da imaju izbor u trci za predsednika. Takođe sam dužan da poštujem zakon kao glavni izborni službenik Ohaja", rekao je LaRouz u izjavi u utorak.

LaRouz je istakao i to da je za probleme u vezi sa kandidaturom u Ohaju kriva Demokratska stranka, koja ne poštuje zakon Ohaja.

"Kako danas stvari stoje, predsednički kandidat Demokratske stranke neće biti na glasačkom listiću u Ohaju. To nije moj izbor. To je zbog sukoba u zakonu koji je kreirala stranka, a stranka do sada nije ponudila nijedan pravno prihvatljiv pravni lek", rekao je LaRouz, prenosi Fox News.

Državni sekretar je rekao i to da je u vezi sa ovim problemom komunicirao sa predsedavajućim demokrata u Ohaju u nadi da će ispoštovati zadate rokove.

"Predsednik parlamenta Ohaja rekao je danas da neće biti zakonodavnog rešenja, pa sam poslao pismo predsedavajućem demokrata u Ohaju tražeći ponovo rešenje koje podržava zakon i poštuje birače. Verujem da će brzo reagovati", rekao je na kraju LaRouz.

Demokrate iz Ohaja ranije su tvrdile da bi Ohajo mogao da prihvati "privremenu sertifikaciju" za Bajdenovu kandidaturu, ali LaRouz kaže da državni zakon ne dozvoljava takve dodatke. LaRouz je rekao da ili državno zakonodavstvo treba da promeni zakon kako bi omogućilo Bajdenovu sertifikaciju, ili Demokratska stranka treba da promeni svoje planove.

Predsednik Predstavničkog doma Ohaja Džejson Stivens, takođe republikanac, kaže da poslanici neće izvući Bajdena.

"Jednostavno nema volje da se to uradi od strane zakonodavnog tela", rekao je Stivens novinarima.

Njegova demokratska koleginica, liderka manjine u Domu Ohaja, Alison Ruso, imala je istu poruku kada je razgovarala sa novinarima u utorak.

"Videli smo disfunkciju ovde na ovom mestu. I mislim da smo videli da ljudi nisu bili u stanju da ostave po strani pristrasnost i hiperpartizam i sukobe... Mislim da ćete u ovom trenutku verovatno videti ili, znate, neke vrste efekata unutar stranke. ili možda sudski postupak", rekla je Ruso.

Guverner Ohaja Mike DeVin, još jedan republikanac, uveravao je glasače da će Bajden biti na glasanju u novembru, tvrdeći da ako zakonodavno telo ne reaguje, onda će to "odraditi sud", navodi "Fox News".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet