Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da obustavi operaciju u Rafi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

24/05/2024

-

08:52

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da obustavi operaciju u Rafi
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da obustavi operaciju u Rafi - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 231 dan. Izraelske snage ubile su u četvrtak 35 Palestinaca u vazdušnom i kopnenom bombardovanju širom Pojasa Gaze i borile se u bliskoj borbi sa militantima predvođenim Hamasom u oblastima južnog grada Rafe, saopštili su zdravstveni zvaničnici i mediji Hamasa. Izraelski tenkovi napredovali su na jugoistoku Rafe, išli prema zapadnom delu grada Jibne i nastavili da deluju u tri istočna predgrađa, prenosi agencije Reuters. Istovremeni izraelski napadi na severnu i južnu ivicu Gaze ovog meseca izazvali su novi egzodus stotina hiljada Palestinaca koji su napustili svoje domove i prekinuli glavne pristupne puteve za pomoć, povećavajući rizik od gladi. Izrael kaže da nema drugog izbora osim da napadne Rafu kako bi iskorenio poslednje bataljone boraca Hamasa za koje veruje da se tamo kriju.

Ključni događaji:

  • Poziv UN-a da Izrael istraži navode o mučenju Palestinaca
  • Bolnica Al Aksa ostala bez goriva i obustavlja rad
  • Netanjahu odbacio optužbe da je više puta upozoren na napad Hamasa
  • Izraelci ubili najmanje 12 ljudi na Zapadnoj obali

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.55 UNICEF: Ugroženi životi više od 20 novorođenčadi u bolnici Al-Aksa

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je da su životi više od 20 novorođenih beba ugroženi u bolnici Al-Aksa u Pojasu Gaze usled nestašice goriva.

Iz UNICEF-a navode da je priliv goriva u Gazu, koja je pod izraelskim napadima, i dalje nedovoljan, prenosi Anadolija.

"Pošto se ne mogu vršiti redovne isporuke goriva u bolnicu Al-Aksa u Deir al-Belahu, generatori kiseonika će biti isključeni i životi više od 20 novorođenih beba će biti ugroženi", saopštio je UNICEF.

Istaknuto je da Gazi hitno treba više goriva i sigurnih koridora za humanitarne radnike kako bi obavljali svoje dužnosti.

Bolnica Al-Aksa je saopštila da je zdravstvena zaštita prekinuta zbog nestašice goriva u bolnici, a da je 1.200 pacijenata životno ugroženo.

22.42 Bajden i Sisi se dogovorili oko slanja humanitarne pomoći

Egipatski predsednik Abdel-Fatah al Sisi i predsednik SAD Džozef Bajden danas su postigli dogovor oko slanja humanitarne pomoći i goriva UN preko izraelskog prelaza Kerem Šalom, dok ne budu uspostavljeni pravni mehanizmi za ponovno otvaranje graničnog prelaza Rafa sa palestinske strane, saopšteno je iz kabineta egipatskog predsednika.

Pomoć se gomila u Egiptu otkako je Izrael 7. maja pokrenuo operaciju preuzimanja graničnog prelaza Rafa sa Egiptom sa strane Gaze, podseća Tajms of Izrael.

Egipat je odbio da ponovo otvori prelaz dok se izraelske trupe ne povuku sa druge strane, u pokušaju da izbegne optužbe sa saučesništvo u izraelskim operacijama.

SAD i Izrael su pozvali Kairo da dozvoli da rastuća količina pomoći iz Egipta bude prebačena u Izrael, gde se može isporučiti u Gazu preko prelaza Kerem Šalom.

Egipat je do sada, a takav potez je smatrao saradnjom sa izraelskom vojnom ofanzivom u gradu na jugu Gaze.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) danas je saopštila da je između 7. i 23. maja samo 906 kamiona ušlo u palestinsku enklavu, gde se nalazi 2,3 miliona ljudi.

18.12 Gancov odgovor na naredbu suda u Hagu: Izrael mora da nastavi da se bori

Izraelski ministar u ratnom kaninetu Beni Ganc danas je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon naredbe Međunarodnog suda pravde (MSP) da Izrael obustavi vojne operacije u Rafi, američkom zvaničniku poručio da Izrael mora da "nastavi da se bori". 

"Država Izrael je krenula u pravednu i neophodnu kampanju nakon što je brutalna teroristička organizacija masakrirala naše građane, silovala naše žene, kidnapovala našu decu i ispalila projektile na naše gradske centre", kazao je Ganc, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Ganc je u razgovoru sa Blinkenom koji je vodio iz sedišta Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Tel Avivu naglasio da je Izrael "dužan da nastavi da se bori da vrati svoje taoce i osigura bezbednost svojih građana, u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu, uključujući i Rafu", preneo je Tajms of Izrael.

Ganc je rekao da će Izrael nastaviti ''da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom'' u Rafi i gde god da deluje i ''da će se truditi da izbegne da nanese štetu civilnom stanovništvu''. 

"Ne zbog Haškog tribunala, već pre svega zbog toga ko smo mi", naglasio je on.

17.04 Borelj: Moraćemo da biramo između naše podrške međunarodnim institucijama i podrške Izraelu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da će Evropska unija morati da izabere između poštovanja međunarodni institucija ili Izraela.

Borelj je to izjavio povodom današnje naredbe Međunarodnog suda pravde Izraelu da obustavi svoju opreaciju u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

"Šta će biti naš odgovor na presudu MSP... moraćemo da biramo između naše podrške međunarodnim institucijama vladavine prava i naše podrške Izraelu", rekao je Borelj.
Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič najavio da Izrael neće prihvatiti tu presudu, koju su pozdravile palestinske vlasti i militantna grupa Hamas.

16.55 Izrael odbacuje presudu MSP, palestinske vlasti pozdravljaju

Palestinske vlasti pozdravile su danas presudu Međunarodnog suda pravde kojom se traži da Izrael obustavi svoju operaciju u Rafi, dok je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič najavio da Izrael neće prihvatiti tu presudu. Portparol palestinskih vlasti Nabil Abu Rudejneh je izjavio za Rojters da naredba MSP predstavlja međunarodni konsenzus o prekidu vatre u Gazi.

"Verujemo da nije dovoljno jer je agresija okupacije širom Pojasa Gaze, posebno na severu, jednako brutalna i opasna", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim.

Izraelski opozicionar Jair Lapid ocenio je danas presudu MSP kao "moralni kolaps i moralnu katastrofu", navodeći da sud nije uspeo da poveže potrebu za prekidom vatre sa potrebom da se oslobode talaci koje drži Hamas u Gazi.

16.31 Huti danas napali tri broda u Crvenom, Sredozemnom i Arapskom moru

Portparol jemenske militantne grupe Huti Jahja Sarea izjavio je danas da je ta grupa sprovela napade na tri broda u Crvenom moru, Sredozemnom moru i Arapskom moru. Sarea je naveo da je grupa Huti izvršila napade na brodove jer su "kršili odluku o zabrani ulaska u okupirane palestinske luke", prenosi Rojters.

16.25 Tramp: Nažalost, mnogi taoci koje čekamo nisu među živima

Bivši američki predsednik i kandidat Republikanske stranke za predstojeće predsedničke izbore u SAD Donald Tramp izjavio je danas da mnogi taoci koje su pripadnici palestinske militantne rupe Hamas oteli u napadu na južni Izrael u oktobru ''nisu više među živima''.

On je tokom predizbornog mitinga u Bronksu govorio o međunarodnim temama, a kada je reč o ratu u Gazi, rekao je da je ''znao da se mnogi neće vratiti'', kada je video snimke kako se s taocima postupalo tokom napada Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

16.09 Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da obustavi operaciju u Rafi

Međunarodni sud pravde u Hagu naložio je danas Izraelu da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Sud je takođe naložio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Tanjug/AP/Peter Dejong

 

"Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla da donese Palestincima u Gazi životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično", rekao je predsednik međunarodnog suda pravde Navaf Salam.

15.10 Izrael će onemogućiti španski konzulat da pruža usluge Palestincima na Zapadnoj obali

Izrael će onemogućiti španski konzulat u Jerusalimu da pruža usluge Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali nakon odluke Madrida da prizna palestinsku državu, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

Španija, Norveška i Irska najavile su 22. maja da će priznati palestinsku državu 28. maja, preneo je Rojters. Izrael je optužio tri evropske države da su time nagradile Hamas za napad na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca i oteto oko 250 osoba.

10.45 IDF pronašla tri tela talaca Hamasa koji su oteti 7. oktobra prošle godine

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je pronašla tela tri osobe koje su otete i ubijene nakon što su ih 7. oktobra prošle godine oteli borci militantne grupe Hamas kad su upali na jug Izraela.

Pronađena su tela Oriona Hernandeza Radua (30), Hanana Jablonka (42) i Majkla Nisenbauma (59), uz pomoć "pouzdanih informacija" koje su otkrivene u toku rata, saopštio je IDF, prenosi Tajms of Izrael.

Ove tri osobe su borci Hamasa oteli na jugu izraela u kibucu Mefalsim, na istoj lokaciji gde su oteli i ubili još četvoro talaca čija su tela pronađena prošle nedelje u tunelu u izbegličkom kampu Džabalija na severu Pojasa Gaze.

10.42 Borelj: Priznavanje palestinske države nije poklon Hamasu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da priznavanje palestinske države nije poklon palestinskoj militantnoj grupi Hamasu.

"Priznavanje palestinske države nije poklon Hamasu, naprotiv", rekao je Borelj, navodeći da palestinske vlasti nisu Hamas i da su, naprotiv, duboko sukobljeni, preneo je Rojters.

09.24 Pogledajte prilog Euronews Srbija o dešavanjima na Bliskom istoku

Euronews TV

08.35 The Times of Israel: Direktor CIA, šef Mosada i premijer Katara uskoro se sastaju u Evropi

Direktor CIA Vilijam Berns sastaće se narednih dana u Evropi sa šefom Mosada Davidom Barneom i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, u nastojanju da se ožive pregovori za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, izjavila su dva neimenovana američka i izraelska zvaničnika za The Times of Israel.

Portal prenosi da su ovi zvaničnici rekli da nije poznato da li će i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel prisustvovati predstojećem sastanku, kao što je to bio slučaj prilikom ranijih sastanaka, ali da će Kairo ostati uključen u posredovanje u pregovorima. 

07.06 Izraelci spalili zasade Palestincima na Zapadnoj obali

Izraelski naseljenici zapalili su poljoprivredna polja u selu Beit Dajan, koje se nalazi istočno od Nablusa na Zapadnoj obali, javili su lokalni izvori.

Šef seoskog veća Beit Dajan, Tavfik Hadž Mohamed, izvestio je da su naseljenici zapalili istočni deo poljoprivrednog zemljišta u selu, prenela je Wafa.

Meštani sela trenutno pokušavaju da ugase požar da bi sprečili da se vatra proširi na druga polja, dodao je on.

06.51 Bolnica Al Aksa ostala bez goriva i obustavlja rad

Bolnica Al-Aksa u centralnom delu Pojasa Gaze prestaće da radi u roku od nekoliko sati zbog nedostatka goriva, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja u palestinskoj enklavi Halil al-Degran.

Istakao je da je do nedostatka goriva došlo usred izraelskog obustavljanja dostave neophodne količine pomoći u Gazu, kao i ''odugovlačenja UN u vezi sa neophodnim gorivom za rad generatora u bolnici", prenosi Al Džazira.

On je rekao da je bolnica dobila 3.000 litara goriva u sredu, a bilo joj je potrebno 5.000 litara za rad i dodao da se u bolnici trenutno nalazi 1.300 bolesnih i ranjenih pacijenata.

Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

 

06.39 Poziv UN-a da Izrael istraži navode o mučenju Palestinaca

Specijalna izvestiteljka UN za pitanja mučenja, Alis Džil Edvards, pozvala je izraelske vlasti da istraže izveštaje o okrutnom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ona je saopštila da je primila izveštaje o fizičkom nasilju nad palestinskim zatvorenicima, koje izraelski čuvari navodno tuku, i stavljaju im povez na očima i lisice na rukama duži vremenski period.

Edvards je dodala da je dobijala izveštaje o tome da su pojedini pritvorenici lišavani sna, da su im pretili fizičkim i seksualnim nasiljem, vređali ih i ''slikali i snimali u ponižavajućim pozama''.

06.23 Netanjahu odbacio optužbe da je više puta upozoren na napad Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je tvrdnje koje je u pismu iznela izraelska vojska da je Vojna obaveštajna služba više puta upozorila Netanjahua na pretnju koju predstavlja Hamas, tokom nemira u zemlji 2023. godine.

''Ne samo da ni u jednom dokumentu nema upozorenja o Hamasovim namerama da napadne Izrael iz Gaze, već su dali potpuno suprotnu procenu“, navodi Netanjahuova kancelarija u saopštenju.

Dodaje se da je vojska spomenula Hamas isključivo u kontekstu da ta palestinska grupa nije imala nameru da napadne Izrael, prenosi Times of Israel.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

06.04 Izraelci ubili 12 ljudi na Zapadnoj obali

Izraelska vojska saopštila je da je završila dvodnevnu operaciju na Zapadnoj obali, u kojoj je ubijeno 12, a ranjeno 25 Palestinaca, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja.

U izraelskom napadu na Dženin, ubijeno je najmanje sedmoro ljudi, među kojima su hirurg i nastavnik, saopštile su u utorak palestinske vlasti. Efekti izraelskog rata u Gazi šire se u regionu, a je raketa pala u Crveno more, ali štete nije bilo, prenosi AP.

 

 

 

Komentari (0)

Svet