Fokus

Međunarodna agencija za atomsku energiju: Iran napredovao u obogaćivanju uranijuma

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2021

-

11:48

Međunarodna agencija za atomsku energiju: Iran napredovao u obogaćivanju uranijuma
Međunarodna agencija za atomsku energiju: Iran napredovao u obogaćivanju uranijuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u svom izveštaju državama članicama da je Teheran postigao napredak u svom radu na obogaćivanju uranijuma, uprkos upozorenjima Zapada da takav rad ugrožava razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma.


Agencija je 14. avgusta potvrdila da je Teheran dostigao treći korak četvorostepenoog plana u obogaćivanju uranijuma, navodi Rojters prema izveštaju agencije Ujedinjenih nacija (UN) u koji je imao uvid.

Rad Iranaca na obogaćivanju uranijuma nije stvar na koju tri najveće sile Evrope i SAD gledaju pozitivno, jer ta tehnologija i znanje mogu da se upotrebe za izradu jezgra nuklearne bombe.

Teheran insistira da su njegovi ciljevi u potpunosti mirni i nastavlja da razvija novu vrstu goriva za reaktore.


Portparol američkog Stejt Departmenta Ned Prajs poručio je da Iran nema uverljivu potrebu za proizvodnjom uranijuma i da treba da prekine nuklearnu ekspanziju i vrati se pregovorima za potpuno sprovođenje nuklearnog sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Komentari (0)

Svet