Fokus

Da li će Kamala Haris "izdati" Bajdena: Demokrate spremne da je podrže, ali - da li ona može da pobedi Trampa?

Komentari

Autor: CNN/AP/Euronews Srbija

09/07/2024

-

15:54

Da li će Kamala Haris "izdati" Bajdena: Demokrate spremne da je podrže, ali - da li ona može da pobedi Trampa?
Da li će Kamala Haris "izdati" Bajdena: Demokrate spremne da je podrže, ali - da li ona može da pobedi Trampa? - Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Prošlog vikenda, potpredsednica SAD Kamala Haris sedela je na bini na festivalu kulture Afroamerikanaca u Nju Orleansu, govoreći o svojoj životnoj priči i onome što oseća da je postigla u Beloj kući.

To događaj kojem je prva žena, crna i južnoazijska potpredsednica Amerike redovno prisustvovala tokom svoje tri i po godine kao zamenica Džoa Bajdena, obično praćena skromnom novinarskom pažnjom, ni blizu onoj koju dobija predsednik.

Ali dok uspaničene demokrate hiljadu milja daleko, u Vašingtonu, žele da zamene 81-godišnjeg Džoa Bajdena kao kandidata stranke za novembarske izbore, posle njegovog "jadnog i neshvatljivo katastrofalnong" nastupa u debati protiv Donalda Trampa, broj novinara koji su pratili Kamalu Haris narastao je na desetine.

Na sceni, kao i tokom svojih putovanja ovog vikenda, potpredsednica se nije bavila aktuelnim pitanjima o sposobnosti Bajdena za funkciju i da li treba da se povuče i preda joj štafetu.

Ali, tokom razgovora sa svojom publikom u Nju Orleansu o ambicijama i kako da izgradite svoj put uspeha, pozvala je prisutne da ne slušaju skeptike.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

"Ljudi u vašem životu će vam reći, možda, da nije vaše vreme. nije vaš red. 'Niko to nije uradio ranije'", rekla je i dodala:

"Nemojte nikada da ih slušate".

Od katastrofalne debate na CNN-u 27. juna, ona je u više navrata branila svog šefa, tvrdeći da njegove uspehe kao predsednika ne bi trebalo da nadmaši 90 minuta bilo kakve debate. Sam Bajden je odgovorio prkosom i žestokim insistiranjem da će ostati kandidat.

Ipak, kako su sve glasniji pozivi da se predsednik povuče, neke demokrate visokog profila ujedinjuju se iza 59-godišnje Haris kao prirodnog kandidata da ga zameni.

Vreme je da Bajden "preda baklju"

U nedelju, kongresmen Adam Šif iz Kalifornije rekao je za NBC Meet The Press da "ili gospodin Bajden mora da bude u stanju da pobedi velikom većinom ili mora da preda baklju nekome ko to može". Kamala Haris bi, dodao je on, mogla "ubedljivo da pobedi" Trampa.

To je predlog koji je dočekan s iznenađenjem među nekim demokratama, uključujući i saveznike Bajdena, koji u Harisovoj vide potpredsednicu koja nije uspela u svojoj kandidaturi za demokratsku nominaciju 2020. i koja se borila sa nestabilnim dosijeom i niskim rejtingom tokom svog boravka u Beloj kući.

Nasuprot tome, visoki demokratski poslanici poput Šifa i kongresmena iz Južne Karoline Džima Klajburna, označili su Kamalu Haris kao očiglednog naslednika ako bi Bajden na kraju popustio pod partijskim pritiskom.

Pristalice ukazuju na nekoliko anketa koje sugerišu da bi ona imala bolji učinak od predsednika u hipotetičkom meču protiv Donalda Trampa, i tvrde da ona ima nacionalni profil, infrastrukturu kampanje i privlačnost mlađim glasačima što bi moglo da učini tranziciju prilično bezbolnom na samo četiri meseca pred izborni dan.

Uzdizanje do vrha piramide predstavljalo bi izuzetan preokret za ženu koju su uticajne ličnosti Bajdenove Bele kuće donedavno smatrale "političkom slabošću". Čak je i sam Bajden navodno opisao kao "work in progres" tokom njihovih prvih meseci na funkciji.

Ali Džamal ​​Simons, dugogodišnji demokratski strateg i bivši direktor komunikacija Harisove, rekao je da je ona dugo bila potcenjena.

Tanjug/AP Photo/Matt Kelley

 

"Bilo da je partner predsedniku ili da ona mora da vodi kampanju, ona je neko koga republikanci i Trampova kampanja treba da shvate ozbiljno", rekao je Simons za BBC.

Od debate i njenih posledica, gospođa Haris je promenila svoj raspored kako bi se držala blizu predsednika. Ona se pojavila na veoma važnom sastanku prošle srede gde je Bajden pokušao da uveri moćne demokratske guvernere u svoju sposobnost za funkciju.

A dan kasnije, četvrtog jula - na Dan nezavisnosti Amerike - napustila je svoju uobičajenu tradiciju pravljenja hot-dogova za vatrogasce i agente Tajne službe u svom domu u Los Anđelesu, da bi bila uz Bajdena na proslavama u Beloj kući.

Bivši glavni tužilac se fokusirala na kritikovanje Trampa u javnim nastupima od debate, insistirajući na tome zašto bi birači trebalo da veruju da on predstavlja pretnju demokratiji i pravima žena. Istovremeno, ona nije ponudila ništa osim nepokolebljive podrške Bajdenu.

Balans između ambicije i lojalnosti

Potpredsednici uvek moraju da naprave delikatan balans između ambicije i lojalnosti, ali Harisova zna da ovo nije trenutak u kome može da pokaže bilo kakvo nerazumevanje između nje i predsednika.

Kamala Haris je, međutim, daleko od jedine alternative za Bajdena o kojoj se razgovara. Lista potencijalnih Bajdenovih zamena kreće se od kadra popularnih guvernera - Grečen Vitmer iz Mičigena, Gevina Njusoma iz Kalifornije, Džoša Šapira iz Pensilvanije i Džej Bi Prikera iz Ilinoisa - do sekretara za saobraćaj Pita Butigiga i kalifornijskog kongresmena Ro Kana.

Haris i njeno osoblje odbili su da se upuštaju u javne spekulacije. Ali njen tim je veoma svestan razgovora iza kulisa koji se odvijaju dok se neki članovi stranke grupišu iza nje.

Memorandum koji je kružio internetom, a navodno su ga napisali demokratski operativci, izložio je detaljan argument za promovisanje Harisove, uprkos njenim "stvarnim političkim slabostima".

Pare nisu problem - para ima 

Finansiranje kampanje može dodatno da pomogne da prelazak sa Bajdena na Harisovu bude bezbolan, piše AP. Harisova, kao zvanični potpredsednik, može da pristupi gotovini od 91 milion dolara koje je prikupila predsednikova kampanja – što raste na 240 miliona dolara kada se uključe i srodne demokratske organizacije – na način na koji demokratske alternative verovatno ne mogu.

Sa svoje strane, Tramp već pokušava da podstakne donatore idejom da bi demokrate mogle da zamene Bajdena sa Harisaovom. Bivši predsednik je u ponedeljak poslao mejlove za prikupljanje sredstava sa naslovima "Bajden odustaje" i "Predsednica Kamala Haris?".

Pokušaj da se izabere bilo ko osim nje doveo bi kampanju u haos i inicirao da "demokratske svađe" mesecima budu u centru pažnje medija, tvrdi se.

Ako bi Bajden odustao od nominacije, ideja da demokrate preskoče Haris u korist drugog kandidata, zgrožava mnoge na levom krilu stranke i u njenom moćnom crnom klubu.

U toj situaciji, "ova stranka ni na koji način ne bi trebalo da učini ništa pogrešno oko gospođe Haris“, rekao je za MSNBC prošle nedelje Džejms Klajburn, jedan od najistaknutijih crnih poslanika u Kongresu.

"Patetična", ali opasna

Republikanci takođe smatraju da je Harisova favorit da zameni Bajdena.

Senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline upozorio je u nedelju da republikanci moraju da budu spremni za "dramatično drugačiju trku" ako Haris – koju je opisao kao "snažnog" kandidata – uđe u trku.

Grejem je naglasio njen progresivni kalifornijski brend, sugerišući da je u pogledu politike bliža levom krilu Bernija Sandersa nego Džou Bajdenu, u onome što izgleda kao nagoveštaj republikanske linije napada ako postane kandidat.

Sa svoje strane, Donald Tramp je Harisovu nazvao "patetičnom“ u danima nakon debate.

Ali na kraju, jedino pitanje koje je važno za mnoge demokrate - uključujući donatore dubokih džepova - jeste da li ona ima veće šanse da pobedi Trampa od Džoa Bajdena. A to je jako neizvesno.

Pristalice Harisove ukazuju na nedavnu anketu CNN-a koja sugeriše da bi ona prošla bolje od Bajdena protiv Trampa u novembru. U međusobnom takmičenju, Haris je zaostala za republikancem samo dva poena, dok je Bajden zaostajao šest poena za njim. Anketa je takođe pokazala da je Haris bila bolja od Bajdena mežu nezavisnim biračima i ženama.

Tanjug/AP/Alicia Devine/Tallahassee Democrat

 

Ali mnogi stručnjaci za ankete odbacuju takva hipotetička istraživanja, napominjući da bi se osećanje birača promenilo ako bi Bajden zaista odlučio da se povuče, a demokrate morale da odaberu druge potencijalne kandidate.

Jedan demokratski anketar blizak Bajdenovoj kampanji priznao je da Haris možda ima više potencijala da proširi biračku bazu stranke od predsednika, ali je bio skeptičan u pogledu toga koliku bi to razliku napravilo. Ankete koje je u ovoj fazi suprotstavljaju Trampu "ne znače ništa", rekla je osoba koja je zatražila anonimnost jer nije ovlašćena da razgovara sa medijima.

Kamala Haris, dete majke Indijke i oca sa Jamajke, ima bolji učinak u anketama od  Bajdena među crncima, latinoamerikancima i mladim glasačima - kritičnim izbornim jedinicama čiju bi energiju mogla da podstakne kao kandidat.

Ali da li bi ona zaista povećala izlaznost među mlađim obojenim glasačima je još jedno neizvesno pitanje. 

"Sada je trenutak da sačekamo i vidimo", rekao je anketar.

Pravna pozadina 

Sa 59 godina, potpredsednica je 22 godine mlađa od Bajdena. Bivša tužiteljka može da bude izuzetno agresivna u debati – sa čim se i sam Bajden jednom suočio tokom stranačkih izbora 2020. godine kada ga je Harisova napala zbog njegovog nekadašnjeg protivljenja školskim autobusima kao sredstvu desegregacije.

Pravna pozadina potpredsednice takođe bi mogla da bude bliža idealima današnje Demokratske stranke, koja se poslednjih godina uglavnom okrenula krivičnom pravosuđu i porukama o zakonu i redu, nakon što su protesti širom zemlje protiv rasne nepravde 2020. godine pomogli da se zaustavi pokret "defunding the police".

Neki u stranci se takođe pitaju da li progresivna reputacija Harisove rizikuje da izgubi glasače sindikata i "plavih okovratnika" (radnika) u battleground državama Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu u kojima je Bajden tesno pobedio 2020. i koje obe strane moraju da obezbede da bi pobedile u novembru.

Ukoliko bi ona preuzela nominaciju, neke demokrate su sugerisale da bi guverner Džoš Šapiro iz Pensilvanije ili guverner Roj Kuper iz Severne Karoline mogli da budu izabrani kao kandidati za obezbeđivanje centrističkih glasača u državama srednjeg zapada.

S obzirom na godine Džoa Bajdena i Donalda Trampa, birači obraćaju mnogo više pažnje na kandidata za potpredsednika obe stranke u ovom izbornom ciklusu, rekla je Selinda Lejk, veteran demokratskih anketa koja je radila za Bajdenovu kampanju 2020.

Tramp tek treba da objavi svog potpredsednika, iako mnogi spekulišu da će izabrati guvernera Severne Dakote Daga Burguma ili senatora Ohaja Džej Di Vensa.

Duboka zabrinutost nekih demokrata oko snage HArisove kao predsedničkog kandidata datira još od njene neuspešne trke za nominaciju stranke 2020. godine, u kojoj je nadmašila Bajdena u ranoj debati, ali je potom pala pre prvih skupova u Ajovi.

Naučila lekciju

Kritičari su rekli da se borila da sebe definiše kao kandidata, što se osećalo tokom njenog potpredsedničkog mandata. Imala je klimav početak u Beloj kući, obeležen promašajima u intervjuima visokog profila, niskim rejtingom odobravanja i fluktuacijom osoblja.

Ona je takođe imala zadatak da nadgleda strategiju administracije za smanjenje migracije preko južne granice SAD, koja je porasla na rekordne nivoe u poslednje tri godine i ostaje glavna ranjivost kampanje.

Ti rani promašaji doveli su do toga da Haris bude opreznija u pogledu svojih javnih nastupa, ali mnogi glasači je smatraju neefikasnom i "odsutnom". 

"Ljudi moraju da znaju više o njoj, u kojim ekonomskim pitanjima je jaka i treba ih podsetiti na ulogu koju je igrala", rekla je Lejk.

Tokom prošle godine, Haris je našla stabilno uporište kao vodeći glas administracije po pitanju prava na abortus, pitanje koje se pokazalo uspešnim za demokrate tokom srednjoročnih izbora 2022. i pitanje zbog koga se stranka nada da će ponovo pridobiti više birača u novembru.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

 

Kao bivši tužilac koji se bavio slučajevima seksualnog nasilja, ona se pozivala na lične priče o radu sa ženama koje su pobacile u kupatilu ili su bile odbijene u bolnicama dok je pokušavala da mobiliše birače oko ovog pitanja.

Tokom kampanje, ona je takođe nastojala da iskoristi druga pitanja koja odjekuju kod mladih glasača, uključujući oprost studentskih dugova, klimatske promene i nasilje sa oružjem. Bela kuća je takođe učinila zajednički napor da je snažnije promoviše.

Njena šansa  je - 12 odsto neupućenih

Oko 39 odsto odraslih u SAD ima veoma ili donekle povoljno mišljenje o potpredsednici, što je približno Bajdenovim 40 odsto naklonosti. Međutim, anketa AP-NORC Centra za istraživanje javnih pitanja sprovedena u junu pokazala je da nešto manje njih ima negativan stav o Harisovoj - 49 odsto, u poređenju sa Bajdenovih 57 odsto.

Ipak, ona se suočava sa teškom borbom da promeni dugogodišnji skepticizam birača - njen rejting se kreće oko 37 odsto u anketnim prosecima koje je sastavio FiveThirtyEight - nivo sličan i Bajdenu i Trampu.

I osim ako i sam Bajden ne popusti sve većem pritisku stranke da se povuče, izgleda da pristalice demokrata na lokalnom nivou prihvtaju trenutni izbor.

Na festivalu Essence u Nju Orleansu, Jam Kristiajn Tacker, 41-godišnja vlasnica malog preduzeća iz Nju Orleansa, rekla je da joj, na kraju krajeva, nije ni važno ko je nominovan.

Rekla je da joj se dopada Kamala Haris, ali nije  sigurna da li bi crna predsednica mogla da pobedi na izborima.

"Glasam protiv Donalda Trampa više od svega", rekla je ona za BBC.

Greg Hovel (67), koji je prisustvovao mitingu podrške predsedniku Bajdenu u Medisonu, Viskonsin, prošle nedelje, rekao je da je podržavao Harisovu na predizborima 2020. i da je "uvek bio njen navijač", iako je upozorio da ima "mnogo anti-ženskih osećanja u ovoj zemlji".

"Mislim da bi bila odličan predsednik", rekao je Hovel. "Ali i dalje mislim da Bajden može da pobedi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet