Fokus

Novi talas vrućina zahvatio severozapad SAD, u Portlandu otvoreni rashladni centri

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

19:07

Novi talas vrućina zahvatio severozapad SAD, u Portlandu otvoreni rashladni centri
Novi talas vrućina zahvatio severozapad SAD, u Portlandu otvoreni rashladni centri - Copyright Tanjug AP/Gillian Flaccus

veličina teksta

Aa Aa

Volonteri i zaposleni u lokalnim službama dopremili su krevete i boce sa vodom u centar za rashlađivanje u jednoj praznoj zgradi u Portlandu, u Oregonu, gde je otvoreno mnogo sličnih mesta zbog novog talasa vrućina koji je zahvatio severozapad Amerike.


Toplotni talas je ove nedelje pogodio i druge delove zemlje, preneo je Glas Amerike.

Meteorološka služba saopštila je da će upozorenja na vrućinu biti na snazi od srednjeg zapada do severoistoka do najmanje petka.

Tanjug AP/Gillian Flaccus

Beskućnica iz Portlanda u rashladnom centru koji je otvoren kako bi se pomoglo ugroženim stanovnicima tokom toplotnog talasa


U Portlandu, temperature su u sredu bile blizu 38 stepeni Celzijusa, a to bi moglo da bude premašeno danas i sutra.

Vlasti, koje pokušavaju da pomognu ranjivim kategorijama stanovništva, i dalje na umu imaju talas vrućina ranije ovog meseca tokom kojeg su preminule stotine ljudi na severozapadu američkog kontinenta.

Vanredno stanje u Oregonu

Trenutne temperature u Portlandu, gradu sa obično umerenom klimom, oborile bi rekorde ove nedelje da se to već nije dogodilo krajem juna.


Sijetl će biti nešto hladniji, ali i dalje postoji šansa da se obore rekordi i u tom gradu.

Mnogi stanovnici u tom području nemaju klima uređaje.

Guvernerka Oregona Kejt Braun proglasila je vanredno stanje i aktivirala centre za hitne operacije, ističući da postoji mogućnost da se poremeti snabdevanje električnom energijom, kao i da dođe do poremećaja u saobraćaju.

Osim centara za rashlađivanje, produženo je i radno vreme biblioteka, dok je vožnja autobusom besplatna za one koji idu u skloništa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet