Fokus

Na Novoj Kaledoniji izbili novi nemiri nakon što je sedam pritvorenika prebačeno u Francusku

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

09:00

Na Novoj Kaledoniji izbili novi nemiri nakon što je sedam pritvorenika prebačeno u Francusku
Na Novoj Kaledoniji izbili novi nemiri nakon što je sedam pritvorenika prebačeno u Francusku - Copyright Tanjug AP/Nicolas Job, File

veličina teksta

Aa Aa

Na Novoj Kaledoniji su izbili novi nemiri u kojima su tokom noći zapaljene gradska većnica i zgrade policije nakon što je sedam pritvorenika, aktivista koji se zalažu za nezavisnost te francuske prekomorske teritorije, prebačeno u Francusku u istražni pritvor, saopštile su vlasti.

Nemiri su izbili jer se prebacivanje pritvorenika, koji su optuženi da su organizovali prošlomesečne nasilne proteste na Novoj Kaledoniji, smatra "političkom deportacijom", rekao je lokalni tužilac, preneo je Guardian.

Tužilac je naveo da je prebacivanje pritvorenika avionom organizovano tokom noći i da su oni prebačeni da bi se istraga protiv njih nastavila "bez ikakvog pritiska".

Situacija na Novoj Kaledoniji je i dalje veoma napeta nakon hapšenja 11 aktivista koji se zalažu za nezavisnost, a koji su osumnjičeni da su planirali nasilne proteste od 13. maja.

Neredi na Novoj Kaledoniji izbili su kada je francuski parlament raspravljao o predlogu zakona koji bi hiljadama francuskih građana na tome arhipelagu dao pravo glasa na pokrajinskim izborima.

Pokret za nezavisnost Nove Kaledonije strahuje da bi takva promena dovela do slabljenja političkog uticaja domorodačkog naroda Kanak.

Devet ljudi, uključujući dva policajca, poginulo je u nasilju u kojem su oštećeni  preduzeća, prodavnice i kuće.

Francuski predsednik Emanuel Makron suspendovao je izmene izbornog zakona na Novoj Kaledoniji nakon čega su prestali neredi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet