Fokus

Tramp na sastanku sa republikancima u Kapitolu prvi put posle nereda pre tri godine

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

08:33

Tramp na sastanku sa republikancima u Kapitolu prvi put posle nereda pre tri godine
Tramp na sastanku sa republikancima u Kapitolu prvi put posle nereda pre tri godine - Copyright AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp sastao se u Kapitol Hilu sa republikanskim zvaničnicima, što je njegov prvi dolazak u Kapitol od nereda koje su izazvale njegove pristalice 6. januara 2021. godine upadom u Kongres.

Tramp, republikanski kandidat na predsedničkim izborima u novembru,  preneo je poruku jedinstva, obećavajući da će ''ispraviti” sve postojeće razlike unutar stranke, prenosi BBC.

Tramp je u četvrtak ujutro stigao u poslovnu zgradu republikanaca u blizini zgrade američkog Kapitola, prolazeći pored male grupe demonstranata koji su držali natpise sa parolama "Neuspeli državni udar" i "Demokratija zauvek, Tramp nikad".

Na kratkoj konferenciji za novinare, Tramp je rekao da postoji "veliko jedinstvo" u republikanskoj stranci i obećao da će stati uz kolege republikance, čak i one sa kojima se ne slaže.

Posle sastanka Trampa i republikanaca u Predstavničkom domu, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da je bivši predsednik ''doneo izuzetnu količinu energije i entuzijazma".

''Verujemo da ćemo ponovo osvojiti Belu kuću i Senat i povećati većinu u Predstavničkom domu'', rekao je Džonson.

Posetu Trampa pozdravili su i drugi republikanci, uključujući lidera manjine u Senatu Miča Mekonela, koji je u prošlosti kritikovao bivšeg predsednika.Bivša predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, ocenila je da je Tramp "podstrekač pobune koji se vraća se na mesto zločina".

Pristalice Trampa su 6. januara 2021. upale u zgradu Kongresa na Kapitolu, želeći da spreče proglašenje izborne pobede Džozefa Bajdena, nakon što je Tramp, koji je bio protivkandidat Bajdenu, tvrdio da su izbori pokradeni.
 

Komentari (0)

Svet