Fokus

Asanž napustio Veliku Britaniju: Skopljen dogovor sa sudom, priznaće krivicu po jednoj tački optužnice

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

07:10

Asanž napustio Veliku Britaniju: Skopljen dogovor sa sudom, priznaće krivicu po jednoj tački optužnice
Džulijan Asanž - Copyright Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth, File

veličina teksta

Aa Aa

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva, preneo je Rojters.

Asanž bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu. Verovatno će mu biti pripisano vreme koje je već odslužio i neće dobiti novu zatvorsku kaznu, navodi Rojters.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izveštaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Albaneze: Želim da se Asanž vrati u Australiju što je pre moguće

Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da želi da se Džulijan Asanž (52) vrati u Australiju što je pre moguće. 

 Albaneze je rekao pred australijskim parlamentom da se slučaj protiv osnivača Vikiliksa dugo odugovlačio, da je sada oslobođen iz zatvora i da želi da se Asanž sada vrati kući u Australiju, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet