Fokus

Si i Duda u Pekingu razgovarali o saradnji Kine i Poljske

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

15:13

Si i Duda u Pekingu razgovarali o saradnji Kine i Poljske
Si i Duda u Pekingu razgovarali o saradnji Kine i Poljske - Copyright Tanjug AP/Pedro Pardo/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Đinping razgovarao je danas u Pekingu sa poljskim kolegom Andžejem Dudom o unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje, kao i o promovisanju održivog razvoja mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

"Razmena i saradnja dve zemlje u različitim oblastima su proširene i produbljene. Od plodova saradnje opipljivu korist su imali narodi dve zemlje'', rekao je Si, dodajući da je Poljska bila jedna od prvih zemalja koje su priznale Narodnu Republiku Kinu, prenosi Kineski međunarodni radio.

Si je istakao da Poljska i Kina treba da ''unapređuju visokokvalitetnu izgradnju Pojasa i puta i promovišu saradnju u velikim projektima kao što je saobraćanje redovnih teretnih vozova između Kine i Evrope.

"Dve zemlje treba da pojačaju saradnju u trgovini, poljoprivredi, digitalnoj ekonomiji, zelenoj industriji, čistoj energiji i drugim oblastima. Kina pozdravlja plasman više kvalitetnih poljskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na kinesko tržište. Kina se nada da će Poljska obezbediti pravedno, jednako i nediskriminatorno poslovno okruženje za kineska preduzeća'', rekao je Si.

Duda je istakao da je državna poseta predsednika Si Đinpinga Poljskoj 2016. godine bila važna prekretnica u razvoju poljsko-kineskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

"Inicijativa Pojas i put koju je predložio predsednik Si predstavlja ogromnu priliku za Poljsku. Saradnja sa Kinom na izgradnji te inicijative pomogla je u unapređenju izgradnje infrastrukture i ekonomskog razvoja u Poljskoj", rekao je Duda.

Dodao je da se Poljska ''čvrsto pridržava principa jedne Kine'' i da je spremna da sa Pekingom proširi saradnju novim sekotrima kao što su inovacije, digitalna ekonomija i nova energetska vozila.

"Poljska će predsedavati EU u prvoj polovini sledeće godine, zemlja je spremna da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju razvoja odnosa EU i Kine", rekao je Duda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet