Fokus

Nova anketa nakon debate: Tramp vodi protiv Bajdena sa pet procentnih poena razlike u ključnoj državi

Komentari

Autor: Fox News

10/07/2024

-

09:09

Nova anketa nakon debate: Tramp vodi protiv Bajdena sa pet procentnih poena razlike u ključnoj državi
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Novo istraživanje javnog mnjenja u ključnoj saveznoj državi Viskonsin na srednjem zapadu, koje je u potpunosti sprovedeno nakon debate 27. juna između predsednika Bajdena i bivšeg predsednika Trampa, ukazuje da republikanski izazivač vodi sa pet bodova prednosti u odnosu na demokratskog predsednika u Beloj kući.

A istraživanje, koje je u utorak objavio AARP, ukazuje da je Bajdenova podrška u Viskonsinu niža od podrške demokratske senatorke Tami Boldvin, koja pak vodi protiv izazivača republikanaca Erika Hovdea u njihovoj trci za Senat.

Prema anketi, koju su sproveli republikanski anketari Fabricio Vard i demokratski anketari Impact Research u ime AARP-a, Tramp vodi protiv Bajdena sa 50 prema 45 odsto među verovatnim glasačima u Viskonsinu.

Kada su u anketu uključeni kandidati trećih strana i nezavisni predsednički kandidati, Tramp vodi protiv Bajdena sa 44 naprema 38 odsto, dok demokrata Robert F. Kenedi Mlađi, koji je postao nezavisni kandidat, ima podršku od devet odsto i kandidatkinja Zelene stranke Džil Stajn ima tri odsto.

Istraživanje AARP-a pokazuje da je Tramp ispred Bajdena u borbi "glavu u glavu" za sedam bodova među biračima starijim od 50 godina. Među biračima mlađim od 50 godina, razlika dva kandidata je u granicama statističke greške, dok Boldvin vodi pritv Hovdea sa 14 poena u istom delu biračkog tela.

Anketa je sprovedena od 28. juna do 2. jula, nakon debate, ali pre skupa od prošlog petka organizovanog od strane predsednika u Medisonu, Viskonsin.

Tanjug/AP

 

Nova anketa je objavljena nekoliko dana nakon što je istraživanje Bloomberg/Morning Consult-a u Viskonsinu sugerisalo da je Bajden imao nižu jednocifrenu prednost nad Trampom.

Viskonsin je, zajedno sa Mičigenom i Pensilvanijom, činio takozvani "plavi zid država" koji je pomogao da se demokrate drže na predsedničkim izborima tri decenije, sve dok Tramp nije za dlaku pobedio u sve tri države u svojoj pobedi na predsedničkim izborima 2016. godine.

Ali Bajden je 2020. pobedio u sve tri države sa malom razlikom, i tako je u ukupnom zbiru pobedio Trampa i osvojio Belu kuću.

Anketa je objavljena manje od nedelju dana pre početka Republikanske nacionalne konvencije, koja će se održati u Milvokiju u Viskonsinu.

Novo istraživanje je najnovije takvo sa znacima upozorenja za Bajdena. Nekoliko nacionalnih anketa sprovedenih u potpunosti nakon debate i objavljenih prošle nedelje sadržalo je mnogo "crvenih zastavica" za predsednika, uključujući Trampa koji je proširio svoju jednocifrenu prednost u odnosu na Bajdena i produbljivao zabrinutost Amerikanaca oko toga da li je Bajden dorastao zadatku upravljanja državom.

Posle njegovog izuzetno lošeg debatnog nastupa pre nedelju i po u njegovom prvom obračunu sa Trampom licem u lice, Bajden je pokušavao da dokaže da još ima izdržljivost i oštroumnost da se nosi sa najtežim i najzahtevnijim poslom na svetu. I pokušava da dokaže da ima hrabrosti da pobedi Trampa.

Debata je bila veliki poraz za Bajdena, koji je sa 81 godinom najstariji predsednik u istoriji nacije. Njegovo zaustavljanje isporuke obećanja i posrnuli odgovori na obračunu u Atlanti izazvali su paniku u Demokratskoj stranci i sve veću plimu javnih i privatnih poziva unutar njegove sopstvene stranke da se povuče sa mesta kandidata na izborima 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet